070-3280341 (10.00-13.00 uur)

De schilderlevens van Lucian Freud, David Hockney en Chuck Close

Cursuscode: 17-2079

Drie moderne figuratieve schilders

Dat de figuratieve schilderkunst nog steeds een enorme energie kan genereren, wordt treffend geïllustreerd door de imponerende oeuvres van Lucian Freud, David Hockney en Chuck Close, schilders die nu in de herfst van hun schildersleven beroemder zijn dan ooit. Freud overleed in 2011, Hockney exposeerde afgelopen jaren in Parijs en Keulen zijn allernieuwste werk en Close had in 2012 een grote tentoonstelling in de Kunsthal van Rotterdam.

Het zijn alle drie schilders die tegen de wind in bewust kozen voor de figuratie, maar alle drie vanuit heel verschillende motieven. Freud wist het traditionele naakt en het portret weer tot het brandpunt van de publieke belangstelling te maken. Hockney, die boven kwam op de golven van de nieuwe pop art, is vooral bekend geworden met zijn fel gekleurde landschappen. Chuck Close is iemand die meer werkt vanuit de mentaliteit van het minimalisme. Hij schildert uitsluitend gefotografeerde portretten. Daarmee loste hij het probleem op hoe een moderne schilder in de jaren zeventig figuratief kan schilderen.

We bespreken hoe het drietal reageert op de eigen tijd, en op de ontwikkelingen in de kunst, zoals het postmodernisme vanaf de jaren 80, waarmee een aantal essentiële aspecten van het moderne schilderen worden aangeroerd, zoals het putten uit kunstgeschiedenis. Een rode draad in de colleges is hoe de carrières van het drietal zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld. We zien dus ook drie lange schilderlevens, waarin we veel aspecten van hun leven en werk van dichtbij zullen zien.

Cursusmateriaal: hand-outs € 2,50, bij de docent te voldoen

Dinsdag 15 mei 2018
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. drs. J. (Johan) Holtrop
Locatie: Zandvliet Lyceum (klik hier voor de adres gegevens)
drs. J. (Johan) Holtrop
Johan Holtrop is kunsthistoricus en werkt(e) onder andere als tentoonstellingsmaker, criticus, schrijver en docent voor verschillende instellingen zoals het HOVO en de Volksuniversiteit.