Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 20-2138

De denkcursus - De kunst van het denken

De denkcursus - De kunst van het denken
Cursuscode: 20-2138

Denken kunnen we allemaal. Denken we. Maar wat betekent het eigenlijk als we zeggen dat we denken? 

Zelf denken door samen te denken
In de Wijsgerige Jaargang leer je WAT de grote filosofen uit de diverse Grote Wijsgerige Tradities dachten. In de wijsgerige denkcursus leer je HOE ze dachten. En daarmee leer je zelf te denken door samen te denken. Met mede-cursisten en andere grote denkers.

Waarom?
In deze tijden van nep-nieuws en ‘alternatieve feiten’, nu we met revolutionaire deep-fake technieken aan de vooravond staan staan van een dreigende “infocalyps” – d.w.z. de ondergang meemaken van wat ooit geacht werd betrouwbare informatie te zijn, is het, meer dan ooit, van belang goed, vaardig en kritisch te kunnen blijven denken. 

Maar ... hoe doe je dat? Wat leer ik dan?
Je kunt er natuurlijk over denken deze cursus te volgen. En wat dan? Dan leer je vragen stellen en niet alles aan te nemen. Je leert dat vooral ook systematisch te doen. Zo merk je dat je steeds minder ‘weet’. Dat zet aan tot denken. Dan ga je zelf vragen stellen en merk je dat ‘de ander’ ook niet zo veel lijkt te weten en dan .... gaan we samen denken.

Dat doen we in 10 bijeenkomsten:

1 Kennis maken met denken en andere denkers
2 Denk-vaardigheden en drie onmisbare denkhulpmiddelen
3 Vaardig denken: het toepassen van denkinstrumenten
4 Nog vaardiger denken? Een inleiding in universele denk-kwaliteiten
5 Kritisch denken: vragen stellen en antwoorden krijgen
6 Denken analyseren: wat is denken, wat een gedachte? Hoe rafel je die uiteen?
7 Analytisch denken: hoe maak je je denken helder?
8 Denkdeugden: wat betekent het nu om goed te kunnen denken?
9 Zelf deugdelijk denken: hoe te denken over ‘waarden’
10 Wat is denken? Denkers over denken

Deze opzet krijgt een nadere invulling wanneer we samen denken over denken. De grote filosofen uit de diverse Grote Wijsgerige Tradities gaan ons voor, leveren ons denkvoer aan en wij gaan erop kauwen. Elke week weer. De hele week door.

Dat laatste betekent dat van de denkers wordt verwacht dat ze, met en vanuit het aangeboden materiaal, door-denken. Dat wil zeggen dat zij zelf vanuit het alledaagse leven, kranten en het nieuws denk-materiaal vergaren en hiermee zelfstandig aan de slag gaan. Opdat we samen kunnen denken.

Heb de moed zelf te denken!
Immanuel Kant

De denkcursus wordt gegeven door Peter van Hooft. ‘Wereldfilosoof’.
Peter geeft ook de Wijsgerige Jaargang 1. Hier worden de grote filosofen uit de diverse denktradities  behandeld en maken de deelnemers een reis door de westerse, Islamitische, Chinese, Indiaas-boeddhistische en de Afrikaanse filosofie. Dit is de Bron van waaruit het materiaal voor deze denkcursus wordt geput. ‘Anders kunnen denken’ is hierbij het motto.

 

Donderdag 11 februari 2021
10 lessen van 2 uur aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 235,00
Dhr. drs. P.A.M.W. (Peter) van Hooft
20:00 - 22:00
Locatie: Zandvliet Lyceum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
drs. P.A.M.W. (Peter) van Hooft
drs. P.A.M.W. (Peter) van Hooft
Filosoof en wijsgerig reisleider drs. P.A.M.W. (Peter) van Hooft, architect van de wijsgerige Jaargang 1.0 en 2.0 Peter verkreeg zijn MA (Master of Arts) in de boeddhistische filosofie aan de RUL (Rijksuniversiteit Leiden). Daarna werkte hij als consulent voor vluchtelingen en als docent levensbeschouwing. Door de jaren heen heeft hij steeds onderzoek verricht naar filosofie en meditatie. Al doende heeft hij methoden ontwikkeld om hiermee praktisch aan de slag te kunnen gaan. Hiertoe richtte hij in 2000 'aANZet' op: om zo een wijsgerige aanzet te geven tot persoonlijke ontwikkeling, van A Naar Z, binnen onderwijs en hulpverlening. In 2010 begon hij met de Wijsgerige Jaargang, een samenvoeging van jaren ervaring in begeleiding en lesgeven. Dit geheel werd steeds meer toegespitst in de vraag: hoe kunnen we, in de huidige tijd, vorm geven aan een authentiek wijsgerig leven? Hij vertelt graag in verhalende vorm en onderbouwt dit steeds met historisch-wetenschappelijk materiaal en zijn eigen praktijkervaring. Hij werkt klassikaal met beeldpresentaties, omdat "kunst gevisualiseerde filosofie" is en hij verbindt de theoretische kennis die je zo bij hem opdoet altijd met jouw persoonlijke ervaring. De relatie tussen filosofie, meditatie en persoonlijke groei staat in het middelpunt van zijn aandacht. Peter werkt tegenwoordig als wijsgerig trainer en coach. Hij organiseert wijsgerige onderzoeksgesprekken en kleinschalige klooster-retraites. Peter is bestuurslid van de VFP (de Vereniging voor Filosofische Praktijken), verbonden met de ISVW (de Internationale School Voor Wijsbegeerte). Zie verder ook zijn website www.anz.nu