Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 19-2074

Lezingenserie - De Stijl en Mondriaan

Lezingenserie - De Stijl en Mondriaan
Cursuscode: 19-2074

In 2017 werd uitbundig gevierd dat 100 jaar geleden het Nederlandse avant-garde tijdschrift De Stijl werd opgericht met verschillende tentoonstellingen en activiteiten. Dat was zonder meer een teken dat het kunsthistorisch belang van Piet Mondriaan en De Stijl met de tijd alleen maar is toegenomen evenals de belangstelling van het brede publiek. 

In 1998 werd ter gelegenheid van het afscheid van de gulden de Victory Boogie Woogie (VBW) van Mondriaan aangekocht voor het toen astronomische bedrag van 40 miljoen dollar. Achteraf zijn de Nederlanders daar erg gelukkig mee, in tegenstelling tot de Amerikanen die inmiddels beseffen dat ze een cruciaal schilderij in de ontwikkeling van ‘hun’ abstracte kunst zijn kwijtgeraakt. 

Mondriaan verbleef de laatste drie jaar van zijn leven in New York wat een nieuwe fase betekende in zijn werk, waar de VBW van getuigt. De kunstenaars en architecten rond De Stijl wilden in het interbellum een nieuwe beeldtaal ontwerpen voor de moderne wereld. Die ontwerpen strekten zich uit over de complete leefomgeving van de mens. Het recent gerestaureerde Café L’Aubette in Straatsburg van Theo van Doesburg (e.a.) is daar een prachtig voorbeeld van. 

lezingenserie De Stijl

Programma
In deze serie bespreken we de belangrijkste kunstenaars zoals Mondriaan, Van Doesburg, Bart van der Leck en Georges van Tongerloo en de architecten J.J.P. Oud, Gerrit Rietveld, Jan Wils en Cor van Eesteren. We bekijken ook hoe hun ‘Stijl-architectuur’ er tegenwoordig voorstaat zoals de Papaverhof in Den Haag van Jan Wils, nu een rijksmonument. Leidraad in deze cursus is het leven en werk van Mondriaan met als accenten: het ‘vroege’ versus het ‘moderne’ werk; het kubisme en Parijs; de invloed van de theosofie; zijn relatie met Van Doesburg; New York en de VBW en wat het recent materieeltechnisch onderzoek betekent voor het inzicht in zijn werk. 

Verder kijken we naar de doorwerking van De Stijl-ideeën in de kunst en architectuur en wat het Stijl-jaar heeft betekend. Ook bespreken we interessante nieuwe literatuur zoals de Mondriaan-biografieën van de cultuurhistoricus Léon Hanssen in 2015 en van Hans Janssen (hoofdconservator moderne kunst van het Gemeentemuseum Den Haag) uit 2017.

Cursusmateriaal: korte syllabus, 4 euro aan de docent te voldoen.

Woensdag 12 februari 2020
4 lezingen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 73,00
Dhr. drs. J. (Johan) Holtrop
19:30 - 21:30
Locatie: Zandvliet Lyceum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
drs. J. (Johan) Holtrop
drs. J. (Johan) Holtrop
Johan Holtrop is kunsthistoricus en werkt(e) onder andere als tentoonstellingsmaker, criticus, schrijver en docent voor verschillende instellingen zoals het HOVO en de Volksuniversiteit.