Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 18-2103

Islamitische filosofie (Wijsgerige Jaargang 2018-2019)

Islamitische filosofie (Wijsgerige Jaargang 2018-2019)
Cursuscode: 18-2103

1] Mekka: het Heilige Boek & Aristoteles: maatstaven voor de filosofie 

Een algemene inleiding natuurlijk en dan over het begin van de Islam, de relatie tussen de islamitische geschiedenis en filosofie; over de andere grote bron en maatgever voor de falsafa: Aristoteles en over het centrale probleem: de verhouding tussen geloof en rede. We kijken terug naar de vorige module (westerse filosofie) en zullen zien hoe nauw de verwantschap is tussen de Islam en het klassieke christendom. Over soennieten en shi'ieten.

 2] Arabië en Iran: Klassieke Islamitische filosofie

We maken kennis met 5 filosofen die de falsafa (islamitische filosofie) gevormd hebben. Al-Kindi: eerste 'filosoof van de Arabieren en de Islamitische wereld'. Al-Farabi: in de Arabische wereld kreeg hij de titel 'de tweede meester' (na  Aristoteles). Avicenna: keerpunt in de falsafa. Averroes: jurist, arts en commentator van Aristoteles en jawel: "een van de spirituele vaders van Europa." Ibn Arabi: grootste der wijsgerige Sufi-meesters en heilige.

3] India: Scholastieke en mystieke filosofie in de islam 

We kijken naar latere ontwikkelingen van de islamitische tradities binnen India en naar een tweedeling in de falsafa: een rationalistische en een meer (tot zeer) mystieke tendens. Dit geeft aanleiding in te gaan op Rumi: de grote Perzische dichter en mysticus in de soefitraditie.

 4] Spanje: Joodse, Christelijke en Islamitische filosofie in samenhang

Dan komen we aan in Al-Andalus: het Middeleeuwse Spanje waar Joden, Moslims en Christenen een rijk van tolerantie opbouwden en zo een bijdrage leverden aan wat we nu wereldfilosofie noemen: een filosofie waarin kennisname van andere perspectieven op mens en wereld centraal staat.

Dinsdag 27 november 2018
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 97,00
Dhr. drs. P.A.M.W. (Peter) van Hooft
20:00 - 22:00
Locatie: Zandvliet Lyceum (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
drs. P.A.M.W. (Peter) van Hooft
drs. P.A.M.W. (Peter) van Hooft
Peter verkreeg zijn Master of Arts in de boeddhistische filosofie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarna werkte hij als consulent voor vluchtelingen en als docent. Door de jaren heen heeft hij steeds onderzoek verricht naar filosofie en meditatie. Daarbij heeft hij methoden ontwikkeld om hiermee praktisch aan de slag te kunnen. Hiertoe richtte hij in 2000 'aANZet' op: een aanzet geven en gaan van A naar Z. In 2010 begon hij met de Wijsgerige Jaargang, een samenvoeging van jaren ervaring in lesgeven in zeer diverse onderwerpen die allemaal draaiden rond filosofie en meditatie. Hij vertelt graag over deze onderwerpen in verhalende vorm en onderbouwt dit steeds met historisch-wetenschappelijk materiaal en zijn eigen praktijkervaring. Hij werkt klassikaal met beeldpresentaties, omdat het oog ook wat wil en hij verbindt de vele kennis die je zo bij hem opdoet altijd met jouw persoonlijke ervaring. De relatie tussen filosofie, meditatie en persoonlijke groei staat in het middelpunt van zijn aandacht. Zo werkt hij als wijsgerig trainer en coach en organiseert hij kleinschalige klooster-retraites. Zie hiertoe ook zijn website www.anz.nu