Open in de browser

NIEUWSBRIEF Volksuniversiteit Den Haag

februari 2020 Het nieuwe jaar is weer volop bezig. We hebben weer allerlei leuke cursussen voor je. Leer bijvoorbeeld eens een exotische taal. Of is het bespelen van een muziekinstrument meer iets voor jou? Ook lees je in deze nieuwsbrief over allerlei interessante lezingen(series) op het gebied van geschiedenis en kunst. Maak kennis met schrijfdocent Karin Ramaker. Als je een nieuwe, fijne balans in je leven wilt, richt je huis dan in volgens de feng shui, leer mindfulness of eet (en bewaar) gezond uit eigen tuin. Wil je liever creatief aan de slag? Meld je dan aan voor een van onze schrijfcursussen, of leer handletteren of fotograferen. Wil je meer weten over kwantumfysica? Leren handelen met Bitcoins? Je eigen website beter vindbaar maken? Dat kan ook. Kortom: we hebben voor elk wat wils.

Spreek eens een woordje...

Ga de lente in met een nieuwe uitdaging en leer een nieuwe taal helemaal vanaf het begin. In maart starten er beginnerscursussen Arabisch, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Koreaans, Mongools, Nederlands voor anderstaligen, Noors, Perzisch, Portugees, Russisch, Spaans en Zweeds. Natuurlijk starten er ook cursussen op hogere niveaus of programma's die een specifiek onderdeel van een taal uitlichten.

Ga naar de talenpagina voor alle talen en kies je niveau. Twijfel je hierover? Bezoek dan eerst de taaltoetspagina.

Ook een lied heeft een tekst!

Sommige docenten werken al vele jaren voor Volksuniversiteit Den Haag. Zo ook docente Karin Ramaker. Door middel van dit interview stellen wij haar aan je voor en vertelt zij over haar passie voor schrijven, creativiteit en het werken met kinderen versus volwassenen. Ben je na het lezen hiervan enthousiast geworden over haar cursussen? Schrijf je dan direct in voor Roman schrijven of De Zinmakers (schrijfcursus voor kinderen van 7-10 jaar).

Lees hier het hele interview.

C'est le ton qui fait la musique

Nieuw in het programma is de introductiecursus viool voor kinderen (vanaf 6 jaar) Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar in de cursus die van start gaat op zaterdag 7 maart.

Ook op 7 maart start voor de hele kleintjes Samen zingen en spelen (1-4 jaar met ouder) en voor de iets oudere kinderen Op muzikale ontdekkingsreis 4-6 jaar en 6-8 jaar, waarin ze met verschillende instrumenten kunnen kennismaken.

Laat je eens een lesje leren in een lezing

Voor iedereen die graag lezingen(series) volgt, hebben we weer diverse interessante onderwerpen op het programma staan.

Kunstgeschiedenis

Volg je graag een lezing over kunst? Dan hebben wij de lezing W.B. Tholens gelukkige natuur voor je in de aanbieding. Deze lezing sluit aan bij de gelijknamige expositie in het Dordrechts museum. Willem Bastiaan Tholen was één van de toonaangevende schilders in Nederland eind 19de eeuw. Hij is vooral bekend als schilder van landschappen en water, maar daarnaast schilderde hij ook sfeervolle stadsgezichten, intieme interieurs en ontroerende portretten. In deze lezing ontdek je meer over deze veelzijdige kunstenaar. De lezing vindt plaats op donderdagavond 26 maart. Nieuwsgierig? Lees meer →

Religie, compassie en geweld

'In naam van God' van Karen Armstrong is een 3-delige lezingenserie over de relatie tussen religie, compassie en geweld. In deze serie worden de belangrijkste punten uit dit boek aangehaald. Karen Armstrong, prominent deskundige op het gebied van wereldreligies, laat in haar boek zien dat de ware redenen voor oorlog en geweld in onze historie, in tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, weinig met religie van doen hadden: ze waren vooral sociaal, economisch of politiek van aard. Tijdens deze reeks is er tevens veel ruimte voor onderlinge uitwisseling en interactie. De serie vindt plaats op woensdagmiddag in 't Klokhuis vanaf 11 maart. Lees meer →

