Cursusnummer:
23-2103

Cursus De Islam en Islamitische filosofie (De Wijsgerige Jaargang 2023-2024)

Cursus De Islam en Islamitische filosofie (De Wijsgerige Jaargang 2023-2024)

De Islam en Islamitische filosofie

Wat voor ideeën gaan schuil achter de vaak zo eenduidig geïnterpreteerde Islam? Is er binnen de islam zoiets als een wijsgerige traditie? En hoe verhoudt zich deze zich dan tot de westerse filosofie? In deze cursus hoor je meer over de Islamitische filosofie zoals zij vorm heeft gekregen in Arabië, Iran, Spanje en India. We beginnen bij de bron: vanuit de Koran en de Griekse filosofie (!) om zo, gedurende 4 bijeenkomsten, een beeld te krijgen van wat 'Islamitische filosofie' kan inhouden. 

1] De koran als maatstaf voor de filosofie
Een algemene inleiding in de geschiedenis en het begin van de Islam. Over het centrale probleem: de verhouding tussen geloof en rede. We bezien de voor velen bijzonder onverwachte verwantschap tussen de Islam en de westerse filosofie: Aristoteles als leermeester voor de Islamitische filosofie. En hoe zit het nu met soennieten en shi’ieten?

2] Klassieke Islamitische filosofie en filosofen (Iran/Perzië)
We maken kennis met grote denkers die de falsafa (islamitische filosofie) gevormd hebben. Al-Kindi: eerste 'filosoof van de Arabieren'. Al-Razi: Arts-filosoof en vrijdenker. Al-Farabi: 'de tweede meester'. Avicenna: keerpunt in de falsafa, na hem was niets meer hetzelfde. Al-Biruni: Multi-culturalist en grondlegger van de Interculturele filosofie.  Hier maak je kennis met de enorme rijkdom van het islamistische denken.

3] Islamitische mystiek en sufi poëzie
Nu bezien we de meer mystieke kant van de Islamitische filosofie: Al-Ghazali wijst op 'de tegenspraak der filosofen' en start een andere "zoektocht naar zekerheid" Sohrawardi boort als 'filosoof van het licht' een andere mystieke taal en wijsheidsvorm aan: verlichtingswijsheid. Molla Sadra gaat nieuwe wegen op door dit alles binnen een zeer dynamische metafysica te plaatsen. Daarnaast bezien we de grote sufi-dichters die de menselijke geliefde en het verlangen naar de eenheid (tawhid) met God bezingen: Omar Khayyám, Rumi (de meest gelezen dichter in de USA!) en Hafiz.

4] Islam oost en west: Al-Andalus en India, de grenzen van de dar al islam
In het Middeleeuwse Spanje neemt de Islam een heel eigen vorm aan. We bespreken de filosofen die hier een belangrijke rol in spelen en bezien de achtergronden van deze bijzondere culturele bloeiperiode binnen de Islam. Berbers, Arabieren, Joden, Christenen, Mozaraben en 'Romeinen' vormen een intercultureel rijk dat zijn weerga niet kent in de geschiedenis. Daarna reizen we door naar India waar het Moghul-rijk vorm krijgt, en Islamitische heersers voor even filosofen kunnen zijn. 

Resultaat
Hier krijg je een overzicht van wat de Islamitische filosofie inhoudt en een verrassende inkijk in de achtergronden van deze rijke wijsgerige traditie die veel kennis geeft over wat de Islam gevormd heeft. Daarnaast wordt duidelijk wat filosofie betekent doordat we het nu bezien vanuit een ander perspectief. Dit geeft veel denkvoer om je eigen perspectieven te overdenken.

Reacties van deelnemers
“Ik had geen idee dat de Islam zo’n rijke filosofische traditie had.”

“Het werd me voor het eerts duidelijk dat de oude Griekse filosofie, het christendom en de Islam zo innig met elkaar verbonden zijn.”

Meer info over de docent, filosoof en wijsgerig reisleider Peter van Hooft vind je hier.

 • 4 lessen van 2 uur Toon details
  • 1: dinsdag 21 nov 2023 - 20:00 – ONLINE - ZOOM videocall
  • 2: dinsdag 28 nov 2023 - 20:00 – ONLINE - ZOOM videocall
  • 3: dinsdag 12 dec 2023 - 20:00 – ONLINE - ZOOM videocall
  • 4: dinsdag 19 dec 2023 - 20:00 – ONLINE - ZOOM videocall
 • Schrijf je op tijd in. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen bepalen we of de cursus op de genoemde datum kan starten.
 • € 95,00
 • drs. Peter van Hooft
 • ONLINE - ZOOM videocall Toon adres-info
Startdatum
Lesvorm