Volksuniversiteit Den Haag

Cart

No products
Course number: 21-1431

Latijn - vervolgcursus 7

Latijn - vervolgcursus 7
Course number: 21-1431

Bij deze cursus lezen de cursisten zelfstandig originele Latijnse teksten, en dat lukt al vrij aardig: we zijn nu bezig te lezen in de Metamorphosen van Ovidius en Satyricon van Petronius! Daarvoor maken we gebruik van Fortuna, dat een mooi en representatief overzicht biedt van de Romeinse literatuur; een tekstboek met twee uitgebreide hulpboeken. Behalve Ovidius teksten uit de Vulgaat, Caesar, Martialis, Petronius, Catullus, Plinius, Sallustius, Livius, Seneca, Vergilius, Cicero, Horatius en Tacitus komen aan bod. Een uitputtende lijst, maar we gaan zo snel als we zelf willen én kunnen: festina lente, sed festina (haast u langzaam, maar haast u). Fortuna is trouwens een ware schat, een bezit voor het leven zoveel informatie en begeleiding als het geeft: je zou er als het ware op autodidactische wijze je leven lang mee vooruit kunnen… máár voorlopig hebben we nog de bezielende stimulans van elkaar! De elementaire grammatica is voor de bestaande groep behandeld op basis van de leergang Disco 1 en Disco 2. Maar zij-instromers kunnen uiteraard hun kennis elders hebben verworven!

Heeft u namelijk in een ver of minder ver verleden Latijn geleerd en zou u weggezakte kennis opnieuw willen mobiliseren, dan is deze cursus wellicht iets voor u. Schroom niet om contact op te nemen met de docent om gezamenlijk vast te stellen of u – eventueel met enige extra begeleiding – kunt instappen!

Sine labore nihil, zonder hard gezwoeg komt niets tot stand. Maar op luchtige wijze: carpe diem, pluk de dag!
Leermiddelen

Charles Hupperts en Elly Jans, Fortuna, Romeinse literatuur, tekstboek deel 3 en hulpboeken, Eisma Edumedia bv, Leeuwarden

Tuesday February 15, 2022
12 lessons of 1,5 hrs start time 19:00 (click here for a full list of session dates and times per session)
Price: € 232,00
Tutor: Mr. drs. C. (Kees) Meiling
Books: Fortuna 3 tekstboek, Fortuna 3 hulpboek A, Fortuna 3 hulpboek B (click here for more information)
19:00 - 20:30
Location: Zandvliet Lyceum (click here for address details)
drs. C. (Kees) Meiling
drs. C. (Kees) Meiling
Kees Meiling is o.m. docent Latijn aan de Volksuniversiteit, alweer voor het zevende jaar. In het verleden doceerde hij daar bijbels Hebreeuws. Hij vertaalde boeken uit het Hebreeuws, maar ook uit het Grieks (de geschriften van Julianus Apostata) en in de toekomst uit het Latijn. Voor hem zijn Latijn en Grieks een relatief late roeping: in 2010 heeft hij de studie klassieke talen cum laude afgerond; Zijn voorliefde betreft onderlinge beïnvloeding van talen en woordgeschiedenis, daarnaast literatuur en geschiedenis in het algemeen.
//-->