Open in de browser

NIEUWSBRIEF Volksuniversiteit Den Haag

december 2020 Koning winter is weer in het land en het barst weer van de feestdagen deze maand. Kruip met een kop warme chocolademelk op de bank of achter je computer en bekijk ondertussen ons nieuwe (on- en offline) cursusprogramma, dat in januari weer van start gaat. Volg bijvoorbeeld een taalcursus, of schrijf je in voor onze nieuwe cursus Gebarentaal. Verdiep je eens in filosofie of ga creatief aan de slag. Verrijk je kennis van de Nederlandse geschiedenis of de beeldende kunst. Ben je nog druk bezig met het verzinnen van kerstcadeaus? Lees dan hieronder waarom kennis cadeau geven helemaal van nu is. En zeker nu veel winkels dicht zijn is dit ook nog eens heel gemakkelijk!

Sociaal als het kan, digitaal als het moet

De tijden met deze coronacrisis zijn onzeker en de veiligheidsmaatregelen vanuit de overheid veranderen voortdurend. Ook in deze lastige tijd, of misschien wel juist nu, willen wij jou de kans bieden om te blijven leren. Wij houden hierbij op onze locaties altijd rekening met de voorschriften. Is het niet geoorloofd of achten wij het onveilig om cursussen op locatie te geven? Dan proberen wij deze toch zoveel mogelijk online door te laten gaan. Vanuit je eigen veilige woonkamer, in je luie stoel, met je favoriete drankje naast je, kun je dan toch blijven leren, live en persoonlijk in contact met de docent en de andere deelnemers. Workshops en cursussen die echt niet online plaats kunnen vinden worden ten tijde van een lockdown uitgesteld tot een later moment.

Houd onze website in de gaten voor het meest actuele nieuws. Als je je al hebt ingeschreven voor een cursus, dan houden we je natuurlijk per e-mail op de hoogte van de ontwikkelingen.

Het voorjaarsprogramma staat online!

Onze nieuwe cursussen staan weer online! Bekijk op onze website welke interessante lezingen, workshops en cursussen we in het nieuwe jaar voor je klaar hebben staan. Wil je januari fris en vol goede moed beginnen? Zoek je een leuke hobby voor de donkere maanden of wil je er in januari voor zorgen dat je goede voornemens dit keer wél gaan lukken? Schrijf je dan nu alvast in. Er is voor elk wat wils. Er zijn zowel cursussen op locatie (zodra dat weer kan) als online te volgen cursussen. Klik hier om naar ons cursusprogramma te gaan en je direct in te schrijven.

In de loop van januari worden de muziekcursussen online gezet. Meer daarover lees je in de nieuwsbrief van januari.

Taal is de sleutel tot de wereld

Heb je in het najaar een taalcursus gevolgd en wil je hier graag mee doorgaan? Schrijf je dan op tijd in voor het vervolg, zodat je zeker bent van een plek. Veel vervolgcursussen starten namelijk al direct na de lockdown vanaf 20 januari.

Nieuwe cursussen voor beginners starten weer vanaf februari. Dan gaan we zelfs een nieuwe taal aan ons uitgebreide aanbod toevoegen: gebarentaal. Kijk hieronder voor meer informatie.

Als je niet precies weet op welk niveau je kunt instappen, klik dan hier om naar onze taaltoetspagina te gaan.

Ga direct naar de talenpagina op de website →

Nieuw: cursus gebarentaal

Sinds dit voorjaar is ze onze nieuwe ‘nationale heldin’: Irma Sluis, gebarentolk bij de persconferenties over de coronacrisis. Mooi hoe zij, en haar collega’s, verbale informatie beschikbaar maken voor dove en slechthorende mensen. Zou jij ook willen leren hoe je dit doet? Schrijf je dan in voor onze gloednieuwe cursus: Nederlandse gebarentaal (NGT). Deze 12-delige cursus is bedoeld voor mensen die kennis willen maken met de gebarentaal en wordt aangeboden door een dove docent, samen met een gebarentolk. De cursus is nuttig als aanvulling bij werk in de zorgsector, het onderwijs en andere sectoren waar gebarentaal goed van pas komt. Ook voor sociale doeleinden, of puur vanuit persoonlijke interesse kun je deze cursus volgen. Aan het eind van deze cursus ben je in staat om een algemeen gesprek met doven/slechthorenden te voeren. Start: woensdag 27 januari.

Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

Filosoferen op Chinese wijze

Als onderdeel van de Wijsgerige Jaargang 2020-2021 start in de eerste week van januari de cursus Chinese filosofie. Deze module is ook te volgen door mensen die de jaargang niet volgen. In deze 4-delige cursus leer je over stromingen als het taoïsme, confucianisme, boeddhisme, maar ook andere vormers van de Chinese filosofie en cultuur komen aan bod, uit diverse tijdsvakken. In verband met de lockdown gaat de cursus online van start. Voor meer info en inschrijving, klik hier.

