Open in de browser

NIEUWSBRIEF Volksuniversiteit Den Haag

oktober 2018 Het najaar is de perfecte tijd om eens een leuke cursus te gaan volgen. Gelukkig is het volgende week herfstvakantie zodat je rustig een keuze kunt maken uit de activiteiten die voor november staan ingepland. Verdiep je bijvoorbeeld eens in 'Den Haag en de Wapenstilstand van 1918' en bekijk vooral even de trailer. Lees meteen het interview dat we hadden met de lector: Gerard Strijards. Kom naar de boeiende introductieserie 'Wetenschap voor iedereen', of verdiep je in één aspect ervan in de cursus 'Sterrenkunde'. De lezing plus film in Omniversum gaat dit najaar over 'America's Music' en de film wordt geïntroduceerd door niemand minder dan Willem Post. Ben je juist toe aan persoonlijke ontwikkeling en het doorbreken van belemmerende patronen in je leven? Dan zit je helemaal goed bij de cursus 'Familieopstellingen'. Voor je werk kun je effectief leren 'Netwerken'. Filosoferen met live muziek, dat kan in de lezingenserie over 'Schönberg en Adorno'. Liever creatiever? Ook 'Keramiek' maken kan deze herfst bij ons. Natuurlijk starten er in november ook weer diverse taalcursussen. En mocht je al begonnen zijn aan een cursus Arabisch, dan is de serie 'Arabische zeden en gewoonten' een mooie aanvulling. Lees snel verder.

Taal leren?

Na de herfstvakantie beginnen er weer nieuwe cursussen voor beginners en gevorderden in diverse talen.

Op het programma staan o.a. Arabisch, Engels (ook Business English, Cambridge English, IELTS exam training en English for non-Dutch), Frans, Italiaans, Japans, Nederlands, Roemeens, Spaans en Tsjechisch.

Ga hier naar de talenpagina.

Doceren houdt je zelf bij de les - interview Gerard Strijards

Regelmatig voegen zich nieuwe docenten en lectors bij Volksuniversiteit Den Haag, met nieuwe interessante cursussen of lezingen. Maak in een interview nader kennis met lector en jurist Gerard Strijards die in september al onze seizoensopeningslezing over de Brexit verzorgde. Ontdek welke fascinatie hij heeft voor zowel internationaal recht als voor historie. Hij vertelt je meer over zijn lezingenserie Den Haag en de wapenstilstand van 1918 en sluit af met een wijze les.

Klik hier om naar het interview te gaan.

Den Haag en de wapenstilstand van 1918

In november is het precies 100 jaar geleden dat het verdrag van Versailles werd gesloten en er een eind kwam aan de eerste wereldoorlog. Vanaf 5 november vindt de 12-delige lezingenserie Den Haag en de wapenstilstand van 1918 plaats. Hoe kwam dit verdrag tot stand? Welke personen speelden daarbij een rol? En welke invloed had deze wapenstilstand op Nederland? Er zit meer achter dan je denkt... Klik op de foto om de trailer van deze serie te bekijken.

Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

Lezing plus film in Universum - America's Music

Op donderdag 1 november presenteert Omniversum in samenwerking met de Volksuniversiteit Den Haag een interessante en muzikale avond rondom het thema Amerika. Tijdens deze avond zal Amerika-deskundige drs. Willem Post een lezing geven voorafgaand aan de film America's Music. In deze nieuwe grootbeeldfilm volgt singer-songwriter Aloe Blacc, bekend van zijn hits Hello World en Wake me up, de voetsporen van Louis Armstrong in een muzikale roadtrip langs Amerikaanse steden.

Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

Lezingenserie - Wetenschap voor iedereen

Is het heelal oneindig en heeft het altijd bestaan? Is er meer dan de materie waar wij, de Aarde en de sterren van gemaakt zijn? En is er alleen op Aarde leven? Geldt het ‘survival of the fittest’ eigenlijk nog wel? Is in de nabije toekomst eeuwig leven mogelijk? Wat zijn de gevolgen van het ontstaan van genetische gemodificeerde organismen? Zullen robots het werk van ons overnemen en gaat kunstmatige intelligentie dan ook het denkwerk voor ons doen? Deze en nog veel meer vragen gaan de revue passeren in de 12-delige lezingenserie Wetenschap voor iedereen. We bezien het verleden, heden en toekomst van de wetenschap, evolutie, genetica, geneeskunde en astronomie.

Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

Sterrenkunde

Astronomen staan in vuur en vlam. Na de vondst van zeven 'aarde-achtige' planeten bij de dwergster Trappist-1 is de kans op een tweede aarde enorm toegenomen. Een doorbraak in de jacht op planeten met buitenaards leven, aldus Nature. De hoogste tijd om een Basiscursus Sterrenkunde te volgen. Wil je meer weten over de sterren, de maan, het heelal, en hoe wij onderdeel van de kosmos uitmaken? Geef je dan nu op en de hemel zal ‘s nachts nooit meer hetzelfde voor je zijn.

Klik hier voor meer informatie en inschrijving

Familieopstellingen: ontdek en doorbreek belemmerende patronen

Soms loop je aan tegen patronen in je leven of bepaalde gevoelens waarbij het je maar niet lukt om ze te verklaren en ze op een praktische manier aan te pakken. Dit komt doordat er een onderliggende disbalans is, waar je je niet van bewust bent. Iedereen is onderdeel van diverse systemen, netwerken van mensen. Je familie is hiervan de belangrijkste. Een familieopstelling is een krachtige methode om allerlei patronen zichtbaar te maken en mogelijk te herstellen. Op maandag 5 november start de 4-delige cursus Familieopstellingen.

Er zijn meer cursussen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling die in november staan ingepland, waaronder Creatief denken, Intuïtief schrijven en Mindfulness.

Bekijk hier alle cursussen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Netwerken - net werken?

Krijg jij koude rillingen over je rug van de term ‘netwerken‘? Of vermijd je vakkundig bijeenkomsten waar je wordt geacht dit te doen? Schrijf je dan júist in voor onze cursus. Hierin leer je in 3 lessen hoe netwerken wél leuk en effectief kan zijn. En dat het eigenlijk makkelijker en minder formeel is dan je denkt. In deze training leer je hoe je een professioneel netwerk opbouwt, inzet en uitbreidt. En hoe je hiermee een boost aan je carrière kan geven!

Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

Muziek en filosofie: Schönberg en Adorno

Een ontmoeting tussen filosofie en muziek is een unicum. Toch waagde twintigste eeuwse denker Adorno zich hieraan. Hij legde zich vooral toe op de muziek van controversieel componist Arnold Schönberg. Maar wat was Adorno’s visie hierop? Dat hoor je in een interessante 6-delige lezingenserie die start op maandag 5 november. In deze serie slaan musicus Annelies Dieudonné en filosoof Wijnand Noot de handen ineen voor een unieke samenwerking waarin live muziek en esthetische en wijsgerige reflectie gelijk op gaan. Tijdens de lezingen is er afwisseling tussen live (en soms opgenomen) muziek, theorie en gezamenlijke reflectie hierop.

Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

De kunst van keramiek

Maak een prachtige vaas of schaal gewoon zelf tijdens onze cursus Keramiek. Vanaf dinsdag 6 november leer je in 15 lessen de basis van het opbouwen van een voorwerp uit klei. Je leert over verschillende vormen en (decoratie)technieken. Tevens komt het proces van glazuren aan bod. Ook als je al ervaring hebt valt er nog genoeg te leren in deze cursus: De docente zal je begeleiden om steeds verder te komen in je maakproces.

Klik hier voor meer informatie en inschrijving​.

Arabische zeden en gewoonten

Kom jij weleens in aanraking met de Arabische wereld en haar cultuur? Bijvoorbeeld door je werk, je buren, of het nieuws? In onze 4-delige cursus leren we je over de verschillen en mogelijke overeenkomsten tussen de cultuur van het Midden-Oosten en die van de westerse wereld. Als je op welke wijze dan ook geïnteresseerd bent in de Arabische wereld, schrijf je dan nu in. De cursus start op zaterdag 3 november.

Klik hier voor meer informatie en inschrijving​.

Herfstvakantie

Ons secretariaat is gesloten van maandag 22 t/m vrijdag 26 oktober. Fijne vakantie!

Zuidlarenstraat 57 (unit 57), 2545 VP Den Haag, (070) 328 03 41
www.volksuniversiteitdenhaag.nl

Afmelden? Stuur een reply op dit bericht.

Andere vragen of opmerkingen?
Mail naar info@volksuniversiteitdenhaag.nl.