Open in de browser

NIEUWSBRIEF Volksuniversiteit Den Haag

februari/maart 2019 Het is februari en tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Wat hebben wij binnenkort voor cursussen op het menu staan? Een heleboel. (Dit is misschien wel onze langste nieuwsbrief ooit.) We hebben weer een heel blik vol talen voor je. Of leer je liever een muziekinstrument bespelen? Ook dat kan. Verder lees je in deze nieuwsbrief over interieurontwerp, chakra’s, websites bouwen, moestuinieren en kwantumfysica. We hebben een lezingenserie voor je in de aanbieding over Nederland en haar eeuwige strijd tegen het water. Of wil je gewoon graag het leven van je dromen bereiken? Ook daar kunnen we je bij helpen. Lees snel verder wat we allemaal voor je in petto hebben.

Waar taal jij naar?

Heb je ook zin om eens een nieuwe taal te leren? Schrijf je dan nu in voor een van onze nieuwe beginnerscursussen die in maart starten: Duits, Frans, Engels, English conversation, IELTS exam training, Indonesisch, Italiaans, Japans, Mongools, Nederlands voor anderstaligen, Nieuw-Grieks, Noors, Roemeens, Russisch, Spaans en Tsjechisch.

Ben je al bezig met een taal en wil je je kennis verder vergroten? Dan kun je je ook inschrijven voor verscheidene vervolgcursussen van diverse talen.

Als je niet precies weet op welk niveau je kunt instappen, klik dan hier om naar onze taaltoetspagina te gaan.

Ga direct naar de talenpagina op de website →

Dat klinkt als muziek in de oren

Natuurlijk ontbreken ook dit voorjaar de muziekcursussen niet! Enkele zijn al gestart, maar ook als je je nog niet hebt ingeschreven kan dit nog. In maart beginnen diverse cursussen. Voor jonge kinderen starten op zaterdag 9 maart de cursussen Op muzikale ontdekkingsreis 4-6 jaar en Op muzikale ontdekkingsreis 6-8 jaar. Ook kun je met je kind Samen zingen en spelen (1-4 jaar). Verder staan er nog cursussen drums, gitaar en ukelele voor de groep 9-12 jaar ingepland.

Als volwassene heb je nog de keus tussen gitaar, drums, djembe en een speciale cursus Ontdek je zangtalenten. Wat je ook kiest, maak er maar een melodieus voorjaar van!

Ook in maart kun je nog verschillende introductie- en proeflessen bij ons volgen. Deelname is gratis, maar meld je wel even aan. Ga hier naar het overzicht van de proeflessen muziek.

Thuis in je huis

Marie Kondo verovert de wereld met haar opruimfilosofie. Bij ons kun je in twee cursussen speciale aandacht schenken aan je interieur, vanuit een westerse en oosterse benadering.

Interieur ontwerpen

Wie wil er nou niet in een een fijn huis wonen met een plezierig, mooi en praktisch interieur? Hier hoef je echter geen binnenhuisarchitect of interieurstylist voor in te huren, want dat kun je helemaal zelf na deze 8-delige cursus Interieur ontwerpen. In deze cursus leer je de basisprincipes van interieurarchitectuur. Je krijgt de tools om zelfstandig aan de slag te gaan met het ontwerpen van je woning. De cursus start op donderdag 14 maart.

Feng Shui interieurdesign

Wist jij dat de inrichting van je huis op meer zaken van invloed is dan alleen op de sfeer? Volgens de leer van de Feng Shui bepaalt je woon- (en/of werk-)omgeving hoe het je verder in het leven vergaat. Door een juiste inrichting te kiezen, waarin de levensenergie vrijelijk kan stromen, breng je meer harmonie en positiviteit in je verschillende levensgebieden. In deze 6-delige cursus ontwikkel je kennis en begrip van het principe en de concepten van Feng Shui en leer je deze op een praktische manier toe te passen in je eigen huis. De cursus Feng Shui start op woensdag 20 maart.

Wetenschap voor iedereen

Kwantumfysica

Een term die je steeds vaker hoort en die inmiddels niet meer weg te denken is uit onze samenleving. Denk bij praktische toepassingen hiervan aan de transistor, de laser, de led, de computer, het internet, kwantumcryptografie, kwantumbiologie, etcetera. Maar wat is nou eigenlijk precies kwamtumfysica? In onze 6-delige cursus Kwantumfysica voor niet-fysici. word je meegenomen in de wereld van de fysica: van het wereldbeeld van Aristoteles ga je via Galilei en Newton naar de meest recente experimenten binnen dit werkterrein. Er worden in deze cursus geen formules gebruikt, maar een enthousiaste inzet van je brein is wel een vereiste. De cursus start op donderdag 14 maart.

