Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen

Interview Marleen Toxopeus

Van Noordpoolzeilster tot Businesscoach

Interview met Marleen Toxopeus, Businesscoach en docente bij Volksuniversiteit Den Haag
Door Marianne Timmer

MarleenToxopeus
Wie zijn de mensen bij Volksuniversiteit Den Haag die jou van alle kennis en kunde voorzien? Regelmatig maak je in een interview kennis met een van onze docenten. Vandaag is dat docente en businesscoach Marleen Toxopeus. In dit interview vertelt zij je over haar uiteenlopende passies en de weg die ze aflegde tot de businesscoach die ze nu is.

Van harte welkom Marleen. Leuk dat ik je mag interviewen. Zou je om te beginnen iets over jezelf en je achtergrond willen vertellen? Hoe ben je gekomen waar je nu bent?

Ik ben moeder van twee jongens en de vriendin van een Portugees. Ik groeide voornamelijk op op het water. Die liefde voor watersport is toen ik ouder werd alleen maar verder gegroeid, met als hoogtepunt dat ik stuurman ben geweest op een zeilschip op de Noordpool. Qua werk rolde ik daarnaast de evenementen- en reclamewereld in, iets totaal anders. En op dit moment doe ik wat het allerliefste doe: namelijk ZZP’ers helpen om het fundament van hun bedrijf stevig neer te zetten, zodat ondernemen eenvoudiger en natuurlijker voelt en hen gemakkelijker afgaat.  

Hoe ben je bij Volksuniversiteit Den Haag terecht gekomen? 
Ik heb ooit zelf een aantal cursussen bij de Volksuniversiteit gevolgd: Portugees, om beter met mijn Portugese schoonfamilie en vrienden te kunnen communiceren. En Fotografie, omdat ik sinds ik voor diverse tv-producties gewerkt heb, bevangen ben door de kracht van beeld. 
Ik vind dat de Volksuniversiteit een mooie verbinder is. Destijds, toen ik mijn eerste cursus volgde, was ik net nieuw in Den Haag. Ik heb bij de Volksuniversiteit toen interessante dingen geleerd en leuke mensen ontmoet. Dus waarom zou ik niet zelf onderdeel worden van deze mooie organisatie?? En nu is dat dus zover.

Waar word jij enthousiast van? 
Van diverse dingen: vooral van nieuwe dingen uitproberen, maar ook van de geur van het zout van de oceaan tijdens het zeilen. En dan lekker met mijn kop in de wind enkel bezig zijn met het bedwingen van de elementen.

Je hebt nogal wat verschillende dingen gedaan en hebt uiteenlopende interesses. Zo was je onder meer Producer, Eventmanager, Noordpoolzeilster en nu dus businesscoach. Ben jij iemand die veel afwisseling nodig heeft?
Ik houd erg van avontuur. Dat hoeft niet altijd groots te zijn hoor; ik vind het in iedere dag. Daarbij ben ik wel bloednieuwsgierig. In mijn werk nu, als businesscoach, komen deze zaken op natuurlijke wijze bij elkaar. 

Je hebt ook diverse opleidingen gedaan in NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Pas je deze kennis en ervaring ook toe in je huidige werk? En hoe doe je dat?
Jazeker, ik gebruik NLP hierbij zowel bewust als onbewust. Concreet pas ik NLP toe in de gesprekstechnieken die ik hanteer en in de oefeningen die ik doe met ondernemers.
Het woord ‘businesscoach’ is tweeledig: het heeft de zakelijke, strategische kant, gecombineerd met de zachte kant van coaching. Dat wil echter niet zeggen dat ik als coach alleen maar gezellig met je meedein. Ik laat je inzien wat jijzelf (nog) niet ziet en waarin jij nog kunt groeien. Want pas als jij groeit, kan je bedrijf groeien.

Begin november start jouw cursus Bouw je droombedrijf in 7 lessenVoor wie is deze cursus precies bedoeld? En waarom zou iemand jouw cursus moeten volgen?
Mijn cursus is geschikt voor (bijna-)startende ondernemers, maar ook voor ondernemers die al een tijdje onderweg zijn en nog steeds worstelen om voldoende klanten te krijgen. Als je agenda nog té leeg is, mag je als ondernemer van jezelf verwachten dat je daarop actie onderneemt. Deze cursus is een van de manieren om het fundament van je bedrijf stevig neer te zetten. Dat betekent dat jouw branding, strategie en zelfleiderschap elkaar ondersteunen én versterken. 

Welke cursus van VUDH zou je zelf graag een keer volgen?
Het lijkt me heel leuk om eens een schildercursus te doen. Ik houd van creëren, zowel in mijn werk als in mijn vrije tijd. Lekker meeknutselen met mijn kinderen vind ik al heerlijk!

Heb je nog een wijze les die je de lezers van deze nieuwsbrief wilt meegeven?
Ja zeker:
Neem je leven (en je bedrijf) niet voor lief!
Eenmaal geïnstalleerd in die sneltrein van ons leven, leven we vaak alsof we nog 100 jaar voor de boeg hebben. Het leven lijkt zo vanzelfsprekend. Sommige mensen hebben zelfs het gevoel alsof ze gedwongen in deze sneltrein zitten. Dat vind ik jammer. 
Ik geloof dat niemand  je met een stok die sneltrein in heeft gejaagd. Je hebt dus ook zelf in de hand óf en wanneer je er uitstapt. Of overstapt. Of verder gaat met de boemel, de benenwagen of het vliegtuig. 
It’s all up to you. Er is niemand die je dwingt om te doen wat je nu denkt te moeten doen. (Nee echt niet!). En hoe gaaf is het dat je een leven hebt gekregen, waarmee je kan en mag doen wat jíj wilt?! Dat is pure luxe!

Wil je meer lezen over Marleens wijze les? Lees dan haar hele blog.

Marleen geeft dit seizoen de volgende cursus bij Volksuniversiteit Den Haag. Je kunt je nog opgeven.
Bouw je droombedrijf in 7 lessen
Start: woensdag 6 november om 19:00
Locatie: Zandvliet Lyceum