Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 21-1430

Latijn - vervolgcursus 6

Latijn - vervolgcursus 6
Cursuscode: 21-1430

Nota bene! Deze cursus gaat over twee sporen. Eén subgroep (aan het begin van de dinsdagavond) is zover om zelfstandig teksten te lezen, en dat lukt al vrij aardig: we zijn nu bezig te lezen in de Metamorphosen van Ovidius! Daarvoor maken we gebruik van Fortuna, dat een mooi en representatief overzicht biedt van de Romeinse literatuur; een tekstboek met uitgebreide hulpboeken. Behalve Ovidius teksten uit de Vulgaat, Caesar, Martialis, Petronius, Catullus, Plinius, Sallustius, Livius, Seneca, Vergilius, Cicero, Horatius en Tacitus komen aan bod. Een uitputtende lijst, maar we gaan zo snel als we zelf willen én kunnen: festina lente, sed festina (haast u langzaam, maar haast u). Fortuna is trouwens een ware schat, een bezit voor het leven zoveel informatie en begeleiding als het geeft: je zou er als het ware op autodidactische wijze je leven lang mee vooruit kunnen… máár voorlopig hebben we nog de bezielende stimulans van elkaar! De elementaire grammatica is behandeld op basis van de leergang Disco 1 en Disco 2. 

Een ander subgroep (tweede deel van de dinsdagavond) is nog volop bezig met Disco 2. Dat biedt vereenvoudigde teksten van Latijnse schrijvers, teksten die steeds dichter in de buurt van het origineel komen zodat de cursisten zich een inzichtelijk beeld kunnen vormen van de Romeinse geschiedenis en literatuur. Het boek bevat veel achtergrondinformatie en fraaie illustraties. Zo leren we grammatica in een brede culturele context. 

Heeft u in een ver verleden Latijn geleerd en zou u weggezakte kennis opnieuw willen mobiliseren, dan is deze cursus wellicht iets voor u. Schroom niet om contact op te nemen met de docent om gezamenlijk vast te stellen op welk niveau u zou kunnen instappen! 

Sine labore nihil, zonder hard gezwoeg komt niets tot stand. Maar op luchtige wijze: carpe diem, pluk de dag!

Dinsdag 21 september 2021
12 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 194,00
Dhr. drs. C. (Kees) Meiling
Boeken: Disco 2 - een moderne leergang Latijnse taal en cultuur, Disco 2 - werkschrift, Fortuna 3 tekstboek, Fortuna 3 hulpboek A (klik hier voor meer informatie)
19:00 - 20:30
Locatie: Zandvliet Lyceum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
drs. C. (Kees) Meiling
drs. C. (Kees) Meiling
Kees Meiling is o.m. docent Latijn aan de Volksuniversiteit, alweer voor het zevende jaar. In het verleden doceerde hij daar bijbels Hebreeuws. Hij vertaalde boeken uit het Hebreeuws, maar ook uit het Grieks (de geschriften van Julianus Apostata) en in de toekomst uit het Latijn. Voor hem zijn Latijn en Grieks een relatief late roeping: in 2010 heeft hij de studie klassieke talen cum laude afgerond; Zijn voorliefde betreft onderlinge beïnvloeding van talen en woordgeschiedenis, daarnaast literatuur en geschiedenis in het algemeen.