Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 19-2903

Stadsacademie Den Haag - opleiding tekenen en schilderen 3e jaar

Stadsacademie Den Haag - opleiding tekenen en schilderen 3e jaar
Cursuscode: 19-2903

Het 3e jaar staat in het teken van herhaling van het 2e jaar en verdieping om tot een eigen stijl te komen en deze verder te ontwikkelen. 

Dit jaar komt groot ruimtelijk op meerdere manieren aan de orde, zowel als binnenruimte aan het begin van het jaar, als aan het einde van de cursus, waarin een achttal lessen landschap zal worden gegeven. Bij de module model zal het model meer dan voorgaande jaren in een ruimtelijke omgeving geplaatst worden, en door persoonlijk kleurgebruik, compositiekeuze en inkadering wordt de modelstudie ook een middel om tot een eigen stijl te komen. 

Bij klein ruimtelijk en stilleven worden o.m. de stofuitdrukking en plooien uitgebreid behandeld. Metaal, hout, steen, vacht en alle denkbare andere materialen kunnen worden getekend en geschilderd. Compositie, structuur, handschrift, een ruimer kleurenpalet en persoonlijke opvattingen worden besproken en in de praktijk gebracht. 

De module portret begint met het tekenen van emoties in het gezicht, en eindigt met het schilderen van een compleet portret, waarin zoveel mogelijk de individuele trekken van het model met een eigen schilderstijl en kleurkeuze worden gecombineerd. 

stadsacademie den haag

Het derde jaar wordt afgerond met de module(s) landschap, waarbij zowel de waarneming als de uitwerking daarvan worden behandeld. Ligt de focus op realisme of op abstracite? Welke keuzes maak je ten aanzien van je onderwerp? Is de kleur die je ziet leidend, of kan je recht doen aan het landschap door een eigenzinnige, expressieve kleurenstrategie toe te passen? De materialen die gebruikt worden zijn o.a. acrylverf, houtskool en watervaste stift.

Halverwege en aan het eind van het jaar zijn er werkbesprekingen. Bij deze werkbesprekingen zullen ook de thuisopdrachten meegenomen worden. Bij de laatste werkbespreking wordt ook geadviseerd met het oog op de presentatie.

Het derde jaar wordt afgesloten met een presentatie van het gemaakte werk, waarna de deelnemers een certificaat zullen ontvangen.

Bijkomende modelkosten: max. 80 euro

De sessies duren van 9.30-12.00 uur en 12.30-15.00 uur.

