Open in de browser

NIEUWSBRIEF Volksuniversiteit Den Haag

september 2018 Het nieuwe cursusseizoen is weer begonnen. Les je dorst naar kennis en kunde bij een (of meer) van onze talloze cursussen. In september en oktober starten bijvoorbeeld weer diverse taalcursussen, maar ook cursussen op het gebied van ICT, kunst, bewustwording en.... whisky. Lees snel verder wat wij allemaal voor je in petto hebben deze herfst.

Taal je naar taal?

Of je het nu nodig hebt voor je werk, vakantie, als breinfitness of om je buurman te verstaan, dat maakt niet uit. Een nieuwe taal leren is altijd een goed idee! Van Arabisch tot Zweeds (en heel veel ertussenin) en voor elk niveau hebben wij een cursus. De startdatum verschilt per cursus. In oktober beginnen er o.a. cursussen Hongaars, Duits, Servisch, Engels, Nederlands en Arabisch. Twijfel je over het instapniveau? Kijk dan op de pagina taalniveaus en instaptoetsen.

Klik hier om naar alle taalcursussen te gaan of om je direct in te schrijven.

Lezing - Zadkine aan zee

Wie kent hem niet, de bronzen figuur in Rotterdam met dat gat in zijn lijf? ‘De verwoeste stad‘, zoals het beeld eigenlijk heet, wordt wereldwijd gezien als een van de meest indrukwekkende monumenten voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het is zelfs zo beroemd dat velen óók de naam van de maker kennen: Zadkine. Maar wie was Zadkine? En wat heeft hij nog meer gemaakt? De tentoonstelling ‘Zadkine aan Zee’ in het Scheveningse Museum Beelden aan Zee geeft vanaf 6 oktober een uitgebreid overzicht van het oeuvre van deze Parijse meester van het modernisme. Op donderdag 18 oktober vertelt cultuurhistoricus Hoo Man Chan je in zijn lezing meer over het leven en het werk van deze kunstenaar.

Klik hier voor meer info.

Interview - Feng shui, een spiegel van jezelf

Nu zelfs IKEA aan Feng shui doet, is het hoog tijd om dit begrip eens meer aandacht te geven. Graag stellen wij je in een interview voor aan onze Feng shui-docente Darina Veen. Lees over haarzelf, haar bewandelde weg en haar drijfveren. Én ontdek wat nu toch eigenlijk dat Feng shui is. En wat dat voor jouw leven kan betekenen. Op maandag 15 oktober start de 6-delige cursus Feng shui.

Lees hier het interview met Darina over Feng Shui.

Moderne Russische cultuurgeschiedenis

Deze lezingenserie geeft een historisch overzicht van de meesterwerken van de Russische cultuur in al haar vormen en in de breedste zin van het woord. De kunststukken worden bekeken binnen de context van de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen door de tijd heen. In de cursus leer je aan de hand van kunstwerken (van literaire teksten tot muziek, fotografie en film) meer over de ontwikkeling van de Russische cultuur vanaf 1880 tot de dag van vandaag.

Klik hier voor een uitgebreide beschrijving of om je meteen aan te melden.

Ontplooi je creativiteit in woord en beeld

Columns schrijven

In kranten, in tijdschriften, overal kom je ze tegen: columns. De een serieuzer dan de ander. De onderwerpen lopen uiteen van politiek tot het avondeten. Wil jij zelf een column leren schrijven? Dat kan! Geef je op voor onze 4-delige cursus en leer dit ambacht zelf! Start: donderdag 4 oktober in Zandvliet.

Handlettering

Vind je die handgeschreven kaarten en quotes ook zo leuk en wil je ook leren handletteren? Volg dan deze ontspannende en creatieve cursus handlettering. In 5 lessen leer je alle basisvaardigheden voor handlettering en krijg je tips en trucjes voor mooie creaties. Echt mooi handletteren vraagt tijd, brengt rust en geeft nieuwe energie. Start: maandag 1 oktober in Zandvliet.

