Volksuniversiteit Den Haag

Cart

No products
Course number: 19-2161

Kwantumfysica voor niet-fysici

Kwantumfysica voor niet-fysici
Course number: 19-2161

Wat is er toch aan de hand met Schrödingers kat?

Aan het eind van de negentiende eeuw werd het veelbelovende studenten sterk afgeraden om zich nog te bekwamen in de natuurkunde en een spannender carrière te zoeken aangezien de natuurkunde nog slechts een kwestie was van de bepaling van de volgende decimalen. Maar aan het begin van de twintigste eeuw kantelde het natuurkundig wereldbeeld – het Newton harde bolletjes universum – dramatisch met publicaties van Planck, Bohr, Einstein, de Broglie, Schrödinger, Heisenberg en vele anderen.

De kwantumfysica werd geboren, vormgegeven, toegepast... maar slecht begrepen. Het leek erop dat de meting het meetresultaat materialiseerde. Schrödinger formuleerde zijn ‘tegelijk dode en levende kat in de doos’ paradox. Van de bekende fysicus Richard Feynman is de volgende uitspraak: “Iedereen die zegt dat hij kwantumfysica begrijpt, begrijpt er niets van”. Dat klinkt nogal ontmoedigend – en zo was het wellicht ook bedoeld. Intussen zijn de toepassingen van de kwantumfysica – de transistor, de laser, de led, de computer, het internet, kwantumcryptografie, kwantumbiologie - niet meer weg te denken uit de samenleving. Er wordt zelfs ‘Kwantum Touch voor paarden’ geadverteerd.

kwantumfysica

In oktober 2015 stonden de media vol van een experiment van Delftse onderzoekers dat definitief het ongelijk van Einstein zou hebben bewezen. Dat gebeurde op de campus, waar paren elektronen met een tussenliggende afstand van 1,3 kilometer werden verstrengeld en een wisselwerking vertoonden die sneller-dan-licht communicatie zou vereisen.

Voor wie de aard van, maar ook vooral de conclusies uit dit experiment wil begrijpen en ook wat dit betekent voor ons beeld van de werkelijkheid is deze cursus bedoeld.
In zes sessies gaan we van het wereldbeeld van Aristoteles via Galilei en Newton naar de meest recente experimenten in de kwantumfysica. Er worden geen formules gebruikt, wel de enthousiaste inzet van uw grijze cellen.

Het cursusboek kan door de docent in de tweede les worden geleverd tegen de gereduceerde prijs van € 17,50.

Er is ook een E-book versie. Alle links bij het boek die op de website stonden, zijn in het E-book verwerkt. De lezer zit nu met een enkele klik vanuit de tekst op de betreffende wegpagina, video of pdf. Ook de verklarende woordenlijst is met een enkele klik te bereiken. Verder wordt elk hoofdstuk afgesloten met een korte samenvatting ervan. Het is dus nog iets meer een studieboek. Prijs is € 11,50.

Meer info is te vinden op https://kwantumfysica-bewustzijn.nl

Thursday March 12, 2020
6 lessons of 2,5 hrs start time 19:30 (click here for a full list of session dates and times per session)
Price: € 184,00
Tutor: Mr. Ir. P.J. (Paul) van Leeuwen
Book: Kwantumfysica, informatie en bewustzijn (click here for more information)
19:30 - 22:00
Location: Zandvliet Lyceum (click here for address details)
Enroll >
Ir. P.J. (Paul) van Leeuwen
Ir. P.J. (Paul) van Leeuwen
Paul van Leeuwen is geboren in 1948 in Den Haag. Hij studeerde technische fysica aan de TU Delft en Kennis Technologie in Utrecht. Hij was docent natuur- en wiskunde en werkte daarna als ICT-specialist voor diverse bedrijven. Zijn interesses: Fysica, kwantumfysica, techniek, computers, science fiction, kosmologie, fotografie, toneel en dans, filmhuisfilms, wandelen, parapsychologie, simpel maar lekker en gezond koken en "uiteindelijk waarover het in het leven zou moeten gaan." In 2018 publiceerde hij zijn boek 'Kwantumfysica, informatie en bewustzijn'.