Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen

Taalniveaus en instaptoetsen

Als je een absolute beginner bent, is de keus eenvoudig. Dan begin je met een beginners 1 cursus. Als je al enige kennis van een taal hebt, is het handig om hier een inschatting van te maken voordat je je inschrijft voor een bepaald niveau.

INSTAPTOETSEN
Voor een aantal talen bestaan er instaptoetsen die horen bij de gebruikte cursusmethodes. De toetsen zijn multiple choice en de antwoorden staan achterin zodat je die zelf kunt controleren. Op basis van het aantal goede antwoorden wordt een niveau-advies gegeven.

Duits, deze toetsen horen niet bij methode Begegnungen, maar geven wel een niveau-indicatie, klik HIER (A1, A2 en B1 van Hueber.de) of HIER (Sprachtest.de).
Engels, klik HIER om een pdf van de toets voor niveau A1 (beginners) te downloaden, HIER voor A2 (half-beginners) en HIER voor B1 (half-gevorderden).
Frans, klik HIER voor een A1-toets, HIER voor een A2-toets en HIER voor een B1-toets.
Italiaans, klik HIER voor een A1-toets, HIER voor een A2-toets en HIER voor een B1-toets.
Spaans, klik HIER voor een A1-toets, HIER voor een A2-toets en HIER voor een B1-toets.

Voor alle Europese talen is het mogelijk om een online test te doen, de zogenaamde DIALANG toets. Deze is beschikbaar voor de volgende talen:
Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Grieks, Iers, Italiaans, Nederlands, Noors, Portugees, Spaans, IJslands en Zweeds. Het toetssysteem is gefinancierd door de Europese Unie.
Klik HIER om naar de Dialang taaltoetsen te gaan. Kies voor instructies in het Nederlands.

INSTAPTOETS SCHRIJFVAARDIGHEID NEDERLANDS
Als je wilt deelnemen aan een van de cursussen Schrijfvaardigheid Nederlands (Fouloos schrijven, Beter formuleren of Zakelijke schrijfvaardigheid) dan kun je HIER een pdf van de instaptoets downloaden. De antwoorden kun je naar de docent mailen en hij zal dan een advies geven.

TAALNIVEAUS
Bij de meeste talen worden de niveaus van het Europees Referentiekader (ERK) vermeld. Hieronder een overzicht van de taalniveaus gerelateerd aan onze cursussen. De meeste cursussen worden gegeven in blokken van 12 lessen van 1½ uur. Sommige talen gaan wat sneller dan andere. We proberen bij zoveel mogelijk talen een niveau-indicatie te geven.

Beginners 1 (A1-a)  
Beginners 2 (A1-b)
Beginners 3 (A1-c)  
Beginners 4 (A1-d)  

Half-beginners 1 (A2-a)
Half beginners 2 (A2-b)
Half-beginners 3 (A2-c)
Half beginners 4 (A2-d) 

Half-gevorderden 1 (B1-a)
Half-gevorderden 2 (B1-b)
Half-gevorderden 3 (B1-c)
Half-gevorderden 4 (B1-d)

Gevorderden 1 (B2-a)
Gevorderden 2 (B2-b)
Gevorderden 3 (B2-c)
Gevorderden 4 (B2-d)

Ver-gevorderden (C1)

Meer uitleg over de ERK-niveaus vind je HIER.