Volksuniversiteit Den Haag

Cart

No products
Course number: 18-2901

Stadsacademie Den Haag - opleiding tekenen en schilderen 1e jaar

Stadsacademie Den Haag - opleiding tekenen en schilderen 1e jaar
Course number: 18-2901

Het eerste jaar staat in het teken van het verkennen van de formele beeldaspecten om zo correct mogelijk naar de waarneming te kunnen werken. 

De cursus start met de module groot ruimtelijk, waarbij wordt getekend naar grote vormen die in de ruimte opgesteld zijn. Er wordt met houtskool en Siberisch krijt geoefend met perspectief, lijnvoering, toonwaarden, arcering en compositie. 

De module model begint met dezelfde materialen, om met vorm en toon een (naakt)model weer te geven. Veel aandacht voor verhoudingen, plaatsing op het vlak, tooncontrast en weergeven van plasticiteit. Later ook aandacht voor warm- koud contrasten als er met kleur geschilderd gaat worden. 

Bij klein ruimtelijk leren we kleine objecten schilderen in olieverf. Deze objecten worden gebruikt om te oefenen met plasticiteit en ruimtelijke basisvormen als de bol, de kubus en de cilinder. We beginnen eenvoudig, met de 3 primaire kleuren en maken gebruik van de formele beeldaspecten (licht/donker, kleur, mengen van kleur, compositie). 

In de module portret starten we met 'koptekenen': we bestuderen na een introductie de architectonische vormen van het gezicht en de schedel. Met klassieke gipsen modellen als voorbeeld maken we verschillende studies. Later zal een levend model aanwezig zijn. Vlakverdeling, licht/donker, vorm en volume zijn beeldaspecten waar veel aandacht voor zal zijn. De materialen waarmee wordt getekend zijn houtskool en potlood. 

stadsacademie den haag

We eindigen het eerste jaar met een werkbespreking. Bij deze werkbespreking zullen ook de thuisopdrachten meegenomen worden.

Bijkomende modelkosten: max. 80 euro

De sessies duren van 9.30-12.00 uur en 12.30-15.00 uur.

Saturday September 15, 2018
30 lessons of 5 hrs start time 09:30 (click here for a full list of session dates and times per session)
Price: € 1,275,00 Payment in 4 installments is possible. (click here).
Tutors: Mr. H. (Hans) Tutert, Mr. J. (Jaap) Maartense, Mr. P. (Peter) Kempeneers, Mr. M. (Maarten) Demmink, Ms. A. (Ardi) Brouwer, Mr. S.J.A. (Siebrand) Weitenberg, Ms. S.E.M. (Saskia) van Dijk
09:30 - 14:30
Location: Zuid57 (click here for address details)
H. (Hans) Tutert
H. (Hans) Tutert
Hans Tutert studeerde o.a. af als docent tekenen/handenarbeid (Academie, Tilburg); in 1988 aan de HKU, Utrecht, afdeling beeldhouwen & faculteit architectuur. Sindsdien werkt hij als beeldend kunstenaar. Vanaf 1995 werkt Hans regelmatig in Barcelona. De Wackers-Academie Amsterdam volgde in 2001; Specialisatie-lessen 'kleur-in-schaduw' te Amsterdam in 2001-2003). Tutert ontving diverse project-subsidies, de kunstprijs van de stad Gouda, in 2001 een stipendium van het Fonds BKVB, en studeert nu filosofie.