Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 19-2123

Cursus Filosofische Denkvaardigheden: zelf aan de slag met filosofie

Cursus Filosofische Denkvaardigheden: zelf aan de slag met filosofie
Cursuscode: 19-2123

In de Wijsgerige Jaargang leer je WAT de grote filosofen uit de diverse Grote Wijsgerige Tradities dachten. In de cursus Filosofisch Denkvaardigheden leer je HOE de grote filosofen dachten.

In de Wijsgerige Jaargang leer je wat filosofie betekent in de diverse culturen. Maar wat doen deze filosofen nu eigenlijk? Wat is hun gereedschap? Leer de denkmiddelen te hanteren die de grote filosofen toepassen. 

Doe je mee met de Wijsgerige Jaargang, heb je de Jaargang gevolgd, of heb je al kennis genomen van de westerse filosofie? Wil je weten hoe je nu zelf verder kunt met filosoferen? Wil je weten wat filosofisch denken inhoudt en wat de filosofen nu eigenlijk doen?

Of wil je gewoon filosofie kunnen toepassen in je dagelijkse leven of op je werk? Wil je goed en helder denken?

Wil je weten hoe dat kan? Beter leren en studeren?


Dan is de cursus Filosofische Denkvaardigheden wat voor jou! In zes bijeenkomsten om de week aan de slag met wijsgerige vraagstukken in alledaagse problemen met behulp van filosofisch gereedschap. 

 

filosofisch gereedschap

Wat je in ieder geval leert is vaardig denken: het in kaart brengen van je denken, dit analyseren, toetsen en onderbouwen, logica toepassen en hierdoor meer grip krijgen op je omstandigheden om zo ook meer te kunnen ontspannen (we werken ook met meditatieve oefeningen).

Met leeropdrachten om toe te passen op werk, in huis, tuin en keuken.

Op de Volksuniversiteit kun je nu ook filosofische denkvaardigheden leren kennen, ontwikkelen en oefenen: schrijf je in en word zelf filosoof! Meer info vind je ook op de website van de filosoof en wijsgerig reisleider drs. Peter van Hooft: www.anz.nu

Dinsdag 10 maart 2020
6 lessen van 2 uur , elke 2 weken aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 140,00
Dhr. drs. P.A.M.W. (Peter) van Hooft
20:00 - 22:00
Locatie: Zandvliet Lyceum (klik hier voor de adresgegevens)
drs. P.A.M.W. (Peter) van Hooft
drs. P.A.M.W. (Peter) van Hooft
Peter verkreeg zijn Master of Arts in de boeddhistische filosofie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarna werkte hij als consulent voor vluchtelingen en als docent. Door de jaren heen heeft hij steeds onderzoek verricht naar filosofie en meditatie. Daarbij heeft hij methoden ontwikkeld om hiermee praktisch aan de slag te kunnen. Hiertoe richtte hij in 2000 'aANZet' op: een aanzet geven en gaan van A naar Z. In 2010 begon hij met de Wijsgerige Jaargang, een samenvoeging van jaren ervaring in lesgeven in zeer diverse onderwerpen die allemaal draaiden rond filosofie en meditatie. Hij vertelt graag over deze onderwerpen in verhalende vorm en onderbouwt dit steeds met historisch-wetenschappelijk materiaal en zijn eigen praktijkervaring. Hij werkt klassikaal met beeldpresentaties, omdat het oog ook wat wil en hij verbindt de vele kennis die je zo bij hem opdoet altijd met jouw persoonlijke ervaring. De relatie tussen filosofie, meditatie en persoonlijke groei staat in het middelpunt van zijn aandacht. Zo werkt hij als wijsgerig trainer en coach en organiseert hij kleinschalige klooster-retraites. Zie hiertoe ook zijn website www.anz.nu