Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 20-1428

Latijn - vervolgcursus 5

Latijn - vervolgcursus 5
Cursuscode: 20-1428

Nota bene! Deze cursus gaat over twee sporen. Een subgroep is zover om zelfstandig teksten te lezen, ook al valt dat bepaald nog niet mee! Maar de elementaire grammatica is behandeld op basis van de leergang Disco 1 en Disco 2. Zéér onlangs zijn we gaan lezen in Fortuna, dat een mooi en representatief overzicht biedt van de Romeinse literatuur; een tekstboek met uitgebreide hulpboeken. Teksten uit de Vulgaat, Caesar, Ovidius, Martialis, Petronius, Catullus, Plinius, Sallustius, Livius, Seneca, Vergilius, Cicero, Horatius en Tacitus komen aan bod. Inderdaad een uitputtende lijst, maar we gaan zo snel als we zelf willen én kunnen: festina lente, sed festina (haast u langzaam, maar haast u). Fortuna is op zichzelf al een ware schat, een bezit voor het leven zoveel informatie en begeleiding als het geeft: je kunt er als het ware op autodidactische wijze je leven lang mee vooruit… máár voorlopig hebben we nog de bezielende stimulans van elkaar en de docent! 

Een ander subgroep is nog volop bezig met Disco 2. Dat biedt bewerkte en vereenvoudigde teksten van Latijnse schrijvers, teksten die steeds dichter in de buurt van het origineel komen zodat de cursisten zich een inzichtelijk beeld kunnen vormen van de Romeinse geschiedenis en literatuur. Het boek bevat veel achtergrondinformatie en fraaie illustraties. Zo leren we grammatica in een brede culturele context. 

Heeft u in een ver verleden Latijn geleerd en zou u weggezakte kennis opnieuw willen mobiliseren, dan is deze cursus wellicht iets voor u. Schroom niet om contact op te nemen met de docent om gezamenlijk vast te stellen op welk niveau u zou kunnen instappen! 

Sine labore nihil, zonder hard gezwoeg komt niets tot stand. Maar op luchtige wijze: carpe diem, pluk de dag!

Dinsdag 22 september 2020
12 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 189,00
Dhr. drs. C. (Kees) Meiling
Boeken: Disco 2 - een moderne leergang Latijnse taal en cultuur, Disco 2 - werkschrift, Fortuna 3 tekstboek, Fortuna 3 hulpboek A (klik hier voor meer informatie)
19:00 - 20:30
Locatie: Zandvliet Lyceum (klik hier voor de adresgegevens)
drs. C. (Kees) Meiling
drs. C. (Kees) Meiling
Kees Meiling is o.m. docent Latijn aan de Volksuniversiteit, alweer voor het zevende jaar. In het verleden doceerde hij daar bijbels Hebreeuws. Hij vertaalde boeken uit het Hebreeuws, maar ook uit het Grieks (de geschriften van Julianus Apostata) en in de toekomst uit het Latijn. Voor hem zijn Latijn en Grieks een relatief late roeping: in 2010 heeft hij de studie klassieke talen cum laude afgerond; Zijn voorliefde betreft onderlinge beïnvloeding van talen en woordgeschiedenis, daarnaast literatuur en geschiedenis in het algemeen.