Interview met Darina

Een spiegel van jezelf

Interview met Darina Veen, docente Feng shui bij Volksuniversiteit Den Haag
Door Marianne Timmer         
                                                                                               
Volksuniversiteit Den Haag biedt een breed scala aan cursussen. Maar wie zijn nou eigenlijk de mensen áchter die cursussen? In dit interview maak je kennis met een van onze docenten: Darina Veen. Bij haar kun je de cursus Feng shui volgen. In dit interview vertelt zij hoe zij tot deze leer is gekomen en wat ook jij hiermee in je leven kunt bereiken. 

Welkom Darina. Feng shui, dat klinkt als iets bijzonders. Leuk dat je hier weer een cursus over komt geven bij ons.

Zou je iets over jezelf en je achtergrond willen vertellen? Hoe ben je gekomen waar je nu bent?

Om te beginnen is het denk ik leuk om te weten dat ik in Slowakije ben opgegroeid. Tijdens mijn studentenstage aan de TU Delft kwam ik mijn huidige man tegen. Met hem woon ik in Delft en heb ik een dochter. Ik studeerde destijds bouwfysica. Deze wetenschap richt zich op de invloed van gebouwen en huizen op mensen en hun gezondheid. Je kijkt tijdens deze studie naar de effecten van licht, warmte, vocht en geluid op het binnenklimaat van gebouwen, met als doel het welbevinden van de mens te vergroten. Je gebruikt een nogal technische manier van kijken en het wordt ook wel een westerse benadering genoemd.

Ik heb in de jaren dat ik in Nederland woon bij verschillende bedrijven gewerkt in diverse functies: van Octrooiadviseur  tot Office manager in het World Trade Center in Amsterdam. Nu houd ik mij bezig met Feng Shui en Interieur. Ik ben hiermee weer terug bij datgene waarmee ik begon!

Maar
dit gaat verder dan de westerse benadering die ik bestudeerd had tijdens mijn studie. Ik heb ontdekt dat er veel meer is wat invloed heeft op hoe mensen zich voelen in een bepaalde ruimte: namelijk energie. En daar gaat feng shui over: alles is energie. We bestaan uit energie, onze gedachten zijn energie en objecten zijn ook van energie. Maar er is ook veel energie die we niet kunnen zien: emotionele energie, gedachten, angst. Je kan het niet zien, maar je voelt het wel. Bijvoorbeeld wanneer iemand in je huis in een sombere stemming is; je kan die emotie niet zien, maar je voelt deze zeker.

Hoe ben je bij Volksuniversiteit Den Haag terecht gekomen?

Via een goede vriendin die contact had met de Volksuniversiteit en daar ook les wilde geven kwam ik te weten dat er behoefte was aan nieuwe cursussen. Ik deed mijn voorstel aan de directeur voor een feng shuicursus en dat bleek precies op het juiste moment te zijn. Ik werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en ze waren enthousiast! Ik geef nu lessen over deze leer en dat vind ik ontzettend leuk om te doen!

Wat is feng shui precies?

Feng shui is letterlijk vertaald wind en water.  Het is een Oosterse filosofie die gaat over de invloed van de omgeving op mensen; op hun gedrag, beleving, gevoelens en welzijn. Het is dus vooral van belang om een prettige, harmonieuze en gezonde leefomgeving te creëren. Hoe een kamer is ingericht heeft invloed op de energiestromen in je huis en kan ontzettend veel invloed hebben op hoe je je voelt! Je moet het eigenlijk zo zien dat bijvoorbeeld iemand minder goed slaapt wanneer de slaapkamer niet goed is ingericht, of wanneer een groot object zoals een kast vol spullen verkeerd geplaatst is, waardoor de energie niet goed kan doorstromen in het huis. En slaap is erg belangrijk voor hoe je je dag begint!

Hoe ben je in aanraking gekomen met feng shui en wat heeft dit betekend voor jouw eigen leven?

Twaalf jaar geleden kwam ik in contact met een Zwitserse architecte, van wie ik een boek kreeg over feng shui. Na mijn jarenlange bouwfysicastudie was ik aanvankelijk argwanend ten opzichte van deze leer. Maar als goede onderzoeker wilde ik er toch graag meer over weten, dus ging ik op zoek naar meer informatie. Hoe meer ik erover te weten kwam, hoe meer deze oosterse filosofie me fascineerde. Ik verdiepte me er steeds verder in en ben toen een gecertificeerde opleiding gaan volgen aan de Chinese Academie  Qing-Bai in Amersfoort.

