Cursuscode: 19-2091

Lezingenserie - Han van Meegeren, een meestervervalser

Cursuscode: 19-2091

Han van Meegeren wordt wel ‘s-werelds meest bekende schilderijenvervalser genoemd. Dit komt niet alleen door de ingenieuze technieken die hij bij zijn vervalsingen toepaste, maar ook door het geruchtmakende strafproces dat eind 1947 tegen hem werd gevoerd.

Zijn vervalsingen waren geen kopieën van bestaande schilderijen. Hij maakte kunstwerken in de stijl van 17e-eeuwse meesters, als Johannes Vermeer en Frans Hals, maar zette wel hun signaturen eronder.

Van Meegeren was een bekwaam en goed verdienende schilder onder eigen naam. Waarom kwam hij er dan toe om zich op het pad der vervalsingen te begeven?

Waarom kon hij zo lang zijn gang gaan en hoe liep hij tenslotte tegen de lamp?

Deze vragen worden beantwoord in onderstaande drie lezingen:

1. De biografie van Van Meegeren (1889-1947); in de jaren ’30 begin van de vervalsingen
  2. Zijn vervalsingstechnieken en zijn arrestatie in 1945
  3. Collaboratie met de Nazi’s? Het strafproces in 1947 en de nasleep hiervan

De bijzondere belangstelling van Alexander Heldring komt voort uit de omstandigheid dat zijn vader, wijlen mr. Ernst Heldring, de advocaat was van Van Meegeren in 1947.

Vrijdag 22 november 2019
3 lezingen van 2 uur aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. Dr. A. (Alexander) Heldring
Locatie: Centrale Bibliotheek (klik hier voor de adresgegevens)
Dr. A. (Alexander) Heldring
Dr. Alexander Heldring (1939) is voormalig ambassadeur van Nederland. Hij studeerde internationaal recht in Leiden. Na zijn pensionering schreef hij een proefschrift over Het Saramacca project, een plan van Joodse kolonisatie in Suriname, 1946-1956. In 2010 promoveerde hij aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen.