Cursuscode: 18-2011

Lezingenserie - Met humor, ironie en eenvoud: Henri Rousseau le Douanier en Erik Satie

Cursuscode: 18-2011

Twee artiesten uit het woelige Parijs in de jaren twintig van de twintigste eeuw

De amateurschilder Henri Rousseau le Douanier begon op latere leeftijd te schilderen. Hij beeldde fantastische onderwerpen uit met een kinderlijke visie en directheid. In 1908 organiseerde Picasso een groots banquet voor Parijse artiesten waarop de naïeve werkwijze van Rousseau geprezen werd.

Rousseau experimenteerde als schilder met het klassieke centraal perspectief en koos voor typische mathematische verhoudingen in zijn afbeeldingen. Zijn specifieke keuze voor een scherp licht in zijn schilderijen geeft de compositie een directheid en tijdloosheid.

Een tijdgenoot, de muzikant Erik Satie, ging ook op latere leeftijd weer componeren. Satie, die in 1866 was geboren en al snel in een wijk als Montmartre piano speelde in de cafés en muziek maakte, heeft van 1898 tot 1910 niets gekomponeerd. Daarna ontwikkelde hij een compositiestijl waarin hij korte en vaak dansante thema’s in een open muziekstructuur neerzette. Zijn vaak opzettelijk korte muziekwerken voorzag hij van ironische en relativerende titels en gedichten terwijl hij zijn bladmuziek ook illustreerde met grappige en cynische tekeningen.

Satie bewoog zich als vriend en eigenzinnig commentator in het dynamische Parijs en werkte samen met Picasso, Diaghilev, Cocteau en artiesten uit de Dadabeweging als René Clair en Picabia. Voor de dansvoorstelling Parade met decors van Picasso maakte hij realistische muziek waarin de geluiden van sirenes en typemachines tussen de vioolklanken te horen zijn.
Hij was een tijd lang bevriend met Debussy terwijl hun artistieke keuzes totaal verschillend waren.

De docente zal in een zestal lessen werken van Rousseau en van Satie laten zien, laten horen en bespreken. We zullen ervaren hoe deze kunstenaars, juist door hun eigenzinnige en onaangepaste manier van werken, bijgedragen hebben aan een andere manier van werken in schilderkunst en muziek. Zij hebben allebei geprotesteerd toen verwante kunstenaars geprobeerd hebben hun werkwijze in een bepaalde stijl onder te brengen en te etiketteren.

Erik Satie:
“Je suis venu au monde tres jeune dans un temps tres vieux”.

lezingenserie Rousseau en Satie
Henri Rousseau le Douanier - Le Rève

Woensdag 17 oktober 2018
6 lezingen van 2 uur aanvangstijd 10:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Mw. drs. A.L. (Annelies) Dieudonne
Locatie: Mevr. Dieudonne (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
drs. A.L. (Annelies) Dieudonne
Ik ben Annelies Dieudonne en een groot liefhebber van muziek en beeldende kunst. Lang geleden heb ik een conservatorium opleiding voor piano en ook voor schoolmuziek afgerond. Korter geleden heb ik een studie kunstgeschiedenis aan de Leidse Universiteit voltooid. Ik ben dus pianiste en docente muziek en kunstgeschiedenis. In mijn lessen ga ik uit van de culturele expressie van een tijdperk of van een persoon en combineer dan graag de muzikale uitingen met beeldende expressie, als het past ook literaire uitingen. Het laten horen van en uitleggen over muziek blijft mijn uitgangspunt. Als het mogelijk is laat ik muzikale voorbeelden vanaf de vleugel horen. Ik probeer luisteraars handvatten te reiken om een beter begrip en vooral een groter genot in muziek mogelijk maken.