Open in de browser

NIEUWSBRIEF Volksuniversiteit Den Haag

februari 2019 Het nieuwe jaar is begonnen. Een jaar vol nieuwe cursussen. Start dus eens met een exotische taal. Of is het leren bespelen van een muziekinstrument meer iets voor jou? Ook lees je in deze nieuwsbrief over allerlei interessante lezingenseries op het gebied van kunst, zoals bijvoorbeeld Paul Klee en zijn fascinatie voor Mozart en Bach. Maar ook voor hedendaagse en Russische kunst kun je bij ons terecht. Wil je liever zelf creatief aan de slag? Meld je dan aan voor een van onze schrijfcursussen, of leer eens Chinees schilderen en kalligraferen. Wil je weleens iets meer weten over het boeddhisme? Dat kan. Kortom: we hebben voor elk wat wils.

Spreek eens een woordje...

Begin februari starten weer diverse beginnerscursussen in vreemde talen. Schrijf je dus snel in voor een cursus Servisch, Zweeds, Turks, Koreaans, Russisch, Mongools of Perzisch. Of is Nieuw-Grieks, Japans, Italiaans, Spaans, Deens, Noors, Portugees of Arabisch meer iets voor jou? Of toch liever Indonesisch, Frans, Duits, Engels of Chinees? Tevens kun je je inschrijven voor verscheidene vervolgcursussen van de vele andere talen. Wacht hier niet te lang mee, want voor alle cursussen geldt: vol is vol.

Als je niet precies weet op welk niveau je kunt instappen, klik dan hier om naar onze taaltoetspagina te gaan.

Ga direct naar de talenpagina op de website →

C’est le ton qui fait la musique (en gratis proeflessen)

Druk jezelf eens uit in klanken en melodieën. In februari starten diverse muziekcursussen zoals piano en gitaar, maar ook drums, ukelele en zang. Wij bieden voor veel instrumenten zowel cursussen aan voor volwassenen als voor kinderen. En voor de hele kleintjes hebben we de Muzikale Ontdekkingsreizen waarin ze met verschillende instrumenten kunnen kennismaken. Wil je je direct inschrijven? Of wil je kijken welke muziekcursussen wij verder nog voor je in petto hebben dit voorjaar? Klik dan hier voor meer informatie en inschrijving.

Ook in februari kun je nog verschillende introductie- en proeflessen bij ons volgen. Deelname is gratis, maar meld je wel even aan. Ga hier naar het overzicht van de proeflessen.

Doe eens een Kunst-greep

Dit seizoen kun je diverse interessante lezingenseries volgen op het gebied van kunst:

Paul Klee en zijn fascinatie voor Mozart en Bach

Paul Klee (1879-1940) had als schilder een buitengewone gevoeligheid voor muziek en was geïnteresseerd in het compositieproces. Hij had met name een fascinatie voor de composities van Mozart en Bach. In deze 6-delige lezingenserie wordt aan de hand van werken van Paul Klee de wisselwerking tussen beeldende kunst en muziek besproken. De serie start op woensdag 13 februari. Lees meer →

Hedendaagse kunst (incl. architectuur) van 1945 tot 2019

Leer nu in 13 lezingen alles over de na-oorlogse kunst, in deze serie die start op dinsdag 12 februari. Van de jaren ‘50, waarin vooral de schilderkunst domineerde, via nieuwe kunstvormen in de jaren ‘60 en ‘70 en het postmodernisme in de jaren ‘80 tot de nieuwste hedendaagse ontwikkelingen. De onwikkelingen worden besproken aan de hand van foto- en filmmateriaal van de bekendste kunstenaars uit het betreffende tijdvak. Lees meer →

Moderne Russische kunst- en cultuurgeschiedenis

Op donderdag 14 februari start de 15-delige lezingenserie over Russische kunst-en cultuurgeschiedenis. Deze serie geeft een historisch overzicht van de meesterwerken uit de Russische cultuur in al haar vormen en in de breedste zin van het woord. Het overzicht begint bij de aanloop naar de 20e eeuw en loopt tot en met vandaag de dag. De ontwikkelingen binnen de kunst worden afgezet tegen de achtergrond van de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen door de tijd heen. Lees meer →

