Cursusnummer:
23-2141

Lezingenserie - Begrijp jij het Midden-Oosten nog? Geschiedenis van een conflict.

Lezingenserie - Begrijp jij het Midden-Oosten nog? Geschiedenis van een conflict.

Begrijp jij het Midden-Oosten nog? Geschiedenis van een conflict.

Al eeuwenlang wordt de geschiedenis van het Midden-Oosten bepaald door oorlogen en geweld. En iedere keer als je denkt: nu wordt het beter, wordt het alleen maar weer beroerder. Na 7 oktober jl. lijkt het tot een geweldsexplosie zonder weerga te komen. Waar komt al die strijd en geweld toch vandaan? Om daar wat zicht op te krijgen moeten we dieper duiken in de voorgeschiedenis van dit conflict.

1. De opkomst en ondergang van het Ottomaanse Rijk
Het huidige Midden-Oosten is een ingewikkelde constellatie van volken, staten en religies die elkaars grenzen of bestaansrecht betwisten. Omdat duurzame oplossingen uitblijven, dringt zich soms het gevoel op dat 'het altijd zo geweest is en altijd wel zo zal blijven'. In deze eerste bijeenkomst zullen we zien dat het is niet altijd zo geweest. 

2. Franse- en Britse overheersing
In de loop van de 19e eeuw kwam het Midden-Oosten steeds meer onder de invloed van koloniserende West-Europese landen te staan. Na de verovering van Egypte door Napoleon, brokkelde de invloed van het Ottomaanse Rijk al snel af. Al tijdens WOI verdeelden de Engelsen en de Fransen het Midden-Oosten, waarbij de Engelsen zowel de Arabieren als de Zionisten een eigen staat beloofden. Een conflict blijkt geboren. 

3. Over conservatieven, radicalen, fundamentalisten en terroristen
Al sinds jaar en dag zweren de Egyptenaren trouw aan één persoon, of die nu farao of president heet. Nassers (radicale) harde onderdrukking van de Moslimbroederschap verbindt ze met de latere opkomst van islamitische (fundamentalistische) terreurgroepen, zoals Hezbollah in Libanon en Hamas in Gaza. 

4. De Arabische wereld als speelbal van het Westen
Sinds olie de brandstof is geworden van de wereldwijde economie hebben met name Westerse landen er alles aangedaan hun invloed in het Midden-Oosten nog verder te vergroten. Twee golfoorlogen en de oorlog in Afghanistan hebben het geopolitieke landschap ingrijpend veranderd. Met als gevolg dat er sinds 2013 enorme stromen vluchtelingen opgang zijn gekomen.

  • 4 lezingen van 1,5 uur Toon details
   • 1: dinsdag 31 okt 2023 - 19:30 – ONLINE - ZOOM videocall
   • 2: dinsdag 7 nov 2023 - 19:30 – ONLINE - ZOOM videocall
   • 3: dinsdag 14 nov 2023 - 19:30 – ONLINE - ZOOM videocall
   • 4: dinsdag 21 nov 2023 - 19:30 – ONLINE - ZOOM videocall
  • Schrijf je op tijd in. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen bepalen we of de cursus op de genoemde datum kan starten.
  • € 60,00
  • Jielis van Baalen
  • ONLINE - ZOOM videocall Toon adres-info
  Startdatum
  Lesvorm