Cursuscode: 20-2073

Lezingenserie - Hedendaagse kunst (incl. architectuur) van 1945 tot 2019

Cursuscode: 20-2073

Deze lezingenserie behandelt de na-oorlogse kunst van 1945 tot 2019 (incl. architectuur), met een uitgebreide analyse van de laatste decennia. In de jaren vijftig domineert aanvankelijk de schilderkunst nog, maar in de jaren zestig ontstaan tal van nieuwe kunstvormen zoals de pop art (als reactie op de consumptiemaatschappij), het minimalisme, maar ook tegenbewegingen als fluxus die happenings organiseerde. In de jaren zeventig wordt het palet verrijkt met de spectaculaire land art, conceptuele kunst, de nieuwe videokunst en wil Joseph Beuys met zijn geestverwanten de wereld verbeteren door de kunst.

Met de intrede van het postmodernisme in de jaren tachtig omarmt de kunst de massacultuur voorgoed en wordt het ‘schilderen’ weer herontdekt. Vanaf dat moment ontstaat ook de pluriformiteit die zo kenmerkend is voor de hedendaagse kunst. In tegenstelling tot de kritische seventies lijken spektakel en entertainment in de recente kunst geen negatieve betekenis meer te hebben. Zo exposeerde Damien Hirst op de Biënnale van Venetië 2017 een gigantische nep-archeologische opgraving uit zee met de sfeer van een fantasy film.

lezingenserie hedendaagse kunst

In de laatste decennia is er een rijkgeschakeerd tentoonstellingscircuit ontstaan en in rap tempo zijn musea voor moderne en hedendaagse kunst geopend. De ontwikkelingen op het wereldtoneel, zoals het uiteenvallen van het Oostblok en de globalisering, hebben geleid tot een wereldwijde uitwisseling. In deze context bestuderen we onder andere kunstenaars uit twee culturen en de Chinese kunst. Verder besteden we aandacht aan nieuwe ontwikkelingen zoals de fotografie die nu een centrale plaats inneemt in de hedendaagse kunst; kunst in de openbare ruimte; het kunstbeleid van overheden waarin kunstenaars bijvoorbeeld worden uitgenodigd gebiedsontwikkeling te ondersteunen of het toerisme te bevorderen; de nieuwe media (digitale revolutie, video, internet, animatie etc.); het citeren van kunstgeschiedenis in hedendaagse kunst; stedelijke vormgeving (urban design) en recent zien we grote museale presentaties van design als kunst.

Door zichtbaar te maken hoe kunstenaars steeds reageren op voorgangers en op ontwikkelingen in de samenleving kunnen we nieuwe uitingen beter begrijpen en waarderen. We bespreken alle achtereenvolgende nieuwe ontwikkelingen aan de hand van de belangrijkste kunstenaars met behulp van uitgebreid visueel materiaal, en elke les filmfragmenten.

Lesmateriaal: Syllabus à € 8,- aan de docent te voldoen.

Dinsdag 9 februari 2021
13 lezingen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. drs. J. (Johan) Holtrop
drs. J. (Johan) Holtrop
Johan Holtrop is kunsthistoricus en werkt(e) onder andere als tentoonstellingsmaker, criticus, schrijver en docent voor verschillende instellingen zoals het HOVO en de Volksuniversiteit.