Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 20-1411

Cursus Latijn 1

Cursus Latijn 1
Cursuscode: 20-1411

Bij deze cursus is het doel om Latijn te verwerven in plaats van te leren: de taal te begrijpen vanuit het Latijn en op een natuurlijke manier te leren lezen. Dat doen we door veel verschillende begrijpelijke en interessante Latijnse teksten te lezen en te beluisteren, en af en toe zelf wat te spreken. Het doel blijft echter nog steeds: Latijn lezen, en niet spreken of schrijven. Maar dan wel lezen zoals een Romein, in plaats van alleen puzzelend vertalen. 

Natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan vertalen en grammatica, maar dat is een nevendoel en niet het middel om de taal te leren. Er worden geen grammaticarijtjes of woorden gestampt; u zult merken dat u de grammatica en woordenschat op een natuurlijke manier verwerft door de interactieve oefeningen en het vele begrijpelijke Latijn dat u zult lezen en horen.

We werken in deze cursus met de methode Lingua Latina per se Illustrata, met als thema: Familia Romana. Al lezend komen allerlei aspecten van Romeinse cultuur, historie, mythologie, dagelijks leven en de voortleving van het Latijn aan bod. Elke les wordt afgesloten met een citaat van de week: wanneer en waarom sprak Julius Caesar bijvoorbeeld de fameuze woorden “Veni, vidi, vici” of wat bedoelde Vespasianus met zijn uitspraak “Pecunia non olet - Geld stinkt niet”?

Er is geen voorkennis vereist; we beginnen helemaal bij het begin: Roma in Italia est. Door de actieve aanpak is deze cursus echter ook geschikt voor mensen die in een ver verleden al Latijn hebben geleerd volgens de traditionele grammatica-vertaal methode zoals dat op de meeste middelbare scholen gedoceerd werd en wordt. 

Kortom: een cursus Latijn voor iedereen!

Het cursusboek kan in de eerste les bij de docente worden besteld.

Maandag 21 september 2020
12 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 20:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 189,00
Mw. drs. R.A. (Roos) Bannenberg
Boek: Lingua Latina - Familia Romana (klik hier voor meer informatie)
20:30 - 22:00
Locatie: Zandvliet Lyceum (klik hier voor de adresgegevens)
drs. R.A. (Roos) Bannenberg
drs. R.A. (Roos) Bannenberg
Roos Bannenberg studeerde in 2011 cum laude af in de klassieke talen in Leiden, met minors in taalwetenschap en taalverwerving, en behaalde daarna haar eerstegraads lesbevoegdheid. Na zes jaar met veel plezier en enthousiasme voor de klas te hebben gestaan op een middelbare school, besloot ze in 2017 het roer om te gooien en verder te gaan als freelance docent onder de naam Creatieve Klassieken. Ze is zeer gepassioneerd over lesgeven, de klassieken en het wonder van taal in het algemeen, en deelt dat enthousiasme graag met anderen!