Mondriaan en De Stijl

Cursusnummer: 16-2090

Dit jaar wordt uitbundig gevierd dat 100 jaar geleden het Nederlandse avant-garde tijdschrift De Stijl werd opgericht met verschillende tentoonstellingen en activiteiten. Dat is zonder meer een teken dat het kunsthistorisch belang van Mondriaan en De Stijl met de tijd alleen maar is toegenomen evenals de belangstelling van het brede publiek. 

In 1998 werd ter gelegenheid van het afscheid van de gulden de Victory Boogie Woogie (VBW) van Mondriaan aangekocht voor het toen astronomische bedrag van 40 miljoen dollar. Achteraf zijn de Nederlanders daar erg gelukkig mee, in tegenstelling tot de Amerikanen die inmiddels beseffen dat ze een cruciaal schilderij in de ontwikkeling van ‘hun’ abstracte kunst zijn kwijtgeraakt. Mondriaan verbleef de laatste drie jaar van zijn leven in New York wat een nieuwe fase betekende in zijn werk, waarvan de VBW getuigt.

Kunstenaars en architecten rond De Stijl wilden in het Interbellum een nieuwe beeldtaal ontwerpen voor een nieuwe samenleving. Die ontwerpen strekten zich uit over de complete leefomgeving van de mens. Het recent gerestaureerde Café L’Aubette in Straatsburg van Theo van Doesburg (e.a.) is daar een prachtig voorbeeld van. 

In deze cursus bespreken we de belangrijkste kunstenaars zoals Mondriaan, Van Doesburg, Bart van der Leck en Georges van Tongerloo en de architecten J.J.P. Oud, Gerrit Rietveld, Jan Wils en Cor van Eesteren. We bekijken ook hoe hun architectuur er in 2017 voor staat. Leidraad in deze cursus is het leven en werk van Mondriaan met als accenten: het ‘vroege’ versus het ‘moderne’ werk; het kubisme en Parijs; de invloed van de theosofie; zijn relatie met Van Doesburg; New York en de VBW en wat het recent materieel-technisch onderzoek betekent voor het inzicht in zijn werk. 

Verder kijken we naar de doorwerking van De Stijl-ideeën in kunst en architectuur en de tentoonstellingen van het Stijl-jaar. Ook bespreken we interessante nieuwe literatuur zoals de onlangs verschenen biografie van Mondriaan door Hans Janssen (hoofdconservator moderne kunst van het Gemeentemuseum Den Haag).

Cursusmateriaal: korte syllabus, 3 euro aan de docent te voldoen.

Meer informatie: 
  • Deze activiteit gaat door, inschrijven is nog mogelijk
  • Vanaf woensdag 31 mei 2017 van 19:30 uur tot 21:30 uur
  • 4 lessen van 2 uur (klik hier voor de lijst met data en tijden)
  • Prijs: € 75,00
  • Docent: Dhr. drs. J. (Johan) Holtrop (klik hier voor meer informatie)
  • Locatie: Zandvliet College (klik hier voor de adres gegevens)