Open in de browser

NIEUWSBRIEF Volksuniversiteit Den Haag

oktober 2019 Het najaar is de perfecte tijd om eens een leuke cursus te gaan volgen. Gelukkig is het volgende week herfstvakantie, zodat je rustig een keuze kunt maken uit de enorme hoeveelheid activiteiten die voor november staan ingepland: veel nieuwe taalcursussen, maar ook cursussen op het gebied van geschiedenis, een lezing plus film in Omniversum, persoonlijke ontwikkeling, kunst en cultuur, filosofie, schrijven, muziek en 'groen'. Lees snel verder.

"Een tweede taal spreken is als het hebben van een tweede ziel"

Dat schijnt Karel de Grote al gezegd te hebben. Of je het nu nodig hebt voor je werk, vakantie, als breinfitness, om je buurman te verstaan of inderdaad een tweede ziel te onderhouden, dat maakt niet uit. Een nieuwe taal leren is altijd een goed idee! Van Arabisch tot Zweeds (en heel veel ertussenin). Na de herfstvakantie beginnen er weer nieuwe cursussen voor beginners in diverse talen.

Op het programma staan o.a. Arabisch, Deens, Engels (ook conversatie), Frans (ook conversatie), Hindi, Italiaans, Japans, Mongools, Nederlands, Roemeens, Russisch, Servisch, Spaans en Zweeds.

Ga hier naar de talenpagina.

"De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst"

Aldus Godfried Bomans. Dit seizoen kun je in verschillende lezingenseries kennismaken met diverse aspecten van de Nederlandse geschiedenis:

- De vrede van Versailles 1919

- Opvang en repatriëring na WO2

- Nederlandse dekolonisatie 1945-1963

- Van Zuiderzee tot Deltaplan

- Den Haag - juridische hoofdstad

De series worden verzorgd door lector en jurist Gerard Strijards. Ontdek welke fascinatie hij heeft voor zowel internationaal recht als voor historie door hier het interview te lezen dat wij eerder met hem hadden.

Lezing plus film in Omniversum - Apollo 11: First Steps

Vijftig jaar geleden zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan. Wie kent zijn legendarische woorden niet: “That’s one small step for a man, a giant leap for mankind.” De film Apollo 11 van regisseur Todd Douglas Miller laat je die eerste bemande maanreis, een van de grootste menselijke prestaties uit de geschiedenis, opnieuw beleven. Op donderdagavond 7 november zal Ernst Molenaar de film inleiden met een boeiende lezing.

Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

Tijd voor rust en verdieping

Wil je de winter met een ontspannen lichaam en geest ingaan? Of heb je behoefte aan wat meer bezinning en spiritualiteit? In oktober start de 10-delige cursus Mindfulness. Deze aandachtstraining is bewezen effectief bij stress, depressie en angst.

Wil je meer uiting gaan geven aan jezelf en diverse levensthema’s aanpakken? Word je dan in de 8-delige cursus Chakra's meer bewust van de energiecentra in je lichaam, die elk staan voor een bepaald levensgebied. Met behulp van meditatie en creativiteit leer je hiermee te werken en zo het beste uit jezelf te halen.

Ook als je wilt werken aan je zelfvertrouwen en je gedrag en je leven meer sturing wilt geven, ben je bij ons aan het juiste adres. Bijvoorbeeld in de cursus Ontdek je onbewuste drijfveren, maar ook in de nieuwe serie Bouwen aan zelfvertrouwen. Je kunt je aanmelden voor de hele serie van 5 maandagavonden (met korting), maar het is ook mogelijk om voor de losse onderdelen in te schrijven: Ken je kwaliteiten, Positief denken, Mijn grenzen stellen, Assertief communiceren en Bewust keuzes maken.

Iedereen is onderdeel van diverse systemen, netwerken van mensen. Je familie is hiervan de belangrijkste. Een familieopstelling is een krachtige methode om allerlei patronen zichtbaar te maken en mogelijk te herstellen. Op woensdag 6 november start de 4-delige cursus Familieopstellingen.

Kunst verdiept je leven

We hebben veel kunst en cultuur voor je in het najaar. Je kunt een aantal losse lezingen bijwonen die aansluiten bij een tentoonstelling, maar ook enkele series volgen, o.a. overdag in de Centrale Bibliotheek.

