Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 18-2077

Lezingenserie - De schilderlevens van David Hockney, Lucian Freud en Chuck Close

Lezingenserie - De schilderlevens van David Hockney, Lucian Freud en Chuck Close
Cursuscode: 18-2077

Drie schilders die bewust tegen de wind in kozen voor de figuratie, maar elk vanuit heel andere motieven. Hun drie imponerende oeuvres kunnen ons daarom veel vertellen over het moderne figuratieve schilderen. Hoe reageerden zij op de ontwikkelingen in de kunst tijdens hun lange schilderlevens zoals op de jaren zestig, of het postmodernisme vanaf de jaren tachtig wanneer kunstenaars weer putten uit de kunstgeschiedenis, of de digitale fotografie zoals David Hockney. 

Freud overleed in 2011, maar Hockney en Close werken nog onverminderd door. Hockney kwam in de jaren zestig naar voren op de golven van de nieuwe pop art, maar is vooral bekend geworden met zijn fel gekleurde landschappen en portretten en zijn experimenten met de fotografie. Hoewel Hockney regelmatig exposeert in de grote musea van Londen, New York en Parijs, was er nog weinig van hem te zien in Nederland. Het Van Gogh Museum Amsterdam maakt dat nu goed door zijn werk naast Vincent van Gogh te hangen. 

De verdienste van Freud is dat hij het ‘traditionele’ naakt en het portret weer tot het brandpunt van de publieke belangstelling te maken wist te maken door zijn modellen langdurig te observeren als een bioloog. Chuck Close is iemand die meer werkt vanuit de mentaliteit van het minimalisme. Hij schildert uitsluitend gefotografeerde portretten. Daarmee loste hij het probleem op hoe een moderne schilder in de jaren zeventig figuratief kan schilderen. Close had in 2012 een grote tentoonstelling in de Kunsthal van Rotterdam. 

Hockney by Freud

We bespreken hoe het drietal reageert op de eigen tijd, en op de ontwikkelingen in de kunst, zoals het postmodernisme vanaf de jaren tachtig, waarmee een aantal essentiële aspecten van het moderne schilderen worden aangeroerd. Een rode draad in de cursus is hoe de carrières van het drietal zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld. We zien dus ook drie lange schilderlevens, waarin we veel aspecten van hun leven en werk van dichtbij zullen zien.

Lesmateriaal: hand-outs à € 4,- bij de docent te voldoen.

Dinsdag 11 juni 2019
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 56,00
Dhr. drs. J. (Johan) Holtrop
19:30 - 21:30
Locatie: Zandvliet Lyceum (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
drs. J. (Johan) Holtrop
drs. J. (Johan) Holtrop
Johan Holtrop is kunsthistoricus en werkt(e) onder andere als tentoonstellingsmaker, criticus, schrijver en docent voor verschillende instellingen zoals het HOVO en de Volksuniversiteit.