Open in de browser

NIEUWSBRIEF Volksuniversiteit Den Haag

december 2019 Koning winter is weer in het land en het barst weer van de feestdagen deze maand. Kruip met een kop warme chocolademelk op de bank of achter je computer en bekijk ondertussen ons nieuwe cursusprogramma, dat in januari alweer van start gaat. Volg bijvoorbeeld een taal- of muziekcursus, verdiep je eens in filosofie of de werking van reclame of ga creatief aan de slag. Verrijk je kennis van de Nederlandse geschiedenis of verbeter je digitale vaardigheden. Ben je nog druk bezig met het verzinnen van kerstcadeaus? Lees dan hieronder waarom kennis cadeau geven helemaal van nu is (en hoe je dat doet).

Nieuwe ronde, nieuwe kansen: voorjaarsprogramma online!

Onze nieuwe cursussen staan weer online! Bekijk op onze website welke interessante lezingen, workshops en cursussen we in het nieuwe jaar voor je klaar hebben staan. Wil je januari fris en vol goede moed beginnen? Zoek je een leuke hobby voor de donkere maanden of wil je er in januari voor zorgen dat je goede voornemens dit keer wel gaan lukken? Schrijf je dan nu alvast in. Er is voor elk wat wils. Klik hier om naar ons cursusprogramma te gaan en je direct in te schrijven.

Of klik hier om een pdf met het cursusoverzicht voorjaar 2020 te bekijken.

Taal is de sleutel tot de wereld

Heb je in het najaar een taalcursus gevolgd en wil je graag verder? Schrijf je dan op tijd in voor het vervolg, zodat je zeker bent van een plek. Veel vervolgcursussen starten namelijk al half januari 2020.

Nieuwe cursussen voor beginners starten weer vanaf februari. Dan gaan we zelfs een nieuwe taal aan ons uitgebreide aanbod toevoegen: Vietnamees.

Als je niet precies weet op welk niveau je kunt instappen, klik dan hier om naar onze taaltoetspagina te gaan.

Ga direct naar de talenpagina op de website →

Indiase filosofie en Filosofische denkvaardigheden

India vormt een grote bron van wijsheid als het aankomt op filosofie en spiritualiteit. In de cursus Indiase Filosofie, onderdeel van de Wijsgerige jaargang, maar ook los te volgen, word je wegwijs gemaakt in de vele kennis die India van oudsher al heeft voortgebracht. Verdiep je bijvoorbeeld eens in de Veda’s en de Bhagavad Gita. Met docent Peter van Hooft reis je in de cursus langs diverse beschavingen en door diverse tijden en leer je over het bijbehorende gedachtegoed. Binnen modules van de Wijsgerige jaargang is ook altijd plaats voor reflectie op wat de diverse ideeën kunnen betekenen voor jouw eigen leven.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor de woensdagavond. Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

De succesvolle zesdelige serie Filosofische denkvaardigheden wordt op verzoek herhaald vanaf februari. Wat doen de grote filosofen nu eigenlijk? Wat is hun gereedschap? Leer de denkmiddelen te hanteren die zij toepassen.

Er is zowel een avondcursus als een ochtendcursus.

Geef kennis cadeau

De feestdagen. Gezelligheid alom, maar voor veel mensen ook (van tevoren) een grote bron van stress. De kerstinkopen bijvoorbeeld. Tip: maak het jezelf makkelijk dit jaar en geef tóch een mooi en origineel cadeau aan je geliefden, namelijk: kennis! In dit artikel lees je 9 redenen waarom kennis cadeau doen een verrassend en goed idee is en ook helemaal in deze tijd past. En natuurlijk ontdek je hoe je in het bezit komt van een mooie Volksuniversiteit Den Haag Cadeaubon.

Lees meer →

Muziek maakt je blij!

In februari en maart starten in Zuid57 de nieuwe muziekcursussen: piano, gitaar, trompet/trombone, zang en djembe. Kinderen vanaf 4 jaar zijn al welkom in de Muzikale ontdekkingsreizen. En nieuw dit voorjaar: djembé voor kinderen (9-12 jaar) op zaterdagochtend.

