Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 20-2074

Lezingenserie - Vincent van Gogh

Lezingenserie - Vincent van Gogh
Cursuscode: 20-2074

Het oeuvre in het licht van recent onderzoek

Vincent van Gogh is op het moment de meest bekende kunstenaar ter wereld. Het publiek kan kiezen uit een heel scala van kunstinitiatieven en films over hem of Chinese handgeschilderde kopieën kopen. Er was zelfs een TV-reclame met ‘pratende aardappeleters’. Voor de liefhebber is deze commercie dikwijls hinderlijk. Daarom verdiepen we ons in dit college echt in zijn leven en werk aan de hand van de meest recente biografische research en materieeltechnisch onderzoek. 

Wat een breed en mondiaal publiek zo aanspreekt in Van Gogh is de combinatie van zijn dramatische levenswandel en zijn werk waarvan de bekendheid nog is vergroot door de hedendaagse media en een hele nieuwe dynamiek heeft gekregen. Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft zich ontwikkeld tot een kenniscentrum dat hard nodig is om het kaf van het koren te scheiden zoals bij de onlangs opgedoken zogenaamde verloren schetsboeken. 

Vincent van Gogh was een gedrevene in de ware zin van het woord. In ongeveer tien jaar tijd ontwikkelde hij zich van een geëxalteerde, onbeholpen tekenaar tot een volleerd meester met een enorm oeuvre. Dat zegt iets over zijn talent, maar ook over de haast die hij had om een plaats in de toenmalige kunstwereld te veroveren. Zijn besluit in augustus 1880 om op zevenentwintig jarige leeftijd kunstenaar te worden was de uitkomst van een zoektocht naar zijn eigen persoonlijkheid nadat hij als evangelist in de Borinage was mislukt. Hij zag dit als een laatste kans op persoonlijk en maatschappelijk succes. 

Na de publicatie van zijn brieven, begin 20e eeuw, kregen de biografische aspecten de overhand in de receptie van Van Gogh’s kunstenaarsschap. Mede daardoor kon hij uitgroeien tot een mythe. Er is de afgelopen decennia echter ook veel onderzoek gedaan naar zijn leven en werk en in 2011 verscheen de eerste wetenschappelijk biografie over Van Gogh. Deze biografische research en de conclusies uit recent materieeltechnisch onderzoek - naar zijn werkwijze, materialengebruik etc. - maken het verhaal van zijn oeuvre veel completer. 

lezingenserie Van Gogh

In deze lezingenserie volgen we de chronologie van zijn levenswandel en de stand van zaken in het Van Gogh-onderzoek, zoals ook mogelijke vervalsingen en nieuwe toeschrijvingen. Overige aandachtspunten: zijn drijfveren en motieven; de rol van zijn broer Theo; de contacten en discussies met andere schilders, zoals Emile Bernard en Paul Gauguin, en de invloed daarvan op zijn werk; het maken van reeksen en répétitions; zijn mentale problemen en Van Gogh’s theoretische bronnen zoals de kleurtheorie.

lesmateriaal: korte syllabus à € 4,- bij de docent te voldoen.

Woensdag 31 maart 2021
5 lezingen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 105,00
Dhr. drs. J. (Johan) Holtrop
19:30 - 21:30
Locatie: Zandvliet Lyceum (klik hier voor de adresgegevens)
drs. J. (Johan) Holtrop
drs. J. (Johan) Holtrop
Johan Holtrop is kunsthistoricus en werkt(e) onder andere als tentoonstellingsmaker, criticus, schrijver en docent voor verschillende instellingen zoals het HOVO en de Volksuniversiteit.