Han van Meegeren, een meestervervalser

Han van Meegeren wordt wel ‘s werelds meest bekende schilderijenvervalser genoemd. Dit komt niet alleen door de ingenieuze technieken die hij bij zijn vervalsingen toepaste, maar ook door het geruchtmakende strafproces dat eind 1947 tegen hem werd gevoerd. Zijn vervalsingen waren geen kopieën van bestaande schilderijen. Hij maakte kunstwerken in de stijl van 17e-eeuwse meesters, als Johannes Vermeer en Frans Hals, maar zette wel hun signaturen eronder. Van Meegeren was een bekwaam en goed verdienende schilder onder eigen naam. Waarom kwam hij er dan toe om zich op het pad der vervalsingen te begeven? Waarom kon hij zo lang zijn gang gaan en hoe liep hij ten slotte tegen de lamp? Deze vragen worden beantwoord in een serie van drie lezingen op vrijdagmiddag in de Centrale Bibliotheek. Deze worden gegeven door Alexander Heldring, wiens vader in 1947 de advocaat van Van Meegeren was. Aanvang: 22 november, 14.00 uur. Voor meer info en inschrijving: klik hier.

Impressionistische schilderkunst

In een serie van drie lezingen, gegeven door kunstkenner & cultuurhistoricus Hoo-Man Chan, worden werken besproken van Monet, Renoir, Sisley en Pissarro, de coryfeeën van het impressionisme. Daarnaast komen ook prachtige werken van minder bekende impressionisten voorbij zoals Guillaumin en Guilloux, aangezien zij topkwaliteit tevoorschijn schilderden. Belangrijke voorlopers van het impressionisme zoals Boudin en Jongkind passeren eveneens de revue, net als post-impressionistische kunstenaars als Signac en Nibbrig. Deze serie vindt plaats op dinsdagmorgen in de Centrale Bibliotheek. Aanvang 26 november, 10.15 uur. Voor meer info en inschrijving: klik hier.

Alma-Tadema en schilders uit de laat-Victoriaanse tijd

De tot Engelsman genaturaliseerde Fries Lawrence Alma-Tadema was een van de meest succesvolle schilders rond 1900. In de Victoriaanse tijd had de belangstelling voor de antieke Oudheid een hoogtepunt bereikt en Alma-Tadema schilderde die Oudheid voor zijn publiek als alledaagse omgeving, met een bijna fotografisch realisme. Ook in Parijs waren de historische fijnschilders, zoals de oriëntalist Jean-Léon Gérôme, de best betaalde schilders van die tijd. In deze serie van vier lezingen bespreekt historicus Johan Holtrop naast Alma-Tadema een aantal andere Engelse schilders, zoals John William Waterhouse, met zijn mysterieuze vrouwen, de classicist Frederic Leighton en de Amerikaan John Singer Sargent, dé portrettist van de internationale high society. Start: woensdag 6 november, 19.30 uur. Voor meer info en inschrijving: klik hier.

Monet - Tuinen van verbeelding in het Kunstmuseum

In deze grote najaarstentoonstelling brengt het tot Kunstmuseum omgedoopte Gemeentemuseum maar liefst veertig internationale topstukken bijeen van Claude Monet, de meest geliefde Impressionistische schilder uit de 19de eeuw. Op donderdagavond 7 november verzorgt Hoo Man Chan een inleidende lezing bij Monets tuinen. Voor meer info en inschrijving: klik hier.

Jonge Rembrandt - Rising Star in De Lakenhal

Voor het eerst wordt een internationale overzichtsexpositie exclusief gewijd aan Rembrandts vroegste werk. Met deze expositie viert Museum De Lakenhal in Leiden de heropening na een jarenlange verbouwing. Ook voor deze expositie verzorgt Hoo Man Chan een inleidende lezing, die plaatsvindt op donderdagavond 21 november. Voor meer info en inschrijving: klik hier.

Filosofie zet je aan het denken

Het najaar, met de vallende herfstblaadjes, is bij uitstek een periode voor mijmering en een goede filosofeersessie. Onze filosofiecursussen helpen je hierbij op weg.

Wil je iets meer weten over een van de bekendste filosofen: Artistoteles? Dan hebben we hier een aparte cursus voor: Aristoteles - de filosoof. Wat waren zijn denkbeelden (die we nog steeds hanteren)? En hoe zijn die ontstaan? Deze 6-delige cursus start op maandag 4 november.

De Wijsgerige Jaargang 2019-2020 gaat verder met de tweede module: Islamitische filosofie. Hierin krijg je een overzicht van wat de Islamitische filosofie inhoudt. Ook krijg je een verrassende inkijk in de achtergrond van deze rijke wijsgerige traditie, die veel kennis geeft over wat de Islam gevormd heeft. De modules van de Wijsgerige Jaargang zijn ook los te volgen. Je hebt de keus tussen woensdagavond en donderdagmiddag.

Zingen is leuk!

