Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 19-2073

Lezingenserie - Kunst en architectuur vanaf de renaissance tot 1860

Lezingenserie - Kunst en architectuur vanaf de renaissance tot 1860
Cursuscode: 19-2073

De Dom van Florence, Michelangelo en de Sixtijnse kapel, Rembrandt en de Gouden Eeuw, het immense Versailles, de romantische schilderkunst uit de 19e eeuw. Het zijn een paar voorbeelden van een onuitputtelijke reeks van in het oog springende kunstwerken uit deze cursus: de kunst en architectuur vanaf de 15e eeuw in Italië en de 16e eeuw in Noord-Europa tot en met het realisme midden 19e eeuw. 

In Florence ontstaat de vroege renaissance door het humanisme en de herontdekking van de Oudheid. In Rome bloeit de hoge renaissance met Rafaël en Michelangelo. Daarna volgt de periode van de barok waarin de kunsten floreerden dankzij het mecenaat van het hof en de Rooms-Katholieke kerk. Door de economische voorspoed en de platte organisatie van de protestantse Republiek in de 17e eeuw ontstaat een brede groep die kunst koopt op een ‘markt’ wat leidt tot verregaande specialisaties zoals het genre, zeestukken en stadsgezichten. De Gouden Eeuw brengt grote schilders voort zoals Hals, Rembrandt en Vermeer. Ook de architectuur van de Republiek en stadsuitbreidingen van Amsterdam zijn bijzonder. 

Na de burgerlijke didactische kunst van de verlichting legt de romantiek vanaf 1800 juist de nadruk op het gevoel. Rond het midden van de 19e eeuw krijgt de kunst, met het realisme, een obsessie voor het werkelijke leven en deze breuk met de academische kunst luidt de moderne kunst in.

lezingenserie middeleeuwen 

De afgelopen decennia is er veel aandacht voor deze periode: overal in Europa breiden musea zich uit, zoals het Prado en het Rijksmuseum, en worden kerken en paleizen gerestaureerd of zelfs geheel herbouwd, zoals de Frauenkirche in Dresden. 

De cursus biedt een praktisch kunsthistorisch handvat met aandacht voor de verschillen per land, de belangrijkste kunstenaars, grote collecties, monumenten, stadsgezichten, kunsttheorie en hoe deze periode in onze eigen tijd aanwezig is. We verhelderen het begrip ‘classicistisch’ in de architectuur vanwege al haar verschijningsvormen in de renaissance, de barok, rococo, het Engelse Palladianisme en het sobere neo-classicisme rond 1800. De inhoud van de cursus wordt toegelicht met veel visueel materiaal en elke les filmfragmenten. 

In het seizoen 2020-2021 wordt dit onderwerp vervolgd met cursussen over de moderne- en de hedendaagse kunst en architectuur vanaf 1860 tot heden.

Lesmateriaal: Syllabus à € 8,- bij de docent te voldoen.

Dinsdag 11 februari 2020
13 lezingen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 231,00
Dhr. drs. J. (Johan) Holtrop
19:30 - 21:30
Locatie: Zandvliet Lyceum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
drs. J. (Johan) Holtrop
drs. J. (Johan) Holtrop
Johan Holtrop is kunsthistoricus en werkt(e) onder andere als tentoonstellingsmaker, criticus, schrijver en docent voor verschillende instellingen zoals het HOVO en de Volksuniversiteit.