Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 21-2114

Cursus wereldfilosofie (De Wijsgerige Jaargang 2021-2022)

Cursus wereldfilosofie (De Wijsgerige Jaargang 2021-2022)
Cursuscode: 21-2114

WERELDFILOSOFIE door het reiskompas

1 BRON en bronnen 
2 WERELD en werelden
3 ZELF en zelven
4 DOEL en doelen

Les 1: Over de bron van de filosofie en de bronnen van de wereldfilosofie
We sluiten onze wijsgerige reis af met een overzicht van ‘de wereldfilosofie’. Dat betekent dat we terugblikken en vooruitblikken als we een begin te maken met het beantwoorden van de basisvraag: wat is wereldfilosofie?  Naast overzicht streven we, als altijd, naar inzicht. Wat houdt wereldfilosofie in? Wat zijn de bronnen van de diverse tradities en nog belangrijker wellicht: wat is de bron van alle filosofie?

2. Over de wereld, werelden en wereldbeelden.
Hier ligt de nadruk op de filosofische discipline die metafysica wordt genoemd als we bezien hoe de verschillende filosofische tradities kijken naar 'de wereld'. Wat is hun wereldbeeld? Hoe steekt de wereld in elkaar?

3. Het zelf in de wereldfilosofie.
Wat doet het zelf in de wereldfilosofie?
Wat is het zelf? Wie ben ik? Hoe wordt dit geduid in het westen? In de Islam? In India en Afrika. We ontdekken dat er vele manieren zijn om naar dat 'zelf' te kijken.

4. Doel en doelen in de filosofie en in de wereldfilosofie
Ten slotte wagen we ons aan een filosofisch begripsonderzoek t.a.v. het idee van een doel. 
Wat is een doel en wat zijn mogelijke doelen in de diverse tradities en in de wereldfilosofie? En wat betekent dat voor ons?
Donderdag 16 juni 2022
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 104,00
Dhr. drs. P.A.M.W. (Peter) van Hooft
14:00 - 16:00
Locatie: Klokhuis (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
drs. P.A.M.W. (Peter) van Hooft
drs. P.A.M.W. (Peter) van Hooft
Filosoof en wijsgerig reisleider in de wereldfilosofie drs. P.A.M.W. (Peter) van Hooft verkreeg, na heel wat reizen door Azië, zijn MA (Master of Arts) in de boeddhistische filosofie aan de RUL (Rijksuniversiteit Leiden). Daarna werkte hij als consulent voor vluchtelingen en als docent filosofie, godsdienst en levensbeschouwing aan diverse onderwijsinstituten. Door de jaren heen heeft hij steeds onderzoek verricht naar filosofie en meditatie. Al doende heeft hij methoden ontwikkeld om hiermee praktisch aan de slag te kunnen gaan. In 2000 richtte hij 'aANZet' op: om zo een wijsgerige aanzet te geven tot persoonlijke ontwikkeling, van A Naar Z, binnen onderwijs en hulpverlening. In 2010 begon hij met de Wijsgerige Jaargang, een samenvoeging van jaren ervaring in begeleiding en lesgeven. Dit geheel werd steeds meer toegespitst in de vraag: hoe kunnen we, in de huidige tijd, vorm geven aan een authentiek wijsgerig leven? Hij vertelt graag in verhalende vorm en onderbouwt dit steeds met historisch-wetenschappelijk materiaal en zijn eigen praktijkervaring. Hij werkt klassikaal met beeldpresentaties, omdat "kunst gevisualiseerde filosofie" is en hij verbindt de theoretische kennis die je zo bij hem opdoet altijd met jouw persoonlijke ervaring. De relatie tussen filosofie, meditatie en persoonlijke groei staat in het middelpunt van zijn aandacht. Peter werkt tegenwoordig als wijsgerig trainer en coach. Hij organiseert wijsgerige onderzoeksgesprekken en kleinschalige klooster-retraites. Peter is voorzitter en lid van de VFP (de Vereniging voor Filosofische Praktijk), verbonden met de ISVW (de Internationale School Voor Wijsbegeerte). Zie verder ook zijn website www.anz.nu
//-->