Open in de browser

NIEUWSBRIEF Volksuniversiteit Den Haag

maart 2021 De lockdown duurt voort en is inmiddels verlengd tot eind maart. Maar er is licht aan het eind van de tunnel. Voor de zomer kan een groot deel van de Nederlanders de eerste prik halen en hopelijk kunnen we vanaf september alle cursussen weer op locatie voortzetten. Want samen leren met anderen onder leiding van een docent, dat is toch wat we allemaal het liefst willen. Tot die tijd houden we ons bezig met het beste alternatief: online lessen. Tussen september en februari hebben de volksuniversiteiten samen ruim 18.000 lessen via Zoom verzorgd. Wie had dat een jaar geleden kunnen denken? In deze nieuwsbrief zie je welke online cursussen er de komende weken staan ingepland. En we attenderen je graag op een interessante vacature. Wij zoeken namelijk een nieuwe directeur.

Sociaal als het kan, digitaal als het moet

Ook in deze lastige tijd, of misschien wel juist nu, willen wij jou de kans bieden om te blijven leren. We proberen zoveel mogelijk cursussen online door te laten gaan. Vanuit je eigen veilige woonkamer, in je luie stoel, met je favoriete drankje naast je, kun je dan toch blijven leren, live en persoonlijk in contact met de docent en de andere deelnemers. Workshops en cursussen die echt niet online plaats kunnen vinden, worden uitgesteld tot een later moment.

Houd onze website in de gaten voor het meest actuele nieuws. Als je je al hebt ingeschreven voor een cursus, dan houden we je natuurlijk per e-mail op de hoogte van de ontwikkelingen.

Filosoferen bij de Volksuniversiteit

Boeddhistische filosofie

Op dinsdagavond 30 maart start er weer een nieuw blok van de Wijsgerige jaargang 2020-2021: Boeddhistische filosofie. Ook als je de jaargang nog niet volgt, is het mogelijk om je in te schrijven voor deze 4-delige online cursus. De eerste les van de cursus gaat over de oorsprong van het boeddhisme, in (het huidige) Nepal, waar Siddhartha Gautama, beter bekend als de Boeddha, werd geboren. Zijn leven en oorspronkelijke leer worden hierbij behandeld. In de latere lessen leer je hoe het boeddhisme verder vorm krijgt en zich ontwikkelt door andere tijden heen en in andere gebieden.

Inleiding tot het wijsgerige leven: levenskunst

Plato vroeg het zich al af: hoe kun je zorg dragen voor je eigen welzijn? Ook na hem zochten de oude Grieken en Romeinen naar manieren om op de juiste wijze met emoties en cognities om te kunnen gaan. Hier liggen de wortels van de psychotherapie: de zorg voor de ziel. Hoe kun je leren omgaan met jezelf en met de wereld? Dat valt niet mee. Maar er is, binnen de filosofie, veel over nagedacht, daar ook filosofen door het leven worden beproefd. Er zijn vragen gesteld en antwoorden gegeven die ook nu nog (en wellicht juist nu) betekenisvol zijn. Want filosofie was oorspronkelijk levenskunst: het verwerven van wijsheid om goed te leven. Filosofie ging over geluk en lijden, ziekte en gezondheid, en het vinden van de juiste balans. Deze inleiding richt zich op de oude Grieken en Romeinen. De 4-delige cursus Inleiding tot het wijsgerige leven start online op woensdag 31 maart.

Workshop Schrijven met je zintuigen

Wil je eens uit de ratrace stappen van het leven? Of misschien heb je in deze coronatijd juist bijna niks te doen, voel je je uit je doen, ben je ontevreden, gefrustreerd, weet je even niet zo goed wat je met jezelf en je leven aanmoet...? In deze workshop maak je op een laagdrempelige manier kennis met technieken als onder meer mindfulness. Door middel van oefeningen in het hier en nu, waarbij je je zintuigen inzet, sta je even stil bij jouzelf en je omgeving. Door over je observaties te schrijven krijg je meer verdieping in je ervaring en kom je tot persoonlijke inzichten.

De online workshop vindt plaats op zaterdagmiddag 20 maart. Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

Feng shui interieurdesign

Wist jij dat de inrichting van je huis op meer zaken van invloed is dan alleen op de sfeer? Volgens de leer van de feng shui bepaalt je woon- (en/of werk-)omgeving hoe het je verder in het leven vergaat. Door een juiste inrichting te kiezen, waarin de levensenergie vrijelijk kan stromen, breng je meer harmonie en positiviteit in je verschillende levensgebieden. In deze 6-delige cursus ontwikkel je kennis en begrip van het principe en de concepten van feng shui en leer je deze op een praktische manier toe te passen in je eigen huis. De cursus Feng shui start online op maandag 22 maart.

Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

Vacature: directeur (m/v)

Na een kleine zestien jaar aan het roer van de Volksuniversiteit Den Haag te hebben gestaan, zal onze directeur Mark Vermin komende zomer afscheid nemen en van zijn welverdiende pensioen gaan genieten. Wij zijn daarom op zoek naar een nieuwe directeur. Voor meer informatie over de vacature, de werkzaamheden en functie-eisen kun je hier op de website kijken en je kunt hier een pdf van de profielschets downloaden. Je kunt je sollicitatie nog opsturen tot 26 maart.

Wij werken thuis

In verband met de lockdown is ons secretariaat gesloten voor het publiek. Wij werken zo veel mogelijk thuis en zijn alleen per e-mail bereikbaar: info@volksuniversiteitdenhaag.nl.

Zuidlarenstraat 57 (unit 57), 2545 VP Den Haag, (070) 328 03 41
www.volksuniversiteitdenhaag.nl

Afmelden? Stuur een reply op dit bericht.

Andere vragen of opmerkingen?
Mail naar info@volksuniversiteitdenhaag.nl.