Opvang en repatriëring na WO2

De lezingenserie over Nederlandse gechiedenis gaat in januari verder met de serie Opvang en repatriëring na de Tweede Wereldoorlog. Ruim 75 jaar geleden werd de Nederlandse regering geconfronteerd met de opvang van een enorme groep staatlozen, vluchtelingen, krijgsgevangenen en collaborateurs. In vier avonden leidt docent Gerard Strijards ons door dit aspect van de na-oorlogse geschiedenis. Het verhaal concentreert zich rond het 'Veemgebouw' in Eindhoven, dat in 1942 op het terrein van de firma Phillips werd opgeleverd en dat zowel door de Duitse bezetters als later door de geallieerden werd gebruikt voor opvang. Een uitgebreide beschrijving van deze serie vind je hier. Daar is ook een pdf van een geïllustreerd boekje over het 'Veemgebouw' te downloaden. De serie van 4 lezingen in 't Klokhuis begint op vrijdag 22 januari om 14.00 uur.

Schrijvend het nieuwe jaar in

Wil je eens stilstaan bij het afgelopen jaar, om bewust, vol goede moed en plannen het nieuwe jaar in te gaan? In de workshop Schrijvend het jaar uit… en het nieuwe jaar weer in! reflecteer je op de belangrijke mijlpalen en gebeurtenissen van het afgelopen jaar in jouw leven. Dit kunnen grote, maar ook heel kleine zaken zijn, vervelende en leuke dingen: invloed op jou hebben ze altijd. Wat neem je uit dit jaar mee voor volgend jaar, en wat wil je juist loslaten, of anders gaan doen? Al schrijvend evalueer en onderzoek je het afgelopen jaar en stel je een positieve intentie op om het nieuwe jaar mee in te luiden. Deze workshop vindt online plaats op zondagmiddag 10 januari.

Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

Nieuw Leerzaam Plezierig: Neuro-Linguïstisch Programmeren

Je kent vast wel het gevoel niet op dezelfde ‘golflengte’ te zitten met je gesprekspartner. Hoe komt dat zo en wat kun je doen om dat te veranderen? Zou je willen weten hoe je in een (sollicitatie)gesprek nóg beter contact kunt maken? Heb je weleens last van een ongewenste stemming en beïnvloedt dat je doen en laten? Ben je benieuwd hoe jouw eigen ‘gebruiksaanwijzing’ in elkaar zit, en die van anderen? Zou je jezelf beter willen motiveren om zoveel mogelijk uit het leven te halen? Doe je te vaak dingen die je niet wilt, terwijl wat je wél wilt maar niet lijkt te lukken? Wil je meer weten over wat jou stuurt? Inzicht in je eigen manier van communiceren is belangrijk wanneer je de communicatie met anderen wilt verbeteren. In deze 6-delige introductiecursus NLP leer je hoe je je kunt afstemmen op je gesprekspartner om zo de communicatie effectiever te laten verlopen. Start: woensdag 20 januari 19.30 uur.

Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

Geef kennis cadeau

De feestdagen. Gezelligheid alom, maar voor veel mensen ook (van tevoren) een grote bron van stress. De kerstinkopen bijvoorbeeld. Zeker nu veel winkels tijdelijk dicht zijn. Tip: maak het jezelf makkelijk dit jaar en geef tóch een mooi en origineel cadeau aan je geliefden, namelijk: kennis! In dit artikel lees je 9 redenen waarom kennis cadeau doen een verrassend en goed idee is en ook helemaal in deze tijd past. En natuurlijk ontdek je hoe je in het bezit komt van een mooie Volksuniversiteit Den Haag Cadeaubon. Al vanaf 10 euro! De bon blijft maar liefst 3 jaar geldig, dus ook als de ontvanger het volgen van een cursus in coronatijd niet ziet zitten, dan heeft hij nóg genoeg tijd om de bon te verzilveren. De bonnen zijn per e-mail te bestellen.

Lees meer →

Kerstvakantie en lockdown

In verband met de kerstvakantie en de lockdown is ons secretariaat gesloten t/m dinsdag 19 januari. Wij zijn wel per e-mail bereikbaar.

Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een voorspoedig en leerzaam 2021 toe.

Zuidlarenstraat 57 (unit 57), 2545 VP Den Haag, (070) 328 03 41
www.volksuniversiteitdenhaag.nl

Afmelden? Stuur een reply op dit bericht.

Andere vragen of opmerkingen?
Mail naar info@volksuniversiteitdenhaag.nl.