Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 21-2014

Lezingenserie beeldende kunst en muziek: Minimalisme

Lezingenserie beeldende kunst en muziek: Minimalisme
Cursuscode: 21-2014

RAAKVLAKKEN BEELDENDE KUNST EN MUZIEK
MINIMALISME 

In verschillende lezingen bespraken we werk van componisten en beeldende kunstenaars die in hun werk het voor hen wezenlijke en elementaire wilden uitdrukken. 
We gaan nu in een 6tal lezingen in op het zogenaamde Minimalisme.   

In de 60 jaren van de vorige eeuw wilden componisten een eenvoudiger en meer direkte muziekuitbeelding gebruiken.
Amerikaanse componisten als Steve Reich en Philip Glass werkten met muzikaal materiaal, waarin korte motieven herhaald en geleidelijk aan veranderd worden,  in een stevige ritmische puls. 
Het gaat om het maken van duidelijke en consistente muziek zonder grote verhalen of drama’s.   
Ook beeldende kunstenaars  als Alexander Calder, Frank Stella en Donald Judd wilden vanuit hun materiaal een duidelijke, sterke en kleurrijke uitbeelding maken als een reactie op het vroegere abstract expressionisme waarin de persoonlijke expressie centraal stond. 
De mobiles van Calder, geplaatst in de open lucht, maken de ruimte eromheen onderdeel van het kunstwerk. 
De sculptuur van Donald Judd wil autonoom zijn; hij werkte met een mathematische precisie.  

Midden in de 80er jaren kunnen we het werk van Gerhard Richter uit Dresden beschouwen als een soort naijlen van het uitgeputte Minimalisme.  Zijn wens om een radicale kunstexpressie te kombineren met het uiten van klassieke schoonheid leidde tot zijn zogenaamde “fotoschilderijen”.  In zijn bezig zijn met fotografie en schilderen maakt hij een combinatie van een abstracte en figuratieve uitbeelding en vindt een eigen expressie door het samenvoegen van fotograferen en een poetische toepassing van het schilderen.  

Ik zal in 6 bijeenkomsten werken van genoemde kunstenaars laten zien en horen, en ook muziekvoorbeelden vanaf de vleugel toelichten. 
Het is geen bezwaar om deze cursus te volgen als je de vorige lezingen hebt gemist.

Dinsdag 15 maart 2022
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 11:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 155,00
Mw. drs. A.L. (Annelies) Dieudonne
11:00 - 13:00
Locatie: Mevr. Dieudonne (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Inschrijving geopend >
drs. A.L. (Annelies) Dieudonne
drs. A.L. (Annelies) Dieudonne
Ik ben Annelies Dieudonne en een groot liefhebber van muziek en beeldende kunst. Lang geleden heb ik een conservatorium opleiding voor piano en ook voor schoolmuziek afgerond. Korter geleden heb ik een studie kunstgeschiedenis aan de Leidse Universiteit voltooid. Ik ben dus pianiste en docente muziek en kunstgeschiedenis. In mijn lessen ga ik uit van de culturele expressie van een tijdperk of van een persoon en combineer dan graag de muzikale uitingen met beeldende expressie, als het past ook literaire uitingen. Het laten horen van en uitleggen over muziek blijft mijn uitgangspunt. Als het mogelijk is laat ik muzikale voorbeelden vanaf de vleugel horen. Ik probeer luisteraars handvatten te reiken om een beter begrip en vooral een groter genot in muziek mogelijk maken.
//-->