Cursuscode: 22-2031

Lezingenserie - Hoe het strafrecht werkt

Cursuscode: 22-2031

Weinig onderwerpen kunnen zo fascinerend zijn als het straf(proces)recht. Dagelijks is het strafrecht in het nieuws te vinden en het is wel haast onmogelijk om een krant open te slaan zonder over strafzaken te lezen. Wie kijkt er nou niet in zijn of haar vrije tijd graag documentaires of series die direct of indirect over strafrecht gaan?

Tegelijkertijd weten maar weinig mensen hoe het strafrecht nu precies werkt. Wat voor straffen zijn er? Hoe komt een rechter tot een bewezenverklaring? Wanneer is sprake van opzet? Ben je strafbaar als er alleen maar bij bent? Of wellicht een beetje hebt meegedacht of geholpen? Is de Nederlandse gevangenis echt een hotel? Klopt het dat alle grote boeven zwijgen en is dat verstandig? Ben je als getuige verplicht om te verklaren? Wat is het verschil tussen moord en doodslag? Heb je het recht om jezelf te verdedigen? Mag je je eigen fiets “terugstelen”? Kun je er, als je in de war of onder invloed van alcohol of drugs bent, echt zo makkelijk mee wegkomen? Hoelang duurt een levenslange gevangenisstraf nu echt?

Het strafrecht is dan ook uitermate interessant voor mensen die (nog) geen juridische achtergrond hebben - en precies voor die doelgroep is deze cursus. In de cursus komen de belangrijkste onderwerpen aan bod. Naast de theorie, duiken we ook de praktijk in en gaan we een echte strafzaak bezoeken.

Wil je dus leren wat rechters, officieren van justitie, advocaten, gevangenisbewaarders en politieagenten nu precies doen? Of wil je leuke anekdotes hebben voor feestjes en verjaardagen of bijvoorbeeld kennis op doen “voor het geval dat” jou of jouw geliefden iets overkomen? Schrijf je dan in voor deze boeiende cursus van strafrechtadvocaat Chris-Jan Kamminga.

Globale inhoud van de cursus

• Inleiding Strafrecht
  • De Strafbepaling en Vermogensdelicten
  • Geweldsmisdrijven en Strafuitsluitingsgronden
  • Poging en Deelneming en Straffen en Maatregelen
  • Het Strafproces en de Rechten van de Verdachte
  • De Opsporingsambtenaar en het Openbaar Ministerie
  • Dwangmiddelen en het Onderzoek ter Terechtzitting
  • Wet op de Economische Delicten en Verkeersstrafrecht
Donderdag 29 september 2022
8 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 20:15 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. (Chris-Jan) Kamminga
(Chris-Jan) Kamminga
Chris-Jan Kamminga LLM MA MSc is strafrechtadvocaat en docent strafrecht. Chris-Jan studeerde onder meer strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam en criminologie aan de Vrije Universiteit en voert sinds enige jaren een eigen strafrechtpraktijk bij Thoreau Advocatuur in Den Haag. Daarnaast geeft hij strafrecht op het Albeda College en InHolland in Rotterdam.
//-->