Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 21-2072

Lezingenserie - Zeestukken van de Gouden Eeuw tot en met Mesdag

Lezingenserie - Zeestukken van de Gouden Eeuw tot en met Mesdag
Cursuscode: 21-2072

Het zeestuk is een van de fraaiste specialisaties van de 17e eeuw. Geen andere genre reflecteert oorlog, vrede en historische ontwikkelingen zo goed als de marines. In de loop van de eeuw zijn de schilders ook steeds beter in staat zeer realistische voorstellingen te schilderen van de diverse typen schepen, situaties op zee en de zeer bepalende weersomstandigheden. De laatste grote schilder in deze traditie is Hendrik Willem Mesdag eind 19e eeuw.

De voorspoed van de Gouden Eeuw was voor een groot deel te danken aan de handel over zee. Door deze voorspoed en de platte organisatie van de Republiek ontstaat een brede groep burgers die kunst koopt op een ‘markt’ wat leidde tot verregaande specialisaties. Deze burgers willen schilderijen met onderwerpen over hun eigen leefwereld en de Republiek was een zeevarende natie en een land van water. De handel en onze pas verworven onafhankelijkheid moesten dikwijls ter zee worden bevochten, vandaar dat veel zeestukken belangrijke maritieme gebeurtenissen tot onderwerp hebben: de oorlog tegen Spanje en daarna de handelsoorlogen met Engeland, maar ook de koopvaardij en de haringvangst werden geschilderd. Bestuurders, de admiraliteiten en kapiteins waren veelal de opdrachtgevers voor zeeslagen op grote formaten en scheepsportretten. 

Door de moderne ontwikkelingen van het realisme en impressionisme in de 19e eeuw komt ook het Nederlandse zeestuk weer in de belangstelling. Mesdag had internationaal veel succes met zijn schilderijen van de Scheveningse visserij en de Noordzee. Zijn belangrijkste werk is het Panorama Mesdag. Het is interessant om te zien hoe Mesdag zich verhoudt tot zijn 17e eeuwse voorgangers.

lezingenserie zeestukken

Afbeelding: Willem van de Velde de Jonge, Statenjacht en andere schepen voor een rede, 1658, Mauritshuis

In deze lezingenserie bespreken we de schilderkunstige ontwikkeling van het 17e eeuwse zeestuk en hoe de bijzondere historische ontwikkelingen daarin worden verteld, en we sluiten af met het oeuvre van Mesdag. Daarbij is er veel aandacht voor de politieke ontwikkelingen in binnen en buitenland, economie, de Oranjes, de specifieke zeeslagen en tactieken, zeehelden, de gangbare typen schepen en meteorologie.

Lesmateriaal: hand-outs à € 2,- bij de docent te voldoen

Woensdag 3 november 2021
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 64,00
Dhr. drs. J. (Johan) Holtrop
19:30 - 21:30
Locatie: Zandvliet Lyceum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
drs. J. (Johan) Holtrop
drs. J. (Johan) Holtrop
Johan Holtrop is kunsthistoricus en werkt(e) onder andere als tentoonstellingsmaker, criticus, schrijver en docent voor verschillende instellingen zoals het HOVO en de Volksuniversiteit.