Chinees schilderen en kalligraferen

In deze cursus van 6 avonden maak je kennis met traditionele Chinese teken- en schildertechnieken, kalligrafie en stempeltechnieken. Deze technieken worden in China vaak gecombineerd toegepast en vergen een hoge mate van concentratie en goede penseelbeheersing. Je leert de materialen kennen (penseel, papier, inktstaaf en inktsteen) en ontdekt hun bijzondere eigenschappen. Start: donderdag 4 oktober in Zuid57.

Tijd voor rust en verdieping

Wil je het nieuwe seizoen met een ontspannen lichaam en geest ingaan? Of heb je behoefte aan wat meer bezinning en spiritualiteit? In november start de 10-delige cursus Mindfulness. Deze aandachtstraining is bewezen effectief bij stress, depressie en angst. Wil je meer uiting gaan geven aan jezelf en diverse levensthema’s aanpakken? Word je dan in de 8-delige cursus Chakra's meer bewust van de energiecentra in je lichaam die elk staan voor een bepaald levensgebied. Met behulp van meditatie en creativiteit leer je hiermee te werken en zo het beste uit jezelf te halen.

Bekijk hier alle cursussen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Zet jezelf in de spotlights

Zet jezelf of op de kaart door middel van Personal branding. In deze 4-delige cursus leer jij je zowel online als offline te profileren. Waar wil jij dat mensen aan denken als ze jouw naam horen? In deze training leer je om jezelf te onderscheiden van anderen en je als unieke professional neer te zetten. Je krijgt inzicht in je talenten, drijfveren en persoonlijkheid en leert hoe je jezelf zichtbaarder maakt. Na afloop van de training heb je een ijzersterk persoonlijk merk opgebouwd dat je uitstekend kunt verkopen. Start: donderdag 4 oktober.

Lees meer →

Whisky in the jar

Drink je af en toe whisky, maar beperkt je kennis hiervan zich tot standaard een glas van deze alcoholische consumptie thuis of in de kroeg? Schrijf je dan in voor onze Whiskyproeverij op donderdag 11 oktober. Leer tijdens deze workshop meer over verschillende soorten whisky’s, uit verschillende windstreken. Ook krijg je een inwijding in het maakproces van deze drank, dat invloed heeft op de uiteindelijke smaak. Tijdens deze workshop ga je maar liefst zeven verschillende Schotse whisky’s proeven, waartussen je gemakkelijk de smaakverschillen zult opmerken. Proost!

Lees meer →

Van kiekje naar kunst

Tegenwoordig heeft iedereen wel een camera op zijn telefoon en klikt men in het wilde weg maar raak. Hartstikke handig natuurlijk, maar wat als je fotografie tot een hogere kunst wil verheffen, en je met je digitale spiegelreflexcamera écht mooie foto’s wilt leren maken, die uitstijgen boven het niveau ‘kiekje‘? Fotograaf Ernst Molenaar leert je de fijne kneepjes van het vak in onze 8-delige Fotografiecursus, die start op dinsdag 2 oktober. Aan bod komen o.m. zaken als cameratechniek (sluitertijd en diafragma), gebruik van objectieven, lichtmeting, CCD’s, verlichting en compositie.

Lees meer over cursussen fotografie en fotobewerking.

Brexit - openingslezing gemist?

Op woensdag 12 september openden wij ons nieuwe cursusseizoen. Ter gelegenheid hiervan werd een gratis te bezoeken openingslezing gehouden door Prof. Gerard Strijards, met als onderwerp de Brexit. Hij nam ons mee de geschiedenis in naar de ontwikkelingen van waaruit de EU is ontstaan, en vertelde ons over de mogelijke gevolgen van de Brexit voor Nederland en de rest van de Europese Unie. Heb je de lezing gemist of wil je de tekst nog eens rustig nalezen, klik dan hier.

Zuidlarenstraat 57 (unit 57), 2545 VP Den Haag, (070) 328 03 41
www.volksuniversiteitdenhaag.nl

Afmelden? Stuur een reply op dit bericht.

Andere vragen of opmerkingen?
Mail naar info@volksuniversiteitdenhaag.nl.