Open in de browser

NIEUWSBRIEF Volksuniversiteit Den Haag

januari 2020 Een heel nieuw jaar vol nieuwe kansen en mogelijkheden. Start dit jaar goed met een van onze talloze cursussen. Leer eens een taal of pak een instrument ter hand. Je kunt hiervoor eerst een gratis proefles muziek volgen. Houd je vooral van creatief bezig zijn, kunst- en cultuur, filosofie of informatietechnologie? Lees ook dan verder, want er is weer veel plezierigs en interessants te beleven op deze gebieden. En verder... een superboeiende cursus over reclame op een bijzondere locatie.

Allemaal talen(t)

Arabisch, Chinees, Deens, Duits, Engels, Frans, Hongaars, Indonesisch, Italiaans, Japans, Koreaans, Mongools, Nieuwgrieks, Nederlands voor anderstaligen, Noors, Perzisch, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Servisch, Spaans, Tsjechisch en Zweeds. Zomaar wat talen die je vanaf februari bij ons kunt gaan leren of verbeteren. Krijg je al keuzestress?

En wil je eens iets totaal anders? Schrijf je dan nu in voor onze allernieuwste taalcursus: Vietnamees.

Ga naar de talenpagina voor alle talen en kies je niveau. Twijfel je hierover? Bezoek dan eerst de taaltoetspagina.

Proef eens aan muziek

Lijkt het je leuk om muziek te maken, maar weet je nog niet goed of je wilt zingen, of dat een instrument beter bij je past (en zo ja, dan: welk?) Schrijf je dan nu in voor een gratis en vrijblijvende proefles muziek. Zo kun je zelf ervaren waar jij het meeste plezier in hebt, of dit nu djembe, gitaar, piano, trompet-trombone of zang is. Voor kinderen is er weer piano en gitaar en voor de hele kleintjes hebben we Samen zingen en spelen (1-4 jaar met ouder) en Op muzikale ontdekkingsreis 4-6 jaar en 6-8 jaar waarin ze met verschillende instrumenten kunnen kennismaken. Nieuw in het programma: de introductiecursussen viool voor kinderen en viool voor volwassenen.

Wil je je direct inschrijven? Of wil je kijken welke muziekcursussen wij verder nog voor je in petto hebben dit voorjaar? Klik dan hier voor meer informatie en inschrijving.

Eind januari en in februari kun je nog verschillende inloop- en proeflessen bij ons volgen. Deelname is gratis, maar meld je wel even aan. Ga hier naar het overzicht van de proeflessen.

Plaatjes met praatjes

Op het gebied van kunst en cultuur hebben we drie mooie lezingenseries voor je klaarstaan, die allemaal starten in februari.

De Stijl en Mondriaan

In deze 4-delige lezingenserie bespreken we de belangrijkste kunstenaars van kunstenaarsgroep ‘De Stijl’, waaronder Mondriaan en vele anderen. We bekijken ook hoe hun ‘Stijl’-architectuur er tegenwoordig bijstaat, als onderdeel van het straatbeeld. Leidraad in deze cursus is het leven en werk van Mondriaan. De serie start op woensdag 12 februari. Lees meer →

Kunst en architectuur vanaf de renaisance tot 1860

De Dom van Florence, Michelangelo en de Sixtijnse kapel, Rembrandt en de Gouden Eeuw, het immense Versailles, de romantische schilderkunst uit de 19e eeuw. Het zijn een paar voorbeelden van een onuitputtelijke reeks van in het oog springende kunstenaars en kunstwerken uit deze cursus: de kunst en architectuur vanaf de 15e eeuw in Italië en de 16e eeuw in Noord-Europa tot en met het realisme midden 19e eeuw. In deze reeks van 13 lezingen biedt de docent je een praktisch kunsthistorisch handvat met aandacht voor de verschillen per land, de belangrijkste kunstenaars, grote collecties, monumenten, stadsgezichten, kunsttheorie en hoe deze periode in onze eigen tijd aanwezig is. Lees meer →

Moderne Russische kunst- en cultuurgeschiedenis

Deze 15-delige lezingenserie geeft een historisch overzicht van de meesterwerken van de Russische cultuur. In deze serie schetst docent Dennis Ioffe de ontwikkeling van de Russische cultuur vanaf 1880 tot de dag van vandaag. Hij doet dit aan de hand van diverse kunstwerken (van literaire teksten tot muziek, fotografie en film). Je krijgt een globaal politiek, socio-economisch en kunsthistorisch overzicht van de 20e en 21e eeuw. Het overzicht stelt de deelnemer in staat een ruime achtergrondkennis op te bouwen over de maatschappij, de instellingen en de cultuur van het moderne Rusland. De cursus start op donderdag 13 februari. Nieuwsgierig? Lees meer →

Creatief het nieuwe jaar in

Ook in dit nieuwe seizoen bieden wij je de kans om heerlijk creatief met je handen bezig te gaan. Volg bijvoorbeeld eens een cursus Edelsmeden, en ga naar huis met je eigen prachtige sieraad. Er zijn dag- en avondcursussen.

Liever een kwast of potlood in je hand? In februari starten de cursussen Tekenen en schilderen op klassieke wijze, Tekenen - aquarelleren, Chinees schilderen en kalligraferen en Handletteren.

