Open in de browser

NIEUWSBRIEF Volksuniversiteit Den Haag

maart 2018 Maart roert zijn staart. De ene dag sta je op het ijs, de volgende dag zit je op het terras. Diezelfde afwisseling bieden wij ook de komende weken qua cursussen. Voor elk wat wils. Schrijf je blij met een (creatieve) schrijfcursus of ga op zoek naar rust en geluk. Meer een doener? Leer dan hoe je je eigen moestuin kunt beginnen...aan de keukentafel! Verder maak je kennis met docente Elise Bergshoeff. In het interview vertelt zij hoe mindfulness, creativiteit en healing haar eigen leven verrijkt hebben en wat dit ook voor jou kan betekenen. Verder nog aandacht voor enkele muziekcursussen, kunstlezingen en de nieuwe serie Opera in Omniversum.

Aandacht geven doet wonderen - interview met Elise Bergshoeff

Graag stellen we je voor aan Elise Bergshoeff, docente Mindfulness en Chakra's. In dit interview vertelt zij over de helende kracht van meditatie en over de bijzondere functie van creativiteit. Wat heeft dit alles betekend voor haarzelf? En wat kan dit betekenen voor jou?

Lees hier het interview →

Nederlands voor anderstaligen

In de laatste ronde taalcursussen van dit seizoen gaan er in april nog diverse cursussen Nederlands voor anderstaligen van start. Zowel voor absolute beginners als voor gevorderden en vergevorderden. Schrijf je hier op tijd voor in. Als je niet weet op welk niveau je kunt starten, maak dan via het secretariaat een afspraak voor een intake-geprek.

Klik hier om naar de cursussen Nederlands te gaan.

Op zoek naar geluk in het hier en nu

Kun je wel wat rust in je hoofd gebruiken? Wil je meer genieten van de kleine dingen in je leven? Krachtig in het leven staan? Lees dan verder voor een aantal leuke en zinvolle cursussen:

Flow-in-life

In de 5-delige Flow-in-life training leer je weer om te leven vanuit je hart, om weer écht jezelf te zijn en je niet te laten opslokken door de maalstroom van het leven. Je voelt je weer krachtig en krijgt de regie over je leven terug. De cursus start op woensdag 4 april.

Mindfulness

Leer beter om te gaan met stress en geef je volle hoofd eens de ruimte door Mindfulness te leren. Deze aandachtstraining werkt bewezen goed tegen stress, angst, voortdurend oordelen of gewoon een vol (pieker)hoofd. Je wordt je weer gewaar van het hier en nu en stapt daarmee uit de ratrace die het leven soms is. De 10-delige cursus start op dinsdag 3 april en wordt gegeven door Elise Bergshoeff (zie het interview hierboven).

Chakra's

In het lichaam zijn er zeven hoofdchakra’s, een soort energiecentra. Elk chakra staat voor een bepaald ontwikkelingsgebied. Leer meer over jouw thema’s en aandachtspunten hierbinnen door de cursus Chakra's te volgen. Je kunt met je aandachtspunten aan de slag en voelt je prettiger en krachtiger in het leven staan. In deze cursus combineer je informatie, creativiteit en meditatie in de vorm van zeven chakra-thema's. De 8-delige cursus start op woensdag 11 april en wordt gegeven door Elise Bergshoeff (zie het interview hierboven).

Mandala tekenen en Sumi-e (Japans schilderen)

Kom je liever op een creatieve manier tot bezinning? Leer dan Mandala tekenen. Door de herhaling binnen het tekenen van deze vaak geometrische vormen raak je in een toestand van flow, en ervaar je niks anders dan het hier en nu. Je komt hiermee even los van al je drukke gedachten. Je tekent vanuit intuïtie, dus ervaring is niet nodig. De 6-delige cursus start op dinsdag 3 april.

En terug van weggeweest is de cursus Japans schilderen. Tijdens deze cursus maak je kennis met de materialen en leer je eenvoudige composities samenstellen op Japanse wijze. De 6-delige cursus vindt plaats in onze locatie Zandvliet vanaf donderdag 5 april.

Creatief met pen

Heb je zin om eens (creatief) aan de slag te gaan met de pen? In april starten er weer diverse schrijfcursussen:

Columns

In kranten, in tijdschriften, overal kom je ze tegen: columns. De een serieuzer dan de ander. De onderwerpen lopen uiteen van politiek tot het avondeten. Wil jij zelf een Column leren schrijven? Vanaf woensdag 11 april start onze 4-delige cursus Columns schrijven. In de cursus ga je diverse columns lezen, maar vooral veel zelf aan de slag met schrijven. Door oefeningen leer je hoe een column opgebouwd is, leer je inspiratie op te doen voor een onderwerp en ontwikkel je je eigen stijl.