Sterrenkunde

Wil je meer weten over de sterren, de maan, het heelal, en hoe wij deel uitmaken van de kosmos? Geef je dan nu op voor de basiscursus Sterrenkunde en de hemel zal ‘s nachts nooit meer hetzelfde voor je zijn. Start: maandag 11 maart in Zuid57.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

In maart starten er weer diverse cursussen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling:

Met passie naar je droomleven

“Is dit alles?” zong Doe Maar al begin jaren ‘80... Leef je je leven, maar vraag je je weleens af of je niet meer uit het leven kunt halen? Weet je niet of je eigenlijk wel echt gelukkig bent met wat je nu hebt en doet? Zet dan nu de stap om je leven (meer) naar jouw hand te zetten. In de 2-delige workshop Met passie naar je droomleven ga je ontdekken welke elementen écht van belang zijn voor jouw levensgeluk. Sommige hiervan zijn misschien al aanwezig in je leven, andere (nog) niet. Met behulp van diverse technieken breng je in kaart waar jouw droompunten aan voldoen en wat je diepere wens eronder is. In deze workshop ga jij de eerste stappen zetten om jouw belangrijkste punt(en) te verwezenlijken! De workshop start op vrijdag 15 maart.

Ontdek je onbewuste drijfveren

Je weet vaak wel wat je anders (of niet meer) zou willen, maar niet wat je tegenhoudt om dit daadwerkelijk te doen! Vaak gaan we dan maar door op de oude vertrouwde manier. Tot de wal het schip keert! Hoe zorgen we ervoor dat we dichterbij komen bij wie we willen zijn? Dat we meer in balans raken? Niet voor eventjes, maar duurzaam. In deze 3-delige workshop maak je onder andere kennis met het enneagram als model dat je helpt om je onbewuste drijfveren op te sporen. Je leert over de oorsprong en alle onderdelen van het enneagram. Tijdens de lessen ervaar je hoe je dit model kunt toepassen en wat dit je oplevert. Ontdek je onbewuste drijfveren start op maandag 11 maart.

Familie-opstellingen

Soms loop je aan tegen patronen in je leven of bepaalde gevoelens waarbij het je maar niet lukt om ze te verklaren en ze op een praktische manier aan te pakken. Dit komt doordat er een onderliggende disbalans is, waar je je niet van bewust bent. Iedereen is onderdeel van diverse systemen, netwerken van mensen. Je familie is hiervan de belangrijkste. Een familieopstelling is een krachtige methode om allerlei patronen zichtbaar te maken en mogelijk te herstellen. De 4-delige cursus Familie-opstellingen start op maandag 11 maart.

Communiceren kun je leren

Krijg jij koude rillingen over je rug van de term ‘netwerken‘? Of vermijd je vakkundig bijeenkomsten waar je wordt geacht dit te doen? Schrijf je dan júist in voor onze workshop. Hierin leer je in 2 dagen hoe netwerken wél leuk en effectief kan zijn. En dat het eigenlijk makkelijker en minder formeel is dan je denkt. In deze training leer je hoe je een professioneel netwerk opbouwt, inzet en uitbreidt. En hoe je hiermee een boost aan je carrière kan geven! De workshop Netwerken vindt plaats op zaterdag 9 en 16 maart.

Spreken in het openbaar

Breekt het zweet je altijd uit als je een presentatie moet geven? Of sta je met je handen in je zakken te hakkelen en komt je boodschap totaal niet over op de toehoorders? Dan is de cursus Spreken in het openbaar wellicht jouw redding! In deze 5-delige cursus, die op maandag 11 maart van start gaat, leer je om met plezier en overtuiging een groep mensen toe te spreken.

