Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 21-2021

Come Gather Round People - een lezingenserie over Bob Dylan

Come Gather Round People - een lezingenserie over Bob Dylan
Cursuscode: 21-2021

Bob Dylan is een van de meest invloedrijke en iconische popmuzikanten aller tijden. In 2016 werd zijn werk bekroond met de Nobelprijs voor Literatuur. Bob Dylan is meer dan een protestzanger of een liedjesschrijver – hij is een levende legende, een belichaming van de Westerse cultuurgeschiedenis. 

Tijdens deze reeks lezingen zal Jesper Doolaard – literatuurwetenschapper, historicus en fervent Dylanliefhebber – je wegwijs maken in de muziek en teksten van Bob Dylan. Daarbij is het historisch kader van belang: wat is Dylans levensloop, en wat zijn de belangrijkste muzikale en culturele invloeden die je in zijn werk kunt herkennen? Maar ook de tekstuele kant is belangrijk. Door middel van aandachtige literaire analyse wordt duidelijk hoe Dylans nummers ‘werken’, en misschien zelfs wat ze betekenen. 

Het doel van deze laagdrempelige lezingenreeks is om een aantal hoogtepunten uit het werk en leven van Bob Dylan uit te lichten, en om te laten zien wat zijn muziek en zijn teksten zo fascinerend maakt. Iedereen die interesse heeft in Bob Dylan is welkom – zelfs de meest doorwinterde Dylanfan kan hier een nieuw inzicht opsteken. Maar ook als je nog nooit een nummer van Dylan hebt gehoord, of je niet snapt wat mensen zo mooi vinden aan die kenmerkend nasale stem, ben je van harte uitgenodigd! 

Opzet lezingen
Deze lezingenreeks maakt je wegwijs in Bob Dylans werk. Per lezing staat er één bekend of minder bekend nummer van Dylan centraal. Dat nummer wordt geplaatst in de historische, culturele en muzikale context. Zo doorlopen een aantal van de hoogtepunten van een rijke muzikale carrière, die loopt van begin jaren ’60 tot nu. De lezingen duren een uur; daarna is er voldoende tijd voor vragen en opmerkingen, en misschien om wat extra muziek te luisteren of filmopnames te bekijken. 

Omdat er ieder college een ander nummer van Bob Dylan centraal staat, is het ter voorbereiding aan te raden dit nummer, en misschien zelfs het hele album waar het nummer op staat, goed te luisteren. 

Bob Dylan albums

Programma

Week 1: The Times They Are A-Changin’
De eerste lezing gaat over Bob Dylan als folkzanger. Welke politieke ideeën spreken uit zijn vroege werk, en hoe sluiten die aan bij de idealen van de folk revival? We bespreken het nummer The Times They Are A-Changin’ van het gelijknamige album (1964). 

Week 2: Ballad of a Thin Man
In de tweede lezing hebben we het over Bob Dylans opkomst (en ondergang) als popidool in het midden van de jaren ’60. Het venijnige nummer Ballad of a Thin Man van het album Highway 61 Revisited (1965) staat centraal. 

Week 3: I’m Not There
De derde lezing gaat over ‘bootlegs’: opnames die zonder toestemming van de artiest wordt uitgebracht. Op de allereerste bootleg, The Great White Whale, stond onuitgebrachte muziek van Bob Dylan. We luisteren naar het nummer I’m Not There: een van de mooiste nummers van die eerste bootleg, en een van de meest ongrijpbare nummers die Dylan ooit heeft opgenomen. 

Week 4: Tangled Up In Blue
Blood On The Tracks (1974) is een van Bob Dylans meest bekende en geroemde albums. We luisteren naar het lange nummer Tangled Up In Blue, en bespreken Dylans tekstuele kracht en de manier waarop hij in zijn nummers een narratief vormgeeft. 

Week 5: The Night We Called It A Day
De laatste lezing uit de reeks gaat over Dylans meest recente werk. Op zijn laatste drie studioalbums vertolkt hij standards uit het Amerikaanse songbook (onder andere op Shadows in the Night, uit 2015). We bespreken dit grote muzikale project, en bekijken waarom Bob Dylans muziek nog altijd relevant is.

Woensdag 3 november 2021
5 lezingen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 92,00
Dhr. drs. J. (Jesper) Doolaard
19:30 - 21:30
Locatie: Zandvliet Lyceum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
drs. J. (Jesper) Doolaard
drs. J. (Jesper) Doolaard