Haiku's

Maak je nu de kunst van het Haiku's schrijven eigen in slechts 1 dag. Haiku’s zijn korte gedichtjes over de natuur: op het oog lijken ze eenvoudig, maar ondertussen bevatten ze veel wijsheid en diepte. In deze workshop leer je over de achtergrond van de haiku en de opbouw ervan. Stap voor stap ga je vervolgens zelf aan de slag met het schrijven ervan. Aan het eind van de workshop heb jij een serie haiku’s geschreven én heb jij hier je eigen levenslessen uitgehaald. Schrijfervaring is niet nodig. De workshop vindt plaats op zaterdag 7 april.

Zakelijk schrijven

Ben je op zoek naar een cursus die jou helpt om betere teksten te schrijven op je werk? Op maandag 9 april start de 10-delige cursus Zakelijke schrijfvaardigheid waarin je leert hoe je een goede zakelijke tekst of brief schrijft. Diverse zakelijke tekstsoorten worden behandeld. Aan bod komen onder meer tekstopbouw, (zakelijke) conventies van tekstgenres, toonzetting, inhoud en efficiëntie tijdens het schrijfproces.

Groen eten

Moestuinieren aan de keukentafel

Leer je eigen voedsel te verbouwen in de stad. Ook voor als je geen tuin hebt! Een balkon of vensterbank voldoet namelijk ook. Moestuinieren aan de keukentafel is een inspirerende cursus in een zelfvoorzienend, groen en circulair huishouden voor beginners, volgens de permacultuur. Deze 10-delige praktische cursus start op dinsdag 3 april.

Geluk in je voorraadkast

In de cursus Geluk in je voorraadkast leer je alles over het plezier van voedsel gezond bewaren: zo weet je precies wat erin zit, kun je het verwerken voor een later moment en is er geen verspilling. Je bespaart geld en energie, en bouwt een heerlijk en makkelijk voorraadje kant-en-klaar op. Je leert o.a. wekken, inmaken, drogen en fermenteren. De 10-delige cursus start op dinsdag 3 april.

Laat je stem horen

Heb je zin in een muzikale uitdaging? Laat dan nu je eigen stem horen, vocaal of op papier:

Songwriting

In de 8-delige cursus Songwriting leer je stapsgewijs mooie en inspirerende songteksten te schrijven volgens jouw eigen stijl. Je analyseert waar een goede songtekst aan voldoet en leert verschillende schrijftechnieken toe te passen. De cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderden (vanaf 18 jaar). De cursus start op maandag 16 april.

Zang

Leer je graag zelf zingen? Geef je dan op voor onze 8-delige cursus Zang - stemexpressie - performance die start op maandag 16 april. Je leert het beste uit je stem te halen, een groot bereik te creëren en vol zelfvertrouwen voor een groep te staan.

Opera in Omniversum

Binnenkort geniet je bij onze samenwerkingspartner Omniversum van de mooiste opera’s uit Londen. De dramatiek, de passie, de emoties, je ervaart ze levensecht bij de topproducties van de wereldberoemde Londense Royal Opera. Omniversum vertoont de komende maanden registraties van vier van hun mooiste opera’s. Na Die Zauberflöte op 29 maart volgen Macbeth (26 april), Carmen (24 mei) en Rigoletto (21 juni). Bij de vertoningen is niet de hele koepel gevuld, je ziet de opera’s op honderdveertig vierkante meter en kijkt de zangers daarbij recht in het gezicht. Een meeslepende ervaring.

Kaarten kun je hier bestellen..

Kunstlezingen

Van Gogh in Japan

Wat was de invloed van Japanse kunst op het werk van Vincent van Gogh? In de grote voorjaarstentoonstelling van het Van Gogh Museum is te zien hoe de beroemde Nederlandse kunstenaar Japanse prenten gebruikte om zijn eigen werk een nieuwe richting te geven. In de lezing Van Gogh en Japan van Hoo-Man Chan op donderdag 5 april ontdek je op welke verschillende manieren het Japanse voorbeeld Van Goghs eigen kunst beïnvloedde.

De transformatie van Parijs

In de lezingenserie De transformatie van Parijs en de geschilderde stadsgezichten analyseren we o.l.v. Johan Holtrop de transformatie van Parijs tegen de achtergrond van de historische ontwikkelingen, de bouwpolitiek en de ontwikkelingen in de architectuur. We bestuderen een aantal nieuwe wijken die onder Haussmann zijn gerealiseerd, zoals het quartier de l’Opéra, het Europa-district en het nieuwe Louvre. De 4-delige serie start op dinsdag 3 april.

Paasweekend

Ons secretariaat is gesloten van vrijdag 30 maart t/m maandag 2 april. Wij wensen iedereen een mooi paasweekend!

Van Alkemadelaan 1, 2597 AA Den Haag, (070) 328 03 41
www.volksuniversiteitdenhaag.nl

Afmelden? Stuur een reply op dit bericht.

Andere vragen of opmerkingen?
Mail naar info@volksuniversiteitdenhaag.nl.