Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 20-2902

Stadsacademie Den Haag - opleiding tekenen en schilderen 2e jaar

Stadsacademie Den Haag - opleiding tekenen en schilderen 2e jaar
Cursuscode: 20-2902

In het tweede jaar starten we met het vervolg op de module groot ruimtelijk. Het leslokaal en het schoolgebouw vormen de inspiratie voor grote studies waarin de ruimte en daarin aanwezige objecten het onderwerp zijn. Er wordt getekend vanuit verschillende standpunten met veel aandacht voor perspectief, lijnvoering en het weergeven van licht en donker. 

Bij de module model zal de anatomie verder uitgewerkt worden. Door de weergave met olie- en acrylverf van beweging, verkortingen, structuur en perspectief wordt het model steeds meer een echt ‘mens’. 

Bij portret beoefenen we het perspectief in het gelaat door een gekanteld hoofd vanuit verschillende standpunten weer te geven. Extra aandacht gaat uit naar de spieren die aan de oppervlakte liggen, en oriëntatiepunten welke zichtbaar zijn onder de huid, denk aan de jukbeenderen. De schaduwwerking die nodig is om deze subtiele hoogteverschillen te laten zien zal vanzelfsprekend veel aandacht krijgen. Bij deze module zullen waar nodig modellen aanwezig zijn. 

Kleurenleer en schildertechnieken gaat verder met verf als expressiemiddel. Nu men de basis beheerst, wordt het belangrijk wat de werking is van wat je schildert. Wat voor gevoel roept het op? Hoe versterk je dat? Hierin kan ook compositie een bijdrage leveren. 

In de module klein ruimtelijk proberen we beeldaspecten als volume, licht/donker, kleur, structuur en de 7 kleurcontrasten eigen te maken en gaan we dieper in op de compositie van een tekening of schilderij. We verkennen perspectief in de compositie door het schilderen van hoge en lage stillevens. 

De module landschap zal weer de lessencyclus afsluiten met een aantal zaterdagen waarin naar de waarneming plein-air wordt geschilderd, op verschillende locaties als Scheveningen, Clingendael en de omgeving van de Uithof.

stadsacademie den haag

Halverwege en aan het eind van het tweede jaar zijn er werkbesprekingen. Bij deze werkbesprekingen zullen ook de thuisopdrachten meegenomen worden.

Bijkomende modelkosten: max. 80 euro

De sessies vinden plaats op zaterdag van 9.30-12.00 uur en 12.30-15.00 uur.

Meer informatie over en beeldmateriaal van de Stadsacademie Den Haag vind je HIER.

Zaterdag 12 september 2020
30 lessen van 5 uur aanvangstijd 9:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 1,285,00 Betaling in 4 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Dhr. H. (Hans) Tutert, Dhr. P. (Peter) Kempeneers, Dhr. M. (Maarten) Demmink, Mw. A. (Ardi) Brouwer, Dhr. S.J.A. (Siebrand) Weitenberg, Mw. S.E.M. (Saskia) van Dijk
9:30 - 14:30
Locaties: Zuid57, Zuid57 (klik hier voor de adresgegevens)
H. (Hans) Tutert
H. (Hans) Tutert
Hans Tutert studeerde o.a. af als docent tekenen/handenarbeid (Academie, Tilburg); in 1988 aan de HKU, Utrecht, afdeling beeldhouwen & faculteit architectuur. Sindsdien werkt hij als beeldend kunstenaar. Vanaf 1995 werkt Hans regelmatig in Barcelona. De Wackers-Academie Amsterdam volgde in 2001; Specialisatie-lessen 'kleur-in-schaduw' te Amsterdam in 2001-2003). Tutert ontving diverse project-subsidies, de kunstprijs van de stad Gouda, in 2001 een stipendium van het Fonds BKVB, en studeert nu filosofie.
P. (Peter) Kempeneers
P. (Peter) Kempeneers
Ik ben beeldend kunstenaar met een 1e graads lesbevoegdheid, behaald op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten in 1994 waarna ik een vervolgstudie grafiek en schilderen gevolgd heb aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Hierna heb ik me ontwikkeld tot schilder van Hollandse landschappen, waarvan op de website www.peterkempeneers.nl een overzicht te zien is. Mijn werk is onder meer geëxposeerd in het Kunstcentrum Haarlem en galerie Art Options in Langbroek. Sinds 2011 geef ik les aan de Stadsacademie; ik ga zoveel mogelijk met cursisten naar buiten, waarbij ik inzichtelijk maak op welke manieren het landschap geschilderd kan worden.
M. (Maarten) Demmink
M. (Maarten) Demmink
Maarten Demmink maakt schilderijen, beelden, foto???s en installaties onder het pseudoniem Demiak. Hij heeft geëxposeerd in de VS, Spanje, Rusland en Frankrijk. Hij geeft les bij Kunstcentrum Brugman Voorburg, Stadsacademie Den Haag en op de verschillende naschoolse opvanglocaties van 2Samen. In zijn lessen op de Stadsacademie ligt de nadruk op de weergave van ruimtelijkheid in het platte vlak, door middel van lichtval, kleur en atmosferisch perspectief.
A. (Ardi) Brouwer
A. (Ardi) Brouwer
Ardi Brouwer (KABK Den Haag, 1984) Technieken: litho???s, pastels en tekeningen In mijn werk zie je de stedelijke omgeving, bouwwerken en door de mens bepaalde landschappen, maar het gaat vooral steeds over licht en ruimte. Ik ben graag buiten of denk mij buiten. Licht en ruimte is ook waar het in mijn tekenlessen aan de Stadsacademie om draait. En daar bovenop wil ik laten ervaren hoe je door materiaalgebruik, rangschikken en inkaderen het resultaat kan verbijzonderen. Mijn jarenlange ervaring in het geven van tekenlessen heb ik opgebouwd bij het Koorenhuis, nu KOO, en in 2009 was ik betrokken bij de oprichting van de Stadsacademie Den Haag.
S.J.A. (Siebrand) Weitenberg
S.J.A. (Siebrand) Weitenberg
Siebrand Weitenberg (1960) Beeldend kunstenaar, woont en werkt in Den Haag Van 1980-1986 Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag . Van 1978 ??? 1980 de pedagogische Academie te Heemstede. Ik maak werk binnen een door mij gekozen thema. De afgelopen jaren heb ik me vooral gericht op het initiëren, organiseren en begeleiden van diverse kunstprojecten. Mijn werk bevindt zich in diverse particuliere verzamelingen, bedrijven en instellingen.
S.E.M. (Saskia) van Dijk
S.E.M. (Saskia) van Dijk
Voorburg 1960 Opleiding: KABK Den Haag Uitgangspunten voor mijn vrije werk zijn vormen, kleuren en structuren die ik tegenkam op mijn reizen naar Mali, aangevuld met eigen beelden en ideeën. Ik werk zowel in het platte vlak als 3-dimensionaal. (zie: www.semvandijk.nl) Naast het beoefenen van mijn kunstenaarschap geef ik teken- en schilderlessen. Ik ben als docent sinds de oprichting in 2009 verbonden aan de Stadsacademie. Tekenen en schilderen begint met kijken. Hoe langer je kijkt hoe meer je gaat zien. De kunst is om niet alles wat je ziet weer te geven maar dat te filteren.