Nederlandse geschiedenis

In de 4-delige lezingenserie Nederlandse geschiedenis: dekolonisatie 1945-1963 vertelt lector Gerard Strijards je alles over de dekolonisatie van onder andere Nederlands-Indië. Maar het verhaal begint al veel eerder. In deze serie krijg je een uitgebreid beeld van de geschiedkundige context waarin deze plaatsvond én alle onenigheden en misverstanden die er (tussen landen) speelden.​ De serie start op donderdag 12 maart. Lees meer →

Creatief aan de slag

Handletteren

Handletteren is het tekenen van sierlijke letters in allerlei stijlen. Het lijkt op kalligrafie, ook wel schoonschrijven genoemd. Maar bij handlettering teken je letters in plaats van dat je ze schrijft. In 8 lessen van 2 uur komen alle basisvaardigheden van het handletteren aan bod. Aan de hand van opdrachten maak je kennis met verschillende technieken en soorten letters. In de lessen wordt afwisselend geoefend met natekenen en het ontwikkelen van een eigen stijl. Je maakt onder andere wenskaarten en posters om mee naar huis te nemen. Start: dinsdag 17 maart.

Illustreren

Nieuw in ons programma is de cursus Illustratie en visualisatie. Deze cursus is voor iedereen die zijn beelden uit zijn hoofd op papier wil krijgen en voor iedereen die een beeld wil maken ter illustratie. Aan bod komen tips en trucs met betrekking tot perspectief-tekenen, met schaduwen 3d weergeven, oefeningen om naar de werkelijkheid te leren tekenen, een beeld uit het hoofd op papier zetten, illustraties maken bij een tekst en het digitaal of analoog tekenen. Start: donderdag 26 maart.

Fotograferen

Ben je meer van bestaand beeld vastleggen? Dan hebben wij een boeiende cursus Fotografie voor je, waar je alle technieken leert om in plaats van een kiekje een écht prachtige foto te maken. Je hebt de keus tussen een wekelijkse basiscursus en een tweewekelijkse basiscursus.

Creatief schrijven

Schrijven kun je leren. Het enige wat je nodig hebt is pen, papier en een beetje ondersteuning. Bij ons kun je altijd kiezen uit een ruim aanbod van verschillende soorten schrijfcursussen. Hierboven kwam de nieuwe cursus Roman schrijven al aan bod en vanaf woensdagmiddag 11 maart kun je aan de slag in de 6-delige cursus Creatief schrijven. In deze cursus staat het plezier in schrijven voorop. Het op gang brengen van het creatief schrijfproces is belangrijker dan het afleveren van een perfect verhaal. Dus ook als je nog geen ervaring hebt met creatief schrijven kun je gewoon meedoen.

Filosoferen bij de Volksuniversiteit

Chinese filosofie

Als onderdeel van de Wijsgerige jaargang start eind maart, zowel op woensdagavond als op donderdagmiddag, de module Chinese filosofie. Deze module is ook te volgen door mensen die de jaargang niet volgen. In de 4-delige cursus leer je over stromingen als het taoïsme, confucianisme en boeddhisme, maar ook andere vormers van de Chinese filosofie en cultuur komen aan bod, uit diverse tijdsvakken. Voor meer info en inschrijving, klik hier.

Filosofische denkvaardigheden: zelf aan de slag met filosofie

In de Wijsgerige Jaargang leer je wát de grote filosofen uit de diverse Grote Wijsgerige Tradities dachten. In de 6-delige cursus Filosofische denkvaardigheden leer je hóe de grote filosofen dachten. Want zeg nou zelf: wat doen de grote filosofen nu eigenlijk? Wat is hun gereedschap? Is het mogelijk deze denkmiddelen zelf toe te passen? Leren we dan ook om beter te denken? Zo komen we tot de uitgangsvraag: Hoe kan ik juist en helder leren denken? De cursus vindt plaats op dinsdagavond en de lessen zijn om de week.

(Zelf)bewust en groen, dat kun je doen!