Zaterdag 14 september 2019
30 lessen van 5 uur aanvangstijd 09:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 1,285,00 Betaling in 4 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Dhr. H. (Hans) Tutert, Dhr. J. (Jaap) Maartense, Dhr. P. (Peter) Kempeneers, Dhr. M. (Maarten) Demmink, Mw. A. (Ardi) Brouwer, Dhr. S.J.A. (Siebrand) Weitenberg, Mw. S.E.M. (Saskia) van Dijk
09:30 - 14:30
Locatie: Zuid57 (klik hier voor de adresgegevens)
H. (Hans) Tutert
H. (Hans) Tutert
Hans Tutert studeerde o.a. af als docent tekenen/handenarbeid (Academie, Tilburg); in 1988 aan de HKU, Utrecht, afdeling beeldhouwen & faculteit architectuur. Sindsdien werkt hij als beeldend kunstenaar. Vanaf 1995 werkt Hans regelmatig in Barcelona. De Wackers-Academie Amsterdam volgde in 2001; Specialisatie-lessen 'kleur-in-schaduw' te Amsterdam in 2001-2003). Tutert ontving diverse project-subsidies, de kunstprijs van de stad Gouda, in 2001 een stipendium van het Fonds BKVB, en studeert nu filosofie.
J. (Jaap) Maartense
J. (Jaap) Maartense
JAAP MAARTENSE Geboren in 1958. Woont en werkt in Den Haag. Sinds 1983 werkzaam als kunstschilder, portretschilder, graficus en docent beeldende vorming. Opleiding: 2-de graad onderwijsbevoegd Tekenen / Handvaardigheid, Nieuwe Lerarenopleiding ZWN, Delft. 1-ste graad onderwijsbevoegdheid Tekenen, Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming. Kunstgeschiedenis, Rijksuniversiteit Leiden. Website www.jaapmaartense.nl
P. (Peter) Kempeneers
P. (Peter) Kempeneers
Ik ben beeldend kunstenaar met een 1e graads lesbevoegdheid, behaald op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten in 1994 waarna ik een vervolgstudie grafiek en schilderen gevolgd heb aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Hierna heb ik me ontwikkeld tot schilder van Hollandse landschappen, waarvan op de website www.peterkempeneers.nl een overzicht te zien is. Mijn werk is onder meer geëxposeerd in het Kunstcentrum Haarlem en galerie Art Options in Langbroek. Sinds 2011 geef ik les aan de Stadsacademie; ik ga zoveel mogelijk met cursisten naar buiten, waarbij ik inzichtelijk maak op welke manieren het landschap geschilderd kan worden.
M. (Maarten) Demmink
M. (Maarten) Demmink
Maarten Demmink maakt schilderijen, beelden, foto???s en installaties onder het pseudoniem Demiak. Hij heeft geëxposeerd in de VS, Spanje, Rusland en Frankrijk. Hij geeft les bij Kunstcentrum Brugman Voorburg, Stadsacademie Den Haag en op de verschillende naschoolse opvanglocaties van 2Samen. In zijn lessen op de Stadsacademie ligt de nadruk op de weergave van ruimtelijkheid in het platte vlak, door middel van lichtval, kleur en atmosferisch perspectief.
A. (Ardi) Brouwer
A. (Ardi) Brouwer
Ardi Brouwer (KABK Den Haag, 1984) Technieken: litho???s, pastels en tekeningen In mijn werk zie je de stedelijke omgeving, bouwwerken en door de mens bepaalde landschappen, maar het gaat vooral steeds over licht en ruimte. Ik ben graag buiten of denk mij buiten. Licht en ruimte is ook waar het in mijn tekenlessen aan de Stadsacademie om draait. En daar bovenop wil ik laten ervaren hoe je door materiaalgebruik, rangschikken en inkaderen het resultaat kan verbijzonderen. Mijn jarenlange ervaring in het geven van tekenlessen heb ik opgebouwd bij het Koorenhuis, nu KOO, en in 2009 was ik betrokken bij de oprichting van de Stadsacademie Den Haag.
S.J.A. (Siebrand) Weitenberg
S.J.A. (Siebrand) Weitenberg
Siebrand Weitenberg (1960) Beeldend kunstenaar, woont en werkt in Den Haag Van 1980-1986 Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag . Van 1978 ??? 1980 de pedagogische Academie te Heemstede. Ik maak werk binnen een door mij gekozen thema. De afgelopen jaren heb ik me vooral gericht op het initiëren, organiseren en begeleiden van diverse kunstprojecten. Mijn werk bevindt zich in diverse particuliere verzamelingen, bedrijven en instellingen.
S.E.M. (Saskia) van Dijk
S.E.M. (Saskia) van Dijk
Voorburg 1960 Opleiding: KABK Den Haag Uitgangspunten voor mijn vrije werk zijn vormen, kleuren en structuren die ik tegenkam op mijn reizen naar Mali, aangevuld met eigen beelden en ideeën. Ik werk zowel in het platte vlak als 3-dimensionaal. (zie: www.semvandijk.nl) Naast het beoefenen van mijn kunstenaarschap geef ik teken- en schilderlessen. Ik ben als docent sinds de oprichting in 2009 verbonden aan de Stadsacademie. Tekenen en schilderen begint met kijken. Hoe langer je kijkt hoe meer je gaat zien. De kunst is om niet alles wat je ziet weer te geven maar dat te filteren.