Open in de browser

NIEUWSBRIEF Volksuniversiteit Den Haag

mei 2019 Het is voorjaar en ook wij zitten in de bloei van ons cursusseizoen. In juni, de laatste maand van dit seizoen, starten er nog diverse interessante cursussen voor jou om je lente-energie in kwijt te kunnen. Wat dacht je ervan om eindelijk eens die belemmerende patronen in jezelf aan te pakken met een Familieopstelling, of je te verdiepen in de Wereldfilosofie? Hoor de levenswijsheid achter de Haiku en leer zelf deze gedichten te schrijven. Maar ook als je een kunstliefhebber bent of meer wilt weten over Big data, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Ten slotte kun je je alvast verheugen op het nieuwe cursusseizoen.

Nieuwe cursusgids komt eraan

Wat voor interessante cursussen kun je komend seizoen allemaal bij ons volgen? Nog even en je weet het. Half juni verschijnt onze gids met het programma voor 2019-2020. Je kunt de gids gratis ophalen bij ons op kantoor, bij de bibliotheken en stadsdeelkantoren of bij één van de vele cafés en openbare instellingen waar de gidsen verspreid worden. Natuurlijk kun je tegen die tijd het nieuwe programma ook vinden op onze website. Je kunt je dan meteen inschrijven voor de cursus(sen) naar keuze, zodat je zeker bent van een plek. In de volgende nieuwsbrief lees je hier meer over.

Wat kunnen we leren van de wereldfilosofie?

In onze multiculturele wereld die soms wel wat weg heeft van een dorp (the global village) is het van groot belang kennis te nemen van de verschillende manieren van denken. Dit vormt onze Software of the Mind.

Hoe verhouden deze verschillende manieren van denken zich tot elkaar? We overzien de wereldfilosofie door terug te blikken naar onze reis door de westerse, islamitische, Chinese, Indiase, boeddhistische en Afrikaanse filosofie. Wat heeft dit ons gebracht?

Deze cursus is met name geschikt voor (ex-)Wijsgerige Jaargangers om terug te kijken en hun overzicht op te frissen. Hij is ook een aanrader voor wie erover denkt de Wijsgerige Jaargang 2019-2020 te gaan volgen en voor eenieder die een idee wil krijgen van wat ‘Wereldfilosofie’ zou kunnen inhouden. De cursus start zowel op dinsdagavond (4 juni) als op donderdagmiddag (6 juni).

Voor meer info en inschrijving, klik hier.

Doorbreek je patronen met een Familieopstelling

Soms loop je aan tegen bepaalde gevoelens of patronen in je leven waarbij het je maar niet lukt om ze te verklaren en ze op een praktische manier aan te pakken. Iedereen is onderdeel van diverse systemen - netwerken van mensen - waarvan je familie het eerste systeem is waar je onderdeel van uitmaakt. Soms is er een (onbewuste) onderliggende disbalans in je systeem, waardoor jij problemen krijgt of dingen lastig vindt. Een (familie)opstelling is een methode om deze onderliggende patronen zichtbaar te maken. Je krijgt begrip in je situatie en leert je daardoor vrijer door het leven te bewegen. In de 4-delige cursus Familieopstellingen ga je diverse oefeningen hiermee doen. De cursus start op woensdag 12 juni.

Hockney, Freud & Close: schilderlevens

De tentoonstelling Hockney - Van Gogh: the Joy of Nature loopt nog enkele weken in het Van Gogh Museum, maar is volledig volgeboekt. Er zijn nog wel plaatsen beschikbaar voor onze lezingenserie De schilderlevens van schilders David Hockney, Lucian Freud en Chuck Close. Drie schilders die bewust tegen de wind in kozen voor de figuratie, maar elk vanuit heel andere motieven. Hoe bewogen zij zich door de ontwikkelingen in de kunst, tijdens hun bewogen schilderslevens? Je hoort het tijdens deze 3-delige serie, die start op dinsdag 11 juni.

Haiku's schrijven

Zomaar een haiku

die vind je niet op de straat

die leer je schrijven

Haiku's zijn korte gedichtjes over de natuur, die niet alleen mooi zijn, maar die ook veel wijsheid kunnen bevatten. In deze workshop leer jij de geschiedenis en filosofie achter deze van oorsprong Japanse kunstvorm kennen, ga je zelf aan de slag met oefeningen en schrijf jij uiteindelijk je eigen haiku(’s). Aan het eind van de workshop gebruiken we deze als spiegel om iets over jezelf te leren. De workshop vindt plaats op zaterdag 8 juni in Zuid57.

Voor meer informatie en inschrijving klik hier.

Big data, big business

Data is het nieuwe goud. In onze introductiecursus Big data passeren allerlei thema’s de revue die direct of indirect met het containerbegrip ‘Big data’ te maken hebben. Wat is ‘machine learning’ en wat is een ‘neuraal netwerk’? En waarin onderscheiden deze technieken zich van traditionele softwareprogramma’s? Hoe kun je grote hoeveelheden gegevens doorzoekbaar maken en omzetten in kennis die (meer)waarde verschaft? In deze 3-delige serie gaan we in op deze vragen en op het belang van (big) data voor de maatschappij en voor het bedrijfsleven in het algemeen. De cursus start op maandag 19 juni.

Voor meer informatie en inschrijving klik hier.

Feestdagen

In verband met Hemelvaart en Pinksteren is de administratie gesloten op donderdag 30 mei, vrijdag 31 mei en maandag 10 juni.

Zuidlarenstraat 57 (unit 57), 2545 VP Den Haag, (070) 328 03 41
www.volksuniversiteitdenhaag.nl

Afmelden? Stuur een reply op dit bericht.

Andere vragen of opmerkingen?
Mail naar info@volksuniversiteitdenhaag.nl