Moestuinieren

Groen moet je doen. Dit kan zowel door te werken in je tuin, maar óók op je balkon of met een paar potjes in je keuken. Leer in de cursus Moestuinieren aan de keukentafel hoe jij je groene vingers verder ontwikkelt en je hiermee de groei van allerlei gewassen bevordert. Deze eet je later natuurlijk lekker op. Heb je te veel om meteen te consumeren? Volg dan ook direct de cursus Geluk in je voorraadkast. Hierin leer je allerlei technieken om voedsel smakelijk en lang houdbaar te houden, zoals wecken, fermenteren, etc. Beide 5-delige praktische cursussen starten op donderdag 12 maart.

Mindfulness

Ben je minder van voedselbewerking, maar wil je wél bewust bezig zijn met jezelf en je omgeving? Volg dan een cursus Mindfulness. Mindfulness is bewezen effectief tegen stress-, pieker- en angstklachten, maar je kunt het ook toepassen om gewoon wat steviger in het hier en nu te staan en alle uitdagingen in het (drukke) leven net wat beter aan te kunnen. Zie het als een uitje voor jezelf. De 10-delige cursus start op woensdag 1 april.

Feng shui

Wist jij dat de inrichting van je huis op meer zaken van invloed is dan alleen op de sfeer? Volgens de leer van de feng shui bepaalt je woon- (en/of werk-)omgeving hoe het je verder in het leven vergaat. Door een juiste inrichting te kiezen, waarin de levensenergie vrijelijk kan stromen, breng je meer harmonie en positiviteit in je verschillende levensgebieden. In deze 6-delige cursus ontwikkel je kennis en begrip van het principe en de concepten van feng shui en leer je deze op een praktische manier toe te passen in je eigen huis. De cursus Feng shui start op maandag 2 maart.

De Bitcoin - van technologie tot wereldvaluta

De Bitcoin is een fenomeen waarover veel te doen is. Maar wat is dit nou eigenlijk? Hoe werkt dit? Wat maakt het systeem anders dan andere systemen, en, misschien nog wel het allerbelangrijkste: hoe kun jij zélf leren handelen met Bitcoins en andere cryptovaluta? De 3-delige workshop De Bitcoin - van technologie tot wereldvaluta is zeer geschikt voor beginners, dus voorkennis is niet vereist. Begint jouw handelsgeest al te kriebelen? Schrijf je dan meteen in. Start: donderdag 12 maart.

Wat is SEO?

Heb je een eigen website en wil je leren hoe deze hoger in Google komt te staan, zodat mensen deze makkelijker vinden? Hoe bepaalt die zoekmachine eigenlijk de volgorde van de zoekresultaten? Hoe schrijf je goede webteksten voor je site? In de driedelige workshop Zoekmachinemarketing word je helemaal bijgepraat. Zowel SEO als SEA komen hierin aan bod. De cursus start op maandag 16 maart.

Kwantumfysica voor iedereen

Een term die je steeds vaker hoort en die inmiddels niet meer weg te denken is uit onze samenleving. Denk bij praktische toepassingen hiervan aan de transistor, de laser, de led, de computer, het internet, kwantumcryptografie, kwantumbiologie, etcetera. Maar wat is nou eigenlijk precies kwantumfysica? In onze 6-delige cursus Kwantumfysica voor niet-fysici. word je meegenomen in de wereld van de fysica: van het wereldbeeld van Aristoteles ga je via Galilei en Newton naar de meest recente experimenten binnen dit werkterrein. Er worden in deze cursus geen formules gebruikt, maar een enthousiaste inzet van je brein is wel een vereiste. De cursus start op donderdag 12 maart.

Voorjaarsvakantie

In verband met de voorjaarvakantie is ons secretariaat gesloten van maandag 24 februari t/m vrijdag 28 februari.

Zuidlarenstraat 57 (unit 57), 2545 VP Den Haag, (070) 328 03 41
www.volksuniversiteitdenhaag.nl

Afmelden? Stuur een reply op dit bericht.

Andere vragen of opmerkingen?
Mail naar info@volksuniversiteitdenhaag.nl.