Cursus Nederlands beginners 1 (A0/A1)

De Volksuniversiteit verzorgt al vele jaren cursussen Nederlands voor mensen van buitenlandse afkomst die in Den Haag wonen of verblijven.

Nederlands behoort, evenals bijvoorbeeld Frans en Spaans, tot de talen die in de landen aangesloten bij de Europese Unie worden gesproken. Het programma Nederlands als tweede taal (NT2) onderscheidt vijf niveaus die in het Euopees Refrentiekader (ERK), worden aangeduid met de codes: A1 (beginners), A2 (half-beginners), B1 (half-gevorderden), B2 (gevorderden) en C1 (ver-gevorderden).

Onze cursussen Nederlands en de bijbehorende niveaus:

Beginners 1 (A0/A1)
Beginners 2 (A1/A2)
Beginners 3 (A2)

Half-gevorderden 1 (B1-a)
Half-gevorderden 2  (B1-b)

Gevorderden 1 (B2-a)
Gevorderden 2 (B2-b)

Ver-gevorderden 1 (C1-a) - Perfect Nederlands 1
Ver-gevorderden 2 (C1-b) - Perfect Nederlands 2
Ver-gevorderden 3 (C1-c) - Perfect Nederlands 3

De cursussen zijn bedoeld voor hen die in het land van herkomst ten minste middelbaar onderwijs hebben gehad en die over enige ervaring beschikken met het leren van een vreemde taal.
Let op: Enige kennis van de Engelse taal is vereist voor het volgen van de cursus Nederlands beginners 1 (A0/A1).

Nederlands als tweede taal (NT2) wordt in het onderwijs bij de Volksuniversiteit gerangschikt onder de andere Moderne Vreemde Talen. De lengte van de NT2-cursussen wijkt iets af van de andere taalcursussen. De meeste cursussen bestaan uit 10 wekelijkse lessen van 3 uur. Daarnasst moet de cursist ca. 5-6 uur per week besteden aan het huiswerk.

In de lessen staat de taal van alledag centraal. U oefent de gebruikelijke vaardigheden: luisteren, spreken, lezen en schrijven. Niet alleen luistert u naar gesproken Nederlands en leest u gevarieerde teksten in die taal, u voert ook zelf gesprekjes en leert de voornaamste regels van de grammatica en spelling.
Behalve met oefening in taalvaardigheid wordt uw inburgering in Nederland bevorderd doordat in de lessen aandacht wordt besteed aan specifiek Nederlandse onderwerpen zoals gebruiken en gewoonten.
Om de cursus met succes te blijven volgen is het noodzakelijk dat u voor iedere les het opgegeven huiswerk maakt. Als u ten minste 80% van de lessen hebt bijgewoond, wordt aan het einde van de cursus een toets afgenomen waarmee we vaststellen of u al dan niet het gewenste niveau hebt bereikt. Bij voldoende resultaat wordt u door de Volksuniversiteit een verklaring uitgereikt. Dit is geen officieel diploma, maar u heeft er toegang mee tot het volgende niveau.

Als u zich wilt inschrijven voor een cursus voor gevorderden (dus vanaf A2), zonder dat u bij de Volksuniversiteit een cursus NT2 hebt gevolgd of een bewijs kunt tonen van het door u bereikte taalniveau, dan verzoeken wij u via het secretariaat een afspraak te maken voor een korte mondelinge intake-toets.

Nederlands beginners 1 (A0/A1)
Deze cursus is bestemd voor hen die geen of bijna geen kennis van het Nederlands hebben. Eenvoudige taal uit het dagelijks leven staat centraal. Het huiswerk dat voor iedere les gemaakt wordt, is daarop gericht: in de vorm van oefeningen maken, woorden leren en korte teksten lezen. Na afloop van de cursus bent u in staat het Nederlands op eenvoudig niveau te begrijpen en te spreken.
In deze cursus behandelen we hoofdstuk 1 t/m 4 van de cursusmethode Contact 1.

Donderdag 8 november 2018
10 lessen van 3 uur aanvangstijd 18:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Mw. J.R (Judith) Kakebeke
Boeken: Contact! 1 werkboek, Contact! 1 tekstboek (klik hier voor meer informatie)
Locatie: Zandvliet Lyceum (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
J.R (Judith) Kakebeke
"Taal geeft je woorden om te verwoorden wie je bent, waar je vandaan komt, wat je dromen zijn, waar je naartoe wilt. Taal zorgt ervoor dat je je plek in de wereld vindt!" Deze (ingekorte) tekst las ik eens ergens en dit past zo bij waar ik mij de afgelopen jaren via het geven van Nederlandse les en coachen & trainen voor inzet: een ieder zijn eigen weg in het leven laten vinden en bewandelen. Mijn eigen weg loopt via opleidingen op het gebied van onder andere communicatie, NLP, taal van het lichaam en NT2. Uit al deze opleidingen heb ik mijn eigen methodes/aanpak ontwikkeld, waarbij taal uit zoveel meer dan woorden alleen bestaat. Taal is voor mij een geheel van uitingen waarmee je aangeeft wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Wil jij beter worden in jezelf uiten, dan ben je van harte welkom bij de cursussen die ik voor de Volksuniversiteit Den Haag geef: ???Nederlands voor anderstaligen??? en ???Spreken in het openbaar???.