Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 21-2163

Cursus Kwantumfysica is niet absurd

Cursus Kwantumfysica is niet absurd
Cursuscode: 21-2163

Volgens de docent is het mogelijk om op dezelfde manier vertrouwd te raken met de kwantumfysica als wij vertrouwd geraakt zijn met de ideeën van sterren als verre zonnen met planeten. We hoeven voor zo’n verandering van perspectief geen eeuwen te wachten. We kunnen dat volbrengen door ons vertrouwde begrip van de werkelijkheid nauwkeurig te bekijken en onszelf af te vragen of onze ideeën zo bewezen en fundamenteel zijn als we dachten. Dat zal beslist niet meevallen maar het zal ook beslist de moeite waard blijken.

Deze cursus houdt zich in de eerste 5 lezingen bezig met hoe de fysica zich ontwikkeld heeft tot een mathematisch raamwerk dat tot doel heeft de werkelijkheid te beschrijven zoals die volgens haar is. Deze werkelijkheid — volgens de klassieke fysica – bestaat uit objectieve permanente verschijnselen zoals materie, energie en veldkrachten die op een exact te beschrijven manier op elkaar inwerken. Deze aanpak was – en is – dermate succesvol dat het beeld ontstond dat deze beschrijving van de werkelijkheid de enige juiste is. En dat niet alleen, maar ook dat deze aanpak alle verschijnselen die wij ervaren in principe kan verklaren en voorspellen.

Rond 1900 was dit algemeen aanvaard toen de studie van hoe de straling van een heet voorwerp zich gedroeg het kwantum van energie aan het licht bracht. De omwenteling die daarop volgde maakte een eind aan het klassieke beeld van de permanente objectieve wereld en introduceerde de waarnemer als onmiskenbare invloed op de uitkomst van de meting. De kwantumpioniers als Bohr en Heisenberg zagen dat goed maar rond 1950 was het duiveltje weer teruggestopt in het doosje van de toegepaste mathematica en werd nadenken over de betekenis van de kwantumfysica expliciet ontraden. De laatste decennia steekt het duiveltje zijn kopje echter weer voorzichtig uit het doosje. De laatste twee lezingen gaan over het beeld dat oprijst als we het bewustzijn een actieve rol gaan toekennen in de wereld.

College 1: Het ontstaan van de klassieke fysica
College 2: De ineenstorting van de klassieke fysica
College 3: Fundamentele onzekerheid
College 4: De kwantumcollaps, het Bell theorema, non-lokaliteit en verstrengeling
College 5: Kwantum retrocausaliteit, ‘Wat nu?’
College 6: Kwantumfysica informeert bewustzijn
College 7: Kwantumfysica in levende systemen.

https://quantumphysics-consciousness.eu/index.php/kwantumfysica-is-niet-absurd/

Eveneens interessante literatuur: ‘Kwantumfysica begrijpelijk gemaakt’, te koop bij Obelisk boeken.

Na college 5 krijgen de cursisten per email een 'tentamen' (vragenlijst) toegestuurd; na inlevering wordt een certificaat voorzien van het behaalde cijfer verstrekt.

Maandag 7 februari 2022
7 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 226,00
Dhr. Ir. P.J. (Paul) van Leeuwen
Boek: Kwantumfysica, informatie en bewustzijn (klik hier voor meer informatie)
19:30 - 22:00
Locatie: Zandvliet Lyceum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Ir. P.J. (Paul) van Leeuwen
Ir. P.J. (Paul) van Leeuwen
Paul van Leeuwen is geboren in 1948 in Den Haag. Hij studeerde technische fysica aan de TU Delft en Kennis Technologie in Utrecht. Hij was docent natuur- en wiskunde en werkte daarna als ICT-specialist voor diverse bedrijven. Zijn interesses: Fysica, kwantumfysica, techniek, computers, science fiction, kosmologie, fotografie, toneel en dans, filmhuisfilms, wandelen, parapsychologie, simpel maar lekker en gezond koken en "uiteindelijk waarover het in het leven zou moeten gaan." In 2018 publiceerde hij zijn boek 'Kwantumfysica, informatie en bewustzijn'.
//-->