NLP voor gevorderden

Heb je al een introductiecursus Neurolinguistisch programmeren gevolgd en wil je meer weten, zien, horen en ervaren van NLP, doe dan mee met de vervolgcursus. Onderwerpen die aan bod komen zijn oogpatronen, ankeren van stemmingen, submodaliteiten, veranderen van (beperkende) overtuigingen en nog meer veel. NLP voor gevorderden start op woensdag 6 maart

Filosofie en esoterie

Hannah Arendt's Human Condition

In 1958 verscheen The human condition, het filosofische hoofdwerk van de in de jaren dertig uit nazi-Duitsland gevluchte Joods-Duitse filosofe Hannah Arendt. Het bevat haar exploratie van de vita activa, het ideaal van de midden in het leven staande, op zijn medemensen betrokken burger. Tijdens deze cursus verdiepen wij ons in de manier waarop het menselijk bestaan door Arendt in kaart wordt gebracht en volgen daarbij het boek op de voet. De cursus Hannah Arendt's Human Condition start op maandag 11 maart.

Chakra's

Kun je wel wat meer energie gebruiken? Ben je wat uit balans of heb je weleens iets steviger in je schoenen gestaan? Verdiep je dan eens in de energieknooppunten in je lichaam, je zogeheten chakra’s. In het lichaam zijn er 7 hoofdchakra's, die elk voor een bepaald ontwikkelingsgebied staan in jezelf en je leven. In onze 8-delige cursus Chakra's wordt informatie, creativiteit en meditatie gecombineerd om met aandacht alle chakra’s langs te gaan en te verkennen. Diverse thema’s komen hierbij naar voren. De cursus start op woensdag 13 maart.

Groen kun je (zelf) doen!

Moestuinieren aan de keukentafel

Leer je eigen voedsel te verbouwen in de stad. Ook als je geen tuin hebt! Een balkon of vensterbank voldoet namelijk ook. Moestuinieren aan de keukentafel is een inspirerende cursus in een zelfvoorzienend, groen en circulair huishouden voor beginners, volgens de permacultuur. Deze 5-delige praktische cursus start op woensdag 20 maart en is goed te combineren met de cursus hieronder.

Geluk in je voorraadkast

In de cursus Geluk in je voorraadkast leer je alles over het plezier van voedsel gezond bewaren: zo weet je precies wat erin zit, kun je het verwerken voor een later moment en is er geen verspilling. Je bespaart geld en energie, en bouwt een heerlijk en makkelijk voorraadje kant-en-klaar op. Je leert o.a. wekken, inmaken, drogen en fermenteren. De 5-delige cursus start op woensdag 20 maart.

Een website in een vingerknip

Een professionele website online in 4 avonden, kan dat? Ja, dat kan. Natuurlijk kun je bij ons een gedegen cursus Wordpress volgen (start op dinsdag 7 maart), maar het kan nog sneller en makkelijker: In slechts vier avonden krijg je alle handvatten aangereikt om zelf je online omgeving te creëren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een zeer toegankelijk programma, zonder dat daar hoge kosten of lastige updates aan zijn verbonden. De cursus Je professionele website online in vier avonden start op maandag 11 maart.

Lezingenserie: Van Zuiderzeewerken tot Deltaplan

Nederland en water. Twee woorden die vaak in een zucht genoemd worden. Al eeuwen voert Nederland zijn strijd tegen het water en ze is hier inmiddels expert in. De ontstaansgeschiedenis van Nederland als staat is dan ook karakteristiek bepaald door deze voortdurende strijd, vooral aan de Noordzeezijde. In de 12-delige lezingenserie Van Zuiderzeewerken tot Deltaplan gaan we daarop nader in. We doen dat door onder andere te kijken naar de mega-projecten die tegenwoordig nog steeds tot de verbeelding spreken, vooral doordat gigantische stoomcompoundmachines daarbij een rol spelen, die nog steeds in het landschap zichtbaar zijn. Daarnaast komen uiteraard onderwerpen als polderingsacties en de beroemde Deltawerken uitvoerig aan bod. Leer Nederland waterland nog beter kennen. De cursus start op maandag 11 maart.

Bekijk de trailer van de lezingenserie door op bovenstaand plaatje te klikken. Wil je een voorbeeld van een complete lezing van docent prof. Strijards bekijken, klik dan hier.

Voorjaarsvakantie

In verband met de voorjaarvakantie is ons secretariaat gesloten van maandag 25 februari t/m vrijdag 1 maart.

Zuidlarenstraat 57 (unit 57), 2545 VP Den Haag, (070) 328 03 41
www.volksuniversiteitdenhaag.nl

Afmelden? Stuur een reply op dit bericht.

Andere vragen of opmerkingen?
Mail naar info@volksuniversiteitdenhaag.nl.