Cursusnummer:
23-2138

Filosofische lezingenserie: Onbeschikbaarheid

Filosofische lezingenserie: Onbeschikbaarheid

Tijdens drie bijeenkomsten buigen de deelnemers zich over de vraag: moet alles wat we willen in en van de wereld ook onmiddellijk ter beschikking zijn? Deze vraag wordt ingegeven door het boek Onbeschikbaarheid (Nederlandse uitgave 2022; 150 blz.) van de Duitse socioloog en filosoof Hartmut Rosa (geboren in 1965). Hij is een van de spraakmakende denkers van onze tijd. Zijn kernbegrip is ‘resonantie’: je laten aanspreken door wat er in de wereld gebeurt, daarnaar luisteren en je handelen erop afstemmen.

In zijn boek analyseert Rosa het menselijk verlangen om voortdurend ‘greep’ te hebben op wat er gebeurt. Om dat mogelijk te maken moet alles, voor óns, beschikbaar zijn. Hij betoogt dat wezenlijke zaken in het leven juist niet maakbaar, grijpbaar of altijd beschikbaar zijn. Zo legt hij de verbinding met levenskunst: kunnen we dingen loslaten en overlaten?

De eerste bijeenkomst is een kennismaking met het werk van Hartmut Rosa en een inleiding in het boek. We bespreken de eerste drie hoofdstukken waarin onder andere het steeds anoniemer worden van de wereld aan de orde komt.

Tijdens de tweede bijeenkomst staan resonantie, de (on)beschikbaarheidservaring en ‘laten gebeuren’ centraal. We lezen fragmenten hierover en bespreken eigen ervaringen hiermee.

In de laatste bijeenkomst kijken we naar de impact van technische processen en het steeds weer mislukken daarvan op ons dagelijks leven. Zijn we vervreemd geraakt van de wereld en van onszelf?

Elke bijeenkomst begint met een introductie. Na een korte pauze wordt een tekst(fragment) van Hartmut Rosa gelezen. Aansluitend ga je hier met je medecursisten en docent over in gesprek. Dit gesprek wordt mede geïnitieerd door de vraag welke betekenis de gelezen teksten voor jouw leven zou kunnen hebben. En als er tijd is, zal de docent door middel van een stelling je verleiden tot het verbinden van theorie en eigen leven. Een boeiende lezingenserie die je kennis vergroot, je denkvermogen prikkelt en een aanzet biedt tot filosoferen.

De docent stelt kopieën van enkele teksten ter beschikking (digitaal en/of op papier).

Aanbevolen literatuur Rosa, H. (2022). Onbeschikbaarheid. Amsterdam: Boom. Winkelprijs € 24,90. Aanschaffen of lenen van het boek wordt aanbevolen, maar deze cursus kan ook zonder worden gevolgd.

* Wanneer je lid bent van de Openbare Bibliotheek Den Haag, ontvang je 10% korting op deze lezingenserie. Vermeld je lidmaatschapsnummer onderaan op het inschrijfformulier in het vakje 'Pasnummer'; de korting wordt dan automatisch verwerkt.

 • 3 lessen van 2 uur Toon details
  • 1: vrijdag 7 jun 2024 - 14:00 – Centrale Bibliotheek – Dok B - 4e etage
  • 2: vrijdag 14 jun 2024 - 14:00 – Centrale Bibliotheek – Dok B - 4e etage
  • 3: vrijdag 21 jun 2024 - 14:00 – Centrale Bibliotheek – Dok B - 4e etage
 • Schrijf je op tijd in. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen bepalen we of de cursus op de genoemde datum kan starten.
 • € 85,00
 • Joop Berding
 • Centrale Bibliotheek Toon adres-info
Startdatum
Lesvorm