Vanaf eind januari kun je verschillende introductie- en proeflessen bij ons volgen. Deelname is gratis, maar meld je wel even aan. Ga hier naar het overzicht van de proeflessen.

Creatief het nieuwe jaar in

Ook in de winter bieden wij je de kans om heerlijk creatief met je handen aan het werk te gaan. Volg bijvoorbeeld eens een cursus Edelsmeden, en ga naar huis met je eigen prachtige sieraad (er zijn dag- en avondcursussen). Liever een kwast of potlood in je hand? In het nieuwe jaar starten de cursussen Tekenen en schilderen op klassieke wijze, Tekenen - aquarelleren, Chinees schilderen en kalligraferen en Handletteren.

Na de basiscursus Binnenhuisarchitectuur kun je deelnemen aan de Vervolgcursus Binnenhuisarchitectuur die in januari van start gaat. En natuurlijk is er een nieuwe ronde Feng Shui interieurdesign.

Wil je aan de slag met je pen? Ook dit voorjaar zijn er weer verschillende schrijfcursussen en -workshops.

Ben je enthousiast gemaakt door de tv-serie Het Perfecte Plaatje en wil je zelf ook aan de slag? Schrijf je dan in voor een cursus Fotografie voor beginners. Heb je daar al de nodige ervaring in, dan voel je je vast helemaal thuis in de cursus Fotografie voor gevorderden

.

Opvang en repatriëring na WO2

De lezingenserie over Nederlandse gechiedenis gaat in januari verder met de serie Opvang en repatriëring na de tweede wereldoorlog. Ruim 75 jaar geleden werd de Nederlandse regering geconfronteerd met de opvang van een enorme groep staatlozen, vluchtelingen, krijgsgevangenen en collaborateurs. In vier avonden leidt Gerard Strijards ons door dit aspect van de na-oorlogse geschiedenis. Het verhaal concentreert zich rond het 'Veemgebouw' in Eindhoven, dat in 1942 op het terrein van de firma Phillips werd opgeleverd en dat zowel door de Duitse bezetters als later door de geallieerden werd gebruikt voor opvang. Een uitgebreide beschrijving van deze serie vind je hier. Daar is ook een pdf van een geïllustreerd boekje over het 'Veemgebouw' te downloaden.

Reclame - Van uithangbord tot social media

Mariët Herlé, oud-docent communicatie in het HBO en co-auteur van o.a. het leerboek Corporate Communication Worldwide gaat samen met de deelnemers op zoek naar de communicatie van organisaties (profit en non-profit). Welke theorieën zijn er over massacommunicatie? Op welke manieren profileren organisaties zich in- en extern? Hoe communiceert de overheid? Wat is er veranderd in het formuleren van boodschappen (en wat niet!) sinds social media? De cursus vindt plaats op een bijzondere locatie (Beeld en Geluid in de Zeestraat) en het aantal plaatsen is beperkt. Start: maandag 3 februari 14.00 uur.

Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

Workshops digitale en informatievaardigheden

Sinds er internetzoekmachines bestaan kan iedereen zoeken... Toch? Of ligt dat toch wat genuanceerder? Ben jij in control of laat je je zoekmachine bepalen wat je krijgt voorgeschoteld? Kom jij wel eens uit je filter bubble? En herken jij nepnieuws en phishing e-mails? In negen workshops gaan we aan de slag met digitale vaardigheden zoals mediawijsheid, zoekstrategieën, fact checking en bronkennis. Start: maandag 3 februari 19.30 uur.

Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

Vacature: penningmeester

Het bestuur van de Volksuniversiteit Den Haag is op zoek naar een nieuwe penningmeester. Wil je weten wat deze functie precies inhoudt en heb je interesse om te reageren, bekijk dan hier een pdf van de profielschets.

Kerstvakantie

Ons secretariaat is gesloten van maandag 23 december t/m vrijdag 3 januari.

Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een voorspoedig en leerzaam 2020 toe.

Zuidlarenstraat 57 (unit 57), 2545 VP Den Haag, (070) 328 03 41
www.volksuniversiteitdenhaag.nl

Afmelden? Stuur een reply op dit bericht.

Andere vragen of opmerkingen?
Mail naar info@volksuniversiteitdenhaag.nl.