Nu heb ik van feng shui mijn beroep gemaakt. Ik help mensen met het inrichten van hun huis door middel van een huisconsult. Ook geef ik workshops en lezingen. Ik wil feng shui graag dichter bij de mensen brengen en laten zien dat het in onze westerse cultuur toegepast kan worden. Feng shui gaat bovendien
óók over het naar buiten brengen van je gevoel en je emoties. Deze komen namelijk omhoog op het moment dat je iets verandert of aanpast in je eigen leefomgeving. Feng shui heeft mij geleerd mijn emoties te durven laten zien, en ook om anderen te helpen bepaalde frustraties op te lossen of bepaald verdriet een naam te geven. Ik vind juist dat dit zo mooi is aan mijn baan: dat ik nu deze leer kan toepassen in onze westerse cultuur, waar het uiten van gevoel en emotie nog steeds niet altijd gemakkelijk plaatsvindt. Ik vind het ontzettend fijn dat ik doe wat bij mij past én dat dat iets is wat anderen én zelfs onze samenleving een stapje verder kan brengen.

Kun je wat voorbeelden geven van kleine veranderingen in je huis die een (groot) effect kunnen hebben?

Elke keer als je iets verandert in je huis ben je eigenlijk, bewust of onbewust, met feng shui bezig!
Een he
el andere kleur op de muur van een kamer kan bijvoorbeeld al heel wat beïnvloeden. Je bank in de woonkamer een andere plaats geven ook. Het is vaak het beste als de bank langs een wand staat, met de achterzijde tegen de muur. Verschillende lichtbronnen geven vaak een goede sfeerbalans en een mooie gezonde plant naast het raam of verse bloemen in een mooie vaas kunnen ook al heel wat effect hebben op de energie in je huis. Wat betreft de slaapkamer is de juiste positie van het bed enorm belangrijk voor je nachtrust. Plaats je bed het liefst niet tussen de deur van je slaapkamer en het raam.  

Tegenwoordig zie je veel bewegingen die minimalisme en ontspullen promoten. In hoeverre hebben die bewegingen met hun gedachtengoed en feng shui met elkaar te maken?

Ja, mensen komen er steeds meer achter dat het hebben van te veel spullen hen niet gelukkig maakt. Het gaat in het leven om de dingen die je doet, niet om de dingen die je bezit. Leuke dingen doen, samen iets beleven, nieuwsgierig zijn, nieuwe dingen leren: dáár word je pas echt gelukkig van. Het willen ontspullen en de interesse voor minimalisme start bij bewustwording. Dat je je realiseert wat je eigenlijk allemaal om je heen hebt verzameld in je leven, of als je je ineens ergert aan een huis dat vol staat met spullen. In een overvol huis met rommel en oude spullen die je niet meer gebruikt of niet meer nodig hebt kan geen energie stromen. Hier zit zeker een overeenkomst met feng shui. Feng shui gaat ook over het bewust zijn van je spullen en het opruimen van je leefomgeving, zodat de energie beter kan stromen en jij veel beter in je vel zit. Het verschil met minimalisme is dat feng shui je óók helpt om te kijken naar de onderliggende oorzaken van het feit dat je zo veel spullen om je heen hebt verzameld.

Waarom zou iemand jouw cursus moeten volgen? Ofwel: voor wie is deze cursus bedoeld?

Mijn cursus is bedoeld voor mensen die interesse hebben in de feng shui-leer en die benieuwd zijn hoe je opnieuw kan leren kijken naar je eigen huis en leefomgeving of hoe je je nieuwe woning optimaal kan inrichten.  In de cursus ontwikkelen deelnemers kennis en begrip van de principes en concepten van feng shui. Ze leren hoe ze die zelf kunnen toepassen, waardoor ze harmonie, comfort en balans kunnen creëren in elke denkbare omgeving. We werken veel met fotos van huizen, plattegronden, materialen en kleuren.

Welke wijze les zou je nog willen meegeven aan de lezers van deze nieuwsbrief?

Wat ik heel graag wil meegeven is deze prachtige zin: Je huis is een spiegel van jezelf.

Dus wil je graag je huis een nieuwe touch geven of je huisinrichting op een andere manier bekijken, zodat je de relatie tussen jezelf en je leefomgeving begrijpt? Zodat je jezelf kunt ontwikkelen en op jezelf kunt reflecteren? Dan is feng shui absoluut geschikt. En dat is het prachtige van de leer: het gaat over je huis, maar je leert óók juist zoveel meer over jezelf!

Ben je geïnteresseerd geraakt? Kijk snel wanneer de volgende cursus start en schrijf je in!