Schiet je liever mooie plaatjes, als beginner of gevorderde, dan voel je je vast helemaal thuis bij onze cursus Fotografie. Je hebt de keus tussen een wekelijkse basiscursus, een tweewekelijkse basiscursus en een tweewekelijkse gevorderdencursus.

Als je liever een pen in je hand hebt, maar vaak niet weet waarover je kunt schrijven, kom dan eens Schatgraven in je achtertuin. In deze schrijfworkshop leer je je eigen gedachten, belevenissen en fantasie te gebruiken voor de start van een verhaal. De workshop is ingepland voor zaterdag 15 februari.

Laat je (niet) verleiden door reclame

Koop jij altijd alles wat je op tv ziet? Of wat je ziet op de posters in de abri? Werken advertenties op Facebook goed bij jou? Dan is het misschien eens tijd om je te verdiepen in de wereld van de reclame. In de 6-delige cursus Reclame - Van uithangbord naar social media ga je samen met docent Mariët Herlé en je medecursisten op zoek naar het wat en hoe van de communicatie van organisaties. Welke theorieën zijn er over massacommunicatie? Op welke manieren profileren organisaties zich in- en extern? Hoe communiceert de overheid? Wat is er veranderd in het formuleren van boodschappen (en wat niet!) sinds social media? Tijdens deze cursus is er veel ruimte voor discussie en eigen inbreng. Start: maandagmiddag 3 februari in Beeld en Geluid in de Zeestraat.

Filosofie zet je aan het denken

Boeddhistische filosofie

In februari start er weer een nieuw blok van de Wijsgerige Jaargang 2019-2020: Boeddhistische filosofie. Ook als je de Jaargang nog niet volgt, is het mogelijk om je in te schrijven voor deze 4-delige cursus. De eerste les van de cursus gaat over de oorsprong van het boeddhisme, in (het huidige) Nepal, waar Siddhartha Gautama, beter bekend als de Boeddha, werd geboren. Zijn leven en oorspronkelijke leer worden hierbij behandeld. In de latere lessen leer je hoe het boeddhisme verder vorm krijgt en zich ontwikkelt door andere tijden heen en in andere gebieden. De middagcursus is volgeboekt, maar er zijn nog plaatsen beschikbaar voor de woensdagavond.

Filosofische denkvaardigheden: zelf aan de slag met filosofie

In de Wijsgerige Jaargang leer je wát de grote filosofen uit de diverse Grote Wijsgerige Tradities dachten. In de 6-delige cursus Filosofische denkvaardigheden leer je hóe de grote filosofen dachten. Want zeg nou zelf: wat doen de grote filosofen nu eigenlijk? Wat is hun gereedschap? Is het mogelijk deze denkmiddelen toe te passen? Leren we dan ook beter te denken? Zo komen we tot de uitgangsvraag: Hoe kan ik juist en helder leren denken? Er is een dinsdagavond- en vrijdagochtendcursus en de lessen zijn om de week.

Vergroot je digitale (informatie)vaardigheden

Iedereen kan googelen. Althans, dat wordt vaak gedacht! Of ligt dat toch wat genuanceerder? Ben jij in control of laat je je zoekmachine bepalen wat je krijgt voorgeschoteld? Kom jij weleens uit je filter bubble? En herken jij nepnieuws en phishing e-mails? In deze 9-delige cursus ga je praktisch aan de slag met digitale vaardigheden, zoals mediawijsheid en informatievaardigheden. Informatievaardigheden zijn vaardigheden die je helpen om een informatiebehoefte te onderkennen en te formuleren, de juiste bronnen weten te selecteren, vaardigheden bij het zoeken naar informatie en vervolgens daaruit bruikbare en relevante informatie te selecteren, te beoordelen, te verwerken en te presenteren. Start: maandag 3 februari.

Voel je thuis in Den Haag

Op zondag 2 februari zijn we aanwezig op het grootste internationale communityfestival in Nederland: de Feel at Home in The Hague Fair. Tijdens dit festival laten talloze partijen expats kennismaken met hun diensten, om hen te helpen zich meteen thuis te voelen in Den Haag. Ook kunnen deelnemers verscheidene workshops volgen en zijn er podiumacts. De bezoekers worden dus goed vermaakt.

Wij staan ook met onze kraam op deze fair om de nieuwkomers te verwelkomen en te informeren over onze cursussen Nederlands voor anderstaligen, maar natuurlijk ook over alle andere cursussen waarin zij interesse hebben.

Ken je expats? Vertel hen dan over deze fair. Maar ook als je geen expat bent, ben je natuurlijk van harte welkom op deze fair en bij onze stand.

Feel at Home in The Hague vindt plaats op zondag 2 februari van 11:00 tot 17:00 uur in het Stadhuis aan het Spui. Toegang is gratis, maar je dient je wel van tevoren te registreren op de website van het evenement.

Zuidlarenstraat 57 (unit 57), 2545 VP Den Haag, (070) 328 03 41
www.volksuniversiteitdenhaag.nl

Afmelden? Stuur een reply op dit bericht.

Andere vragen of opmerkingen?
Mail naar info@volksuniversiteitdenhaag.nl.