Open in de browser

NIEUWSBRIEF Volksuniversiteit Den Haag

oktober 2020 Het najaar is de perfecte tijd om iets nieuws te leren, zeker nu zoveel dingen niet doorgaan en we veel thuiszitten door de coronacrisis. Volkuniversiteit Den Haag biedt je ook in deze tijd allerlei interessante cursussen aan: deze worden op locatie coronaproof gedoceerd, volgens de regels van het RIVM. Ook breiden we de mogelijkheden uit om, als je een les moet verzuimen (bijv. wanneer je zelf of een huisgenoot ziekteverschijnselen vertoont), deze via een online Zoom-sessie toch te kunnen bijwonen. Volgende week is het herfstvakantie, zodat je rustig een keuze kunt maken uit de grote hoeveelheid activiteiten die voor november staan ingepland: veel nieuwe taalcursussen, maar ook lezingen op het gebied van geschiedenis en kunst, cursussen over wetenschap en technologie, je eigen voedsel kweken en nog veel meer. Lees snel verder.

"Een tweede taal spreken is als het hebben van een tweede ziel"

Dat schijnt Karel de Grote al gezegd te hebben. Of je het nu nodig hebt voor je werk, vakantie, als breinfitness, om je buurman te verstaan of inderdaad een tweede ziel te onderhouden, dat maakt niet uit. Een nieuwe taal leren is altijd een goed idee! Van Arabisch tot Zweeds (en heel veel ertussenin). Na de herfstvakantie beginnen er weer nieuwe cursussen voor beginners in diverse talen.

Op het programma staan o.a. Engels (ook IELTS), Frans (ook conversatie), Italiaans, Japans, Nederlands, Noors, Perzisch, Pools, Roemeens, Russisch (online), Servisch, Spaans, Tsjechisch en Vietnamees.

Ga hier naar de talenpagina.

De vrede van Versailles

De lezingenserie over de Nederlandse geschiedenis gaat in november verder met De vrede van Versailles 1919. De lezingen vinden plaats op vrijdagmiddag in 't Klokhuis. Bij voldoende deelname (en indien de coronamaatregelen dit toelaten) zal het slotcollege van deze reeks plaatsvinden in het Vredespaleis.

De integrale syllabus, waarin alle colleges over deze Vrede zijn samengevat en zijn voorzien van historische bronnen, mét kleurenprenten en kaarten over de herindeling van Modern-Europa in de staten die we nu nog steeds kennen, is voor inschrijvers beschikbaar voor 10 euro (winkelwaarde 35 euro).

De lezingen worden verzorgd door lector en jurist Gerard Strijards. Ontdek welke fascinatie hij heeft voor zowel internationaal recht als voor historie door hier het interview te lezen dat wij eerder met hem hadden.

China en Europa

De laatste jaren kijken Europeanen met verbazing naar de ontwikkelingen binnen het moderne China. Het land heeft zich ontwikkeld tot een modern geïndustrialiseerd land. Hoe was dit in het verleden? Wat was de relatie tussen Europa en China? Deze vierdelige lezingenserie gaat over de contacten tussen China en Europa. Aan de hand van een aantal markante figuren uit het verleden, onder wie Marco Polo, Kublai Khan, Chiang Kai Shek en Mao, zullen we kijken naar de motieven en de houding van de mensen in China en Europa door de eeuwen heen. Start: donderdag 5 november. Voor meer informatie en inschrijving, klik hier.

Zeestukken van de Gouden Eeuw t/m Mesdag

In deze serie van twee lezingen bespreekt kunsthistoricus Johan Holtrop de schilderkunstige ontwikkeling van het 17e eeuwse zeestuk. Je hoort hoe de bijzondere historische ontwikkelingen daarin worden verteld. Er wordt afgesloten met het oeuvre van Mesdag. Daarbij is er veel aandacht voor de politieke ontwikkelingen in binnen- en buitenland, economie, de Oranjes, de specifieke zeeslagen en gebruikte tactieken, zeehelden, de gangbare typen schepen en meteorologie. Aanvang: woensdag 11 november. Voor meer informatie en inschrijving: klik hier.

Tijd voor rust en verdieping: Mindfulness

In deze onzekere, veranderde tijden is het fijn om soms even stil te staan en bewust aanwezig te zijn in het hier en nu. Bespiegel jezelf en je leven. Stap even uit de automatische ratrace. Wil je dit najaar met een ontspannen lichaam en geest ingaan? Of heb je behoefte aan wat meer bezinning en spiritualiteit? In oktober start de 10-delige cursus Mindfulness. Deze aandachtstraining is bewezen effectief bij stress, depressie en angst.