De proeflessen hebben inmiddels plaatsgevonden, maar je kunt je nog inschrijven voor twee verschillende zangcursussen voor volwassenen. Ze gaan beide op maandagavond 4 november van start:

Zang - stemexpressie - performance en Ontdek je zangtalenten.

Den Haag schrijft

Schrijven kun je leren. Het enige wat je nodig hebt is pen, papier en een beetje ondersteuning. Bij ons kun je altijd kiezen uit een ruim aanbod van verschillende soorten schrijfcursussen. Zo kun je in november aan de slag in de 6-delige cursus Creatief schrijven, de 3-delige cursus Intuïtief schrijven en een workshop van 1 zaterdag: Schatgraven in je achtertuin.

Ten slotte kun je op zondagmiddag 15 december deelnemen aan de workshop Schrijvend het jaar uit... en het nieuwe jaar in.

Groen kun je (zelf) doen!

Moestuinieren aan de keukentafel

Leer je eigen voedsel te verbouwen in de stad. Ook als je geen tuin hebt! Een balkon of vensterbank voldoet namelijk ook. Moestuinieren aan de keukentafel is een inspirerende cursus in een zelfvoorzienend, groen en circulair huishouden voor beginners, volgens de permacultuur. Deze 5-delige praktische cursus start op donderdag 14 november en is goed te combineren met de cursus hieronder.

Geluk in je voorraadkast

In de cursus Geluk in je voorraadkast leer je alles over het plezier van voedsel gezond bewaren: zo weet je precies wat erin zit, kun je het verwerken voor een later moment en is er geen verspilling. Je bespaart geld en energie, en bouwt een heerlijk en makkelijk voorraadje kant-en-klaar op. Je leert o.a. wekken, inmaken, drogen en fermenteren. De 5-delige cursus start op donderdag 14 november.

Zorg voor je zaak

Wil je je zakelijke vaardigheden verder uitbreiden zodat jij expert wordt in je vak of je zelfs je eigen bedrijf begint? Schrijf je dan in voor een van onderstaande cursussen.

Wil je voor jezelf beginnen of heb je al je eigen bedrijf, maar lopen de zaken nog niet zo goed? Zorg dan voor een goede fundering en strategie. Hoe je dit doet leer je in onze cursus Bouw je droombedrijf in 7 lessen. Wil je alvast kennismaken met de docente van deze cursus? Lees dan hier het interview met Marleen Toxopeus. De cursus start op woensdag 6 november.

Zorg er ook voor dat je eigen bedrijf (of het bedrijf waar je werkt) online makkelijk gevonden wordt. Leer hoe je bovenaan in Google verschijnt in onze driedelige workshop Zoekmachinemarketing. Start: maandag 4 november.

Ten slotte is het belangrijk dat je in mondelinge presentaties goed voor de dag komt. Dit kun je leren in onze 5-delige cursus cursus Spreken in het openbaar. Start: maandag 4 november.

Bob Dylan - Come gather 'round people

Op 12 september openden wij ons nieuwe cursusseizoen met de gratis openingslezing: Bob Dylan en de Academia. Literatuurwetenschapper, historicus en fervent Dylanliefhebber Jesper Doolaard nam ons mee in de vaak schurende relatie tussen deze muziekvirtuoos en de wetenschappers. Een Nobelprijs voor de Literatuur mag Dylan dan een plaats in het pantheon van de groten hebben verschaft, zelf is hij altijd wars geweest van academische aandacht en het overanalyseren van zijn werk. Ben je fan van Bob Dylan, of (nog) niet, maar zou je wel meer willen weten over dit popicoon? Schrijf je dan nu in voor de 5-delige lezingenserie die start op woensdag 13 november. Tijdens deze reeks lezingen zal Jesper Doolaard je wegwijs maken in de muziek en teksten van Bob Dylan. Daarbij is zowel het historisch kader van belang als de tekstuele kant van de songs. Voor meer info en inschrijving: klik hier.

Vacature: penningmeester

Door het verlopen van de tweede termijn van onze penningmeester aan het eind van 2019, zoekt ons bestuur een nieuw lid dat deze functie kan vervullen. Als je wilt weten wat deze functie inhoudt en hoe je kunt solliciteren, bekijk dan hier een pdf van de profielschets.

Herfstvakantie

Ons secretariaat is gesloten van maandag 21 t/m vrijdag 25 oktober. Fijne vakantie!

Zuidlarenstraat 57 (unit 57), 2545 VP Den Haag, (070) 328 03 41
www.volksuniversiteitdenhaag.nl

Afmelden? Stuur een reply op dit bericht.

Andere vragen of opmerkingen?
Mail naar info@volksuniversiteitdenhaag.nl.