Volksuniversiteit Den Haag

Cart

No products

vudh-100-jaar-terugblik

Geschiedenis, mysteries en een kijkje in ons brein

Jubileumevenement 100 jaar Volksuniversiteit Den Haag groot succes

VUDH 100 jaar 

Op 27 mei bestond Volksuniversiteit Den Haag precies 100 jaar! Om deze prachtige prestatie te vieren vond 25 mei ons jubileumevenement plaats in grootbeeldfilmtheater Omniversum. Ongeveer 250 mensen hadden het genoegen hierbij aanwezig te mogen zijn.  Wij hadden voor de bezoekers een interessant en onderhoudend programma samengesteld, bestaande uit twee lezingen en een grootbeeldfilm.

vudh100jaar-entree-omniversum    vudh100jaar-koffie

Om 18:00 uur begon de instroom al en werden alle bezoekers verwelkomd met koffie en muffins. Het werd al snel gezellig druk in de foyer van het bijzondere theater. Het zaalprogramma startte om 19:00 uur en werd in goede banen geleid door gastvrouw Marianne Timmer. Directeur Mark Vermin beet het spits af door persoonlijk alle aanwezigen welkom te heten en alle mensen te bedanken die de afgelopen 100 jaar een belangrijke rol hebben gespeeld binnen de Volksuniversiteit. Dit waren er heel wat en daarom deed hij dit, op enkele wel heel belangrijke personen na,  in een keer, anders was hij een dag later nog bezig geweest met het opnoemen van namen.

vudh100jaar-gastvrouwMarianneTimmer     vudh100jaar-opening-MarkVermin

De eerste gastspreker was Louwrens Schaaphok, voormalig middelbareschooldocent en sinds vele jaren docent geschiedenis bij Volksuniversiteit Den Haag. Hij gaf ons in vogelvlucht (dat kan ook niet anders met 100 jaar) inzage in de geschiedenis van de Volksuniversiteit. Hij illustreerde zijn verhaal met (oude) foto’s, diagrammen en andere afbeeldingen, die het beeld levendiger en beter voorstelbaar maakten.

vudh100jaar-geschiedenis-LouwrensSchaaphol     vudh100jaar-geschiedenis

Na de eerste gastspreker mochten we ons gaan verwonderen over allerlei dingen in de wereld die er wel zijn, maar die wij met het blote oog niet kunnen waarnemen. De film ”Mysteries of the unseen world” nam ons mee in de wondere wereld van straling, extreem snelle of juist langzame beweging en enorm kleine deeltjes. Ofwel allerlei zaken waarvan we tientallen tot slechts enkele jaren geleden geen weet hadden of ze in elk geval niet zichtbaar konden maken. Door moderne technieken zoals warmtecamera’s, röntgenapparaten, microscopen en de time-lapsecameratechniek kunnen we dat nu wel. Bijna opgaand in het grote scherm werden we overspoeld met bewegende planten, warmtebeelden en rondkrioelende bacteriën en minuscule beestjes. Door deze “onzichtbare” en kleine deeltjes zichtbaar te maken, is onze wereld juist weer een stukje groter geworden.

vudh100jaar-film2     vudh100jaar-film

De laatste spreker van de avond sprak ook over het groter worden van je wereld, namelijk over leren als fenomeen. Als wetenschapsjournalist heeft gastspreker Mark Mieras zich voornamelijk in de werking van het brein verdiept. Hij deelde deze kennis met ons door te laten zien hoe de mens, van pasgeboren baby tot bejaarde, kennis tot zich neemt en verwerkt. Theorie in combinatie met filmpjes en veel ander beeldmateriaal zorgden voor een interessante en vermakelijke lezing waarbij alle bezoekers intensief werden betrokken. Het is te omvangrijk om te beschrijven wat Mieras ons allemaal over leren en de hersenen heeft ontsluierd, maar de conclusie liegt er niet om: om te leren, moeten we experimenteren. We dienen het leren als een spel te zien, vol plezier en mogelijkheden. En wees vooral niet bang om te falen: want van falen leer je meer dan van alles meteen perfect doen.

vudh100jaar-DeLerendeMens     vudh100jaar-presentatieMarkMieras

Een conclusie waar de Volksuniversiteit zich geheel bij aansluit. Op een laagdrempelige manier bieden wij leuke en interessante cursussen aan aan alle mensen die willen blijven leren. Niet omdat het moet, maar omdat ze het zelf willen.

Het zaalprogramma zat er na deze lezing alweer op, maar de avond was nog niet voorbij. Tot in de late uurtjes bleven de aanwezigen gezellig napraten en –borrelen in de foyer van het theater. Om de volgende 100 jaar alvast feestelijk in te luiden…

vudh100jaar-borrel      vudh100jaar-jubileumtasjes

Stadsdeeljournaal maakte onderstaand filmpje van de jubileumbijeenkomst:

vudh100jaar-filmpjeStadsdeeljournaalScheveningen

tekst: Marianne Timmer

fotografie: Henri Cormont www.inzicht-foto.nl
filmpje: Marleen van Staalduinen