Islamitische filosofie

De Wijsgerige Jaargang 2020-2021 gaat verder met de tweede module: Islamitische filosofie. Hierin krijg je een overzicht van wat de Islamitische filosofie inhoudt. Ook krijg je een verrassende inkijk in de achtergrond van deze rijke wijsgerige traditie, die veel kennis geeft over wat de Islam gevormd heeft. De modules van de Wijsgerige Jaargang zijn ook los te volgen. Je hebt de keuze tussen dinsdagavond of donderdagmiddag.

Creatief schrijven

Schrijven kun je leren. Het enige wat je nodig hebt is pen, papier en een beetje ondersteuning. Vanaf 4 november kun je bij ons aan de slag in de 6-delige cursus Creatief schrijven. De cursus vindt plaats op woensdagmiddag in Zuid57. Let op: het aantal plaatsen is beperkt i.v.m. het coronaprotocol.

.

Leer spreken in het openbaar

Breekt het zweet je altijd uit als je een presentatie moet geven? Of sta je met je handen in je zakken te hakkelen en komt je boodschap totaal niet over op de toehoorders? Dan is de cursus Spreken in het openbaar wellicht jouw redding! In deze 5-delige cursus, die op maandag 2 november van start gaat, leer je om met plezier en overtuiging een groep mensen toe te spreken.

Groen kun je (zelf) doen!

Moestuinieren aan de keukentafel

Leer je eigen voedsel te verbouwen in de stad. Ook als je geen tuin hebt! Een balkon of vensterbank voldoet namelijk ook. Moestuinieren aan de keukentafel is een inspirerende cursus in een zelfvoorzienend, groen en circulair huishouden voor beginners, volgens de permacultuur. Deze 5-delige praktische cursus start op donderdag 12 november en is goed te combineren met de cursus hieronder.

Geluk in je voorraadkast

In de cursus Geluk in je voorraadkast leer je alles over het plezier van voedsel gezond bewaren: zo weet je precies wat erin zit, kun je het verwerken voor een later moment en is er geen verspilling. Je bespaart geld en energie, en bouwt een heerlijk en makkelijk voorraadje kant-en-klaar op. Je leert o.a. wekken, inmaken, drogen en fermenteren. De 5-delige cursus start op donderdag 12 november.

Kwantumfysica voor iedereen

Iedereen heeft inmiddels weleens gehoord van kwantumfysica. En ook de praktische toepassingen hiervan - de transistor, de laser, de led, de computer, het internet, kwantumcryptografie, kwantumbiologie - zijn niet meer weg te denken uit de samenleving. Maar wat is kwantumfysica nu eigenlijk? Zonder er jaren voor te studeren krijg je in de interessante 6-delige cursus Kwantumfysica voor niet-fysicimeer uitleg hierover. Zonder ingewikkelde berekeningen, dus speciaal voor mensen zonder natuurkundige of wiskundige achtergrond. Start: maandag 2 november.

De Bitcoin - van technologie tot wereldvaluta

De afgelopen jaren is er een explosieve groei geweest omtrent het gebruik en de innovatie van de bitcoin. Ook in Nederland is de interesse onder particulieren, ondernemers en investeerders enorm aangewakkerd. Er zijn echter veel mensen die nog niet precies weten wat de begrippen “bitcoin” en “blockchain” inhouden. Maken deze termen je echter wel nieuwsgierig? Volg dan de 3-delige workshop De Bitcoin - van technologie tot wereldvaluta waarin je alles leert over de bitcoin en hoe je hiermee handelt. Voorkennis op dit gebied is niet nodig. De reeks start op donderdag 12 november .

Een website in een vingerknip

Een professionele website bouwen én online zetten in 6 avonden, kan dat? Ja, dat kan. Volg de cursus Blogs en websites bouwen met Wordpress en je kan direct aan de slag. De cursus start op dinsdag 3 november.

Vacature: jonge bestuurders (v) gezocht

Ben jij jong en wil je wat? Wil jij meedenken over de koers van het gezelligste cursusinstituut van Nederland? Heb je enkele avonden en dagdelen per kwartaal tijd? Heb je affiniteit met onderwijs in een informele setting en vind je dat leren vooral leuk en voor iedereen toegankelijk moet zijn? Lees dan zeker de vacature. Wij zoeken namelijk jonge bestuursters om onze bestuurskamer compleet te maken. Je vindt hier een pdf van de profielschets.

Herfstvakantie

Ons secretariaat is gesloten van maandag 19 t/m vrijdag 23 oktober. Fijne vakantie!

Zuidlarenstraat 57 (unit 57), 2545 VP Den Haag, (070) 328 03 41
www.volksuniversiteitdenhaag.nl

Afmelden? Stuur een reply op dit bericht.

Andere vragen of opmerkingen?
Mail naar info@volksuniversiteitdenhaag.nl.