Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 18-2055

Lezingenserie - Goden van Egypte

Lezingenserie - Goden van Egypte
Cursuscode: 18-2055

In oktober 2018 opent in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een tentoonstelling over de goden van het oude Egypte. Het verhaal van de Egyptische goden begint bij het scheppingsverhaal of liever bij de vele scheppingsverhalen, want elke regio in Egypte had zijn eigen schepper en scheppingsverhaal. Volgens de Egyptenaren was dat geen probleem: de verhalen vulden elkaar aan. De schepping, door welke god dan ook, zorgde ervoor dat de wereld geordend werd. De Egyptenaren noemden deze orde Ma’at. Het was aan de goden en de farao om deze orde in stand te houden.

De belangrijkste goden van de Egyptenaren leefden in de hemel, zoals de zonnegod Re en zijn moeder, de hemelgodin Noet, of in de onderwereld, zoals de dodengod Osiris. Zij werden in grote tempels aanbeden, die alleen toegankelijk waren voor priesters. Voor de gewone mens waren er kleine goden, zoals de charmant dwerg Bes. Van al deze goden zijn duizenden afbeeldingen gemaakt, die verspreid zijn geraakt over de hele wereld. Een deel daarvan, geleend uit beroemde Egyptische musea, wordt tijdens deze tentoonstelling bijeengebracht.

hemelgodin Noet

 

De hemelgodin Noet beschermt de aarde door zicht over de aardgod (liggend op de grond) heen te buigen. Zie ook de sterren op haar lichaam. Aarde en hemel worden gescheiden door de god van de lucht, die ook hun vader is.
* Als u lid bent van de Openbare Bibliotheek Den Haag, ontvangt u € 6,- korting en betaalt u € 24,- voor deze lezingenserie. Vermeld uw lidmaatschapsnummer bij de opmerkingen op het inschrijfformulier.

 

Vrijdag 7 december 2018
2 lessen van 2 uur aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 30,00
Mw. drs. D. (Diana) de Wild
14:00 - 16:00
Locatie: Centrale Bibliotheek (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
drs. D. (Diana) de Wild
drs. D. (Diana) de Wild
"Mijn naam is Diana de Wild. Ik heb aan de Universiteit van Leiden klassieke en Egyptische archeologie gestudeerd. Vertellen over deze twee onderwerpen doe ik met veel plezier. Daarom geef ik sinds 1991 zowel rondleidingen in het Museum van Oudheden in Leiden als cursussen en lezingen over thema???s uit de Griekse, Romeinse en Egyptische oudheid, o.a. bij volksuniversiteiten."