Creatief Chinees

Ben je iemand die liever zelf de handen uit de mouwen steekt om creatief bezig te zijn? Op donderdag 14 februari start de 6-delige cursus Chinees schilderen en kalligraferen. In deze cursus maak je kennis met traditionele Chinese teken- en schildertechnieken, kalligrafie en stempeltechnieken. Je leert met diverse materialen te werken en diverse technieken toe te passen om zelf zo’n mooi kunstwerk te maken. Wil je meer informatie of wil je je direct inschrijven? Klik dan hier.

Schrijf je blij

Pak eens een pen en volg een van onze creatieve schrijfcursussen. In februari starten de volgende twee:

Schatgraven in je achtertuin

Wil je graag verhalen leren schrijven, maar weet je niet waar je moet beginnen? En hoe je aan een onderwerp komt? Geef je dan op voor deze 1-daagse workshop op zaterdag 16 februari in Zuid57. Hierin leer je vanuit flarden van gedachten en herinneringen aanknopingspunten te vinden voor jouw eigen verhaal. Je gaat hierbij uit van je eigen ervaringen en belevingswereld en zwengelt hiermee je fantasie aan. Kom schatgraven in jouw eigen ‘achtertuin’! Lees meer →

Columns schrijven

In kranten, in tijdschriften, overal kom je ze tegen: columns. De een serieuzer dan de ander. De onderwerpen lopen uiteen van politiek tot het avondeten. Wil jij zelf een column leren schrijven? In deze 4-delige cursus leer je aan welke regels een column voldoet. In de cursus ga je diverse columns lezen, maar vooral veel zelf aan de slag met schrijven. Door oefeningen leer je hoe een column opgebouwd is, leer je inspiratie op te doen voor een onderwerp en ontwikkel je je eigen stijl. De cursus start op dinsdag 12 februari. Lees meer →

Boeddhistische filosofie

Op dinsdagavond 12 en donderdagmiddag 14 februari start er weer een nieuw blok van de Wijsgerige jaargang 2018-2019: Boeddhistische filosofie in India, Tibet, China en Japan. Ook als je de jaargang nog niet volgt, is het mogelijk om je in te schrijven voor deze 6-delige cursus. De eerste les van de cursus gaat over de oorsprong van het boeddhisme, in (het huidige) Nepal, waar Siddhartha Gautama, beter bekend als de Boeddha, werd geboren. Zijn leven en oorspronkelijke leer worden hierbij behandeld. In de latere lessen leer je hoe het boeddhisme verder vorm krijgt en zich ontwikkelt door andere tijden heen en in andere gebieden.

Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

Voel je thuis in Den Haag

Op zondag 3 februari zijn we aanwezig op het grootste internationale community-festival in Nederland: de Feel at Home in The Hague Fair. Tijdens dit festival laten talloze partijen expats kennismaken met hun diensten, om hen te helpen zich meteen thuis te voelen in Den Haag. Ook kunnen deelnemers verscheidene workshops volgen en zijn er podiumacts. De bezoekers worden dus goed vermaakt.

Wij staan ook op deze fair met onze kraam om de nieuwkomers te verwelkomen en te informeren over onze cursussen Nederlands voor anderstaligen, maar natuurlijk ook over alle andere cursussen waarin zij interesse hebben.

Ken je expats, vertel hen dan over deze fair. Ben je geen expat, ook dan ben je natuurlijk van harte welkom op deze fair en bij onze stand.

Feel at home in The Hague vindt plaats op zondag 3 februari van 11:00 tot 17:00 in het Stadhuis aan het Spui. Toegang is gratis, maar je dient je wel van te voren te registreren op de website van het evenement.

Zuidlarenstraat 57 (unit 57), 2545 VP Den Haag, (070) 328 03 41
www.volksuniversiteitdenhaag.nl

Afmelden? Stuur een reply op dit bericht.

Andere vragen of opmerkingen?
Mail naar info@volksuniversiteitdenhaag.nl.