Cursuscode: 18-2059

Lezing - De oudheid in de oudheid

Cursuscode: 18-2059

In onze tijd vinden archeologen resten van oude culturen, maar ook in de oudheid stuitte men op resten van eerdere culturen en zelfs fossielen. Zo vertelt de Griekse schrijvers, dat in hun tijd botten gevonden werden, die men toeschreef aan helden uit de mythologie. Fossielen zijn misschien de oorsprong van een aantal mythische wezens als de griffioen, terwijl in een Nederlands hunebed een hanger gemaakt van een fossiel, gevonden werd. Niet alleen werden oudheden opgegraven: in Pergamon en Rome zijn Griekse standbeelden gevonden, die al een paar honderd jaar oud waren toen ze naar deze steden werden gebracht: er was duidelijk interesse in deze oude beelden. In het Griekse Thessaloniki hebben de Romeinen zelfs een hele tempel verplaatst. In Egypte en het oude Nabije Oosten lieten koningen en priesters oude teksten overschrijven en kregen ze een plaats in hun bibliotheken.

Deze lezing gaat in op deze vondsten, die ons vertellen hoe men in de oudheid tegen de oudheid aan keek.

Griekse tempel
Delen van een oude Griekse tempel die verplaatst werd door de Romeinen.
* Als u lid bent van de Openbare Bibliotheek Den Haag, ontvangt u € 2,70 korting en betaalt u € 11,25 voor deze lezing. Vermeld uw lidmaatschapsnummer bij de opmerkingen op het inschrijfformulier.

Vrijdag 5 april 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 14:00
Mw. drs. D. (Diana) de Wild
Locatie: Centrale Bibliotheek (klik hier voor de adres gegevens)
drs. D. (Diana) de Wild
"Mijn naam is Diana de Wild. Ik heb aan de Universiteit van Leiden klassieke en Egyptische archeologie gestudeerd. Vertellen over deze twee onderwerpen doe ik met veel plezier. Daarom geef ik sinds 1991 zowel rondleidingen in het Museum van Oudheden in Leiden als cursussen en lezingen over thema???s uit de Griekse, Romeinse en Egyptische oudheid, o.a. bij volksuniversiteiten."