Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 19-2901

Stadsacademie Den Haag - opleiding tekenen en schilderen 1e jaar

Stadsacademie Den Haag - opleiding tekenen en schilderen 1e jaar
Cursuscode: 19-2901

Het eerste jaar staat in het teken van het verkennen van de formele beeldaspecten om zo correct mogelijk naar de waarneming te kunnen werken. 

De cursus start met de module groot ruimtelijk, waarbij wordt getekend naar grote vormen die in de ruimte opgesteld zijn. Er wordt met houtskool en Siberisch krijt geoefend met perspectief, lijnvoering, toonwaarden, arcering en compositie. 

De module model begint met dezelfde materialen, om met vorm en toon een (naakt)model weer te geven. Veel aandacht voor verhoudingen, plaatsing op het vlak, tooncontrast en weergeven van plasticiteit. Later ook aandacht voor warm- koud contrasten als er met kleur geschilderd gaat worden. 

Bij klein ruimtelijk leren we kleine objecten schilderen in olieverf. Deze objecten worden gebruikt om te oefenen met plasticiteit en ruimtelijke basisvormen als de bol, de kubus en de cilinder. We beginnen eenvoudig, met de 3 primaire kleuren en maken gebruik van de formele beeldaspecten (licht/donker, kleur, mengen van kleur, compositie). 

In de module portret starten we met 'koptekenen': we bestuderen na een introductie de architectonische vormen van het gezicht en de schedel. Met klassieke gipsen modellen als voorbeeld maken we verschillende studies. Later zal een levend model aanwezig zijn. Vlakverdeling, licht/donker, vorm en volume zijn beeldaspecten waar veel aandacht voor zal zijn. De materialen waarmee wordt getekend zijn houtskool en potlood. 

Ook bij stilleven krijgen studie op vorm, lichtval en inkadering veel aandacht, door onderzoek in houtskool en vervolgens uitwerken in pastel en acrylverf.

stadsacademie den haag

Het eerste jaar wordt afgerond met de module landschap, waarbij zowel het ‘pure’ landschap als de stedelijke omgeving het onderwerp is. Er zal bij voorkeur buiten geschilderd worden, waarbij kadering, formaat en de correcte weergave van licht/donker en ruimte belangrijk zijn. Naast de formele beeldaspecten is er ook aandacht voor de weergave van lucht, water en ‘stoffage’ van het landschap. De materialen die gebruikt worden zijn o.a. acrylverf, houtskool en watervaste stift.

Halverwege en aan het eind van het eerste jaar zijn er werkbesprekingen. Bij deze werkbesprekingen zullen ook de thuisopdrachten meegenomen worden.

Bijkomende modelkosten: max. 80 euro

De sessies duren van 9.30-12.00 uur en 12.30-15.00 uur.

Zaterdag 14 september 2019
30 lessen van 5 uur aanvangstijd 09:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 1,285,00 Betaling in 4 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Dhr. H. (Hans) Tutert, Dhr. J. (Jaap) Maartense, Dhr. P. (Peter) Kempeneers, Dhr. M. (Maarten) Demmink, Mw. A. (Ardi) Brouwer, Dhr. S.J.A. (Siebrand) Weitenberg, Mw. S.E.M. (Saskia) van Dijk
09:30 - 14:30
Locatie: Zuid57 (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
H. (Hans) Tutert
H. (Hans) Tutert
Hans Tutert studeerde o.a. af als docent tekenen/handenarbeid (Academie, Tilburg); in 1988 aan de HKU, Utrecht, afdeling beeldhouwen & faculteit architectuur. Sindsdien werkt hij als beeldend kunstenaar. Vanaf 1995 werkt Hans regelmatig in Barcelona. De Wackers-Academie Amsterdam volgde in 2001; Specialisatie-lessen 'kleur-in-schaduw' te Amsterdam in 2001-2003). Tutert ontving diverse project-subsidies, de kunstprijs van de stad Gouda, in 2001 een stipendium van het Fonds BKVB